A másik Mona Lisa

Régmúlt/XIX. század/XX. század

Mi az hogy “a másik”? – kérdezheti joggal az olvasó, mert Leonardo titokzatos és sokat emlegetett művéből csak egy van, ha nem számítjuk a hamisítványokat. De ez korántsem biztos.

A Mona Lisa (más néven La GiocondaLeonardo da Vinci 1503 és 1519 között készült leghíresebb festménye, remekműve, ami jelenleg a párizsi Louvre-ban van kiállítva.

Hugh Blaker egy brit műgyűjtő 1911-ben egy délnyugat angliai  vidéki nemesi házban járt. A hallban elhaladva szeme sarkából a falon a Mona Lisát pillantotta meg és egy pillanat alatt végig futott az agyán a gondolat, hogy miért nem egy divatosabb festő művét akasztották a helyére, miért is “égeti” magát a tulajdonos egy másolattal. Azonban jobban megnézve látta, hogy nem is a jól ismert Mona Lisa látható a festményen, hanem egy fiatalabb nő, azaz Mona Lisa fiatalabb korában. A háttér is kissé más, de nagyban hasonlít az “eredetire”. A legfeltűnőbb különbség a két oldalon látható két oszlop, így a kép tágabb környezete látható, mint a jól ismert Leonardo festményen.

Ezután Blaker évtizedeken át kutatta az isleworth-i Mona Lisa névre keresztelt festmény eredetét és arra a megállapításra jutott, hogy ezt a képet is Leonardo da Vinci festette. A korabeli szakmai körökben persze komoly kétségek merültek fel.

Az “eredeti” Mona Lisa:

 

A Blaker által talált isleworth-i kép:

2013-ban a zürichi Mona Lisa alapítvány a svájci Szövetségi Technológiai Intézet segítségével szénizotópos kormeghatározást végzett, ami alapján megerősítették, hogy az alkotás valóban da Vinci korabeli. A kép készítéséhez felhasznált anyagok pedig egyeznek Leonardo egyéb munkáiban felhasznált anyagokkal. Bármit is jelentsen ez, a kép eredetiségében továbbra is sok szakértő kételkedik.

* * * * *

Kövess minket Facebookon!* * * * *

És akkor még nem is beszéltünk erről a képről:

A madridi Prado múzeumban őrzött La Gioconda. feltételezések szerint Leonardo egyik tanítványa festette. Az isleworth-i Mona Lisát is festhette egy tanítvány?

 

Psszt! Láttad már Mona Lisát meztelenül is?

A Monna Vanna Leonardo egyik tanítványának Gian Giacomo Caprotti da Orenonak, vagy ismertebb nevén Salainak festménye és nagy valószínűséggel Giocondát ábrázolja félmeztelenül. Ismerve Salai szexuális túlfűtöttségét elképzelhető, hogy a már korábban elkészült Mona Lisáról képzeletből készítette el.

A kép ugyancsak a Louvre-ban tekinthető meg.

Mentés

Mentés

Köszönjük, ha megosztod a bejegyzést!

Hozzászólások

Figyelem, változás! A hozzászólásokhoz kísérleti jelleggel nem szükséges regisztráció, de a hozzászólások minden esetben csak kézi moderálás után jelennek meg.

Felhívjuk a kedves látogatók figyelmét, hogy a hozzászólók által írt hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az oldal szerkesztőinek véleményét, azokért felelősséget nem vállalunk. A nem megfelelő hozzászólásokat töröljük!

Felhasználónevet továbbra is lehet regisztrálni, ezzel elkerülhető, hogy más hozzászóló visszaéljen egy bejáratott névvel. Regisztrálni itt lehet (új fülön nyílik meg)
A regisztrációról értesítő email azonnal megérkezik a megadott címre, amennyiben nem található, meg kell nézni a Spam vagy Levélszemét mappát, és ott Nem spamnek jelölni!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címed nem lesz közzétéve.

*