A Repülő szárny 1948.

XX. század

A második világháború alatt, de főleg utána az amerikai átlagember nagy reményeket fűzött a repüléshez. Annak ugrásszerű fejlődéséhez, amiket az akkoriban népszerűvé váló magazinok gerjesztettek a “már itt van az előszobában” típusú találmányok és fejlesztések bemutatásával. Ezeknek az “jövendöléseknek” nagy része persze nem valósult meg, általában gazdaságtalanságuk miatt.

A legnépszerűbb előrejelzésekben a távolságok nagy sebességgel történő gyors leküzdése mellett a komfort növelése volt az elsődleges. Mivel a katonai fejlesztések idővel a polgári életben is meghonosodnak, ezért az 1946-48 körül fejlesztett Northrop Flying Wings (Repülő szárny) katonai repülők polgári célra történő felhasználása szinte kínálta magát, hogy a jövőbe vetítsék egy megvalósítandó utasszállító gép prototípusaként.

00.jpg

Northrop cég által kifejlesztett YB-49 “Flying Wing”

01.jpg

02.jpg

03.jpg

Franciaország több gépre is adott megrendelést, ezért beindították a sorozatgyártást, azonban a franciák röviddel később törölték a projectet.

04.jpg

John Knudsen “Jack” Northrop  a cég első embere

* * * * *

Kövess minket Facebookon!* * * * *

Az elképzelés szerint tehát ennek a gépnek a polgári célú átalakításával változtatták volna meg gyökeresen a légiközlekedést. Azonban már az alábbi képekről is látható, hogy a már eleve nagy szárnyszélességű katonai verzióhoz képest az utasszállítónak legalább 2,5-szer nagyobbnak kellene lennie, ami hatalmas szárnyfelületet feltételez, nagy súllyal, de a szállítható személyek száma így is alacsony maradt volna. Az “observation deck”-ek pedig remekül néznek ki az alábbi bemutatóvideóban, de nagyon sok utas egyáltalán nem látna ki a gépből, a kilátó buborékokban utazók pedig balesetkor sokkal kiszolgáltatottabb helyzetben volnának.

06.jpeg

07.jpg

08.jpeg

 

A hírlevél feliratkozóknak ajándék privát bejegyzések

Iratkozz fel hírlevelünkre, ahol minden héten egy levélben megkapod a héten megjelent bejegyzéseket. Ez a legjobb módszer, hogy ne maradj le egyetlen érdekes cikkről sem. A hírlevél feliratkozás ingyenes és bármikor le lehet iratkozni.

A feliratkozók rendszeresen kapnak hozzáférést olyan cikkekhez is, amit más nem láthat. Ezekkel a privát cikkekkel köszönjük meg a feliratkozók bizalmát. Ha te sem szeretnél lemaradni az extra cikkekről, iratkozz fel még most!

 

Kapcsolódó linkek:

Köszönjük, ha megosztod a bejegyzést!
Címkék:

Hozzászólások

A hozzászólásokhoz nem szükséges regisztráció, de a hozzászólások minden esetben csak kézi moderálás után jelennek meg.

Felhívjuk a kedves látogatók figyelmét, hogy a hozzászólók által írt hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az oldal szerkesztőinek véleményét, azokért felelősséget nem vállalunk. A nem megfelelő hozzászólásokat töröljük!

1 hozzászólás

  1. Azert eleg sok teves info van benne… A sorozatgyartas sosem indult be. Ez a francia szal eleg gyanusan valami felreforditasbol lehet, mivel az amcsi legiero penzelte a kifejlesztest, erosen ketlem, hogy elottuk akar a franciak, vagy barki mas is rendelhetett volna belole. Persze forras nincs feltuntetve az infohoz… A kepen, aminek ezt kene alatamasztania, egy korabbi verzio YB-49-re torteno atepitesre varakozo gepei vannak, amibol jopar ebbe az allapotba is maradt bezuzasig.
    A kepek jok, a szoveg kimaradhatatott volna

Vélemény, hozzászólás?

Az email címed nem lesz közzétéve.

*