Párizs szaga

XIX. század

A francia főváros vizeldéi

Charles Marville (1813-1879) francia fotós az 1850-es években kezdte pályafutását. Az idő tájt kezdődött a Haussmann báró nevével fémjelzett párizsi városrekonstrukció, amely haussmannizáció néven ment át a köztudatba és célja a régi, középkori hangulatú városrészek modernizálása volt. Ezek elsősorban a sikátorok, a veszélyessé váló több száz éves épületek, környékek lebontását, átalakítását jelentette. Ennek részeként kerültek elhelyezésre a városban a nyilvános illemhelyek, amelyek kizárólag a férfiak számára készültek. Főleg a régi és az új város közötti kontrasztot fotózta Marville 1865-től 1875-ig és ennek részeként sok illemhelyről, azaz nyugodtan mondhatjuk hogy vizeldéről is készültek képek.

Ezek a sokszor minimalista, máskor egészen magas építészeti értéket képviselő, sokszor a korukhoz hűen túldíszített WC-k csakis a férfiak kisdolgain voltak hivatottak könnyíteni. Szerencsére a bűzt még akkor sem lehetett a fotón megörökíteni, mert bizony ezen objektumok környéke igencsak szaglott.

A belvárosban leggyakrabban ilyen vizeldéket láthattunk:

Középen paraván de alul-felül kilógott a delikvens, hogy minden járókelő kellőképpen gyorsan azonosíthassa :).

Puritánabb verzióban. A paraván néha még alacsonyabb:

 

Ugyanaz téli üzemben. A rossz idő jövetelével tetőt szereltek a paravánra:

 

A “komfortosabb” házikók is igen sokszínűek voltak:

* * * * *

Kövess minket Facebookon!* * * * *

Ennek a helyét megtaláltam. A Place de la Madeleine-n állt. Mára csak a hűlt helye van

 

A leghíresebb, a Kis Pisi Palota. Nem vicc. A köznyelv Petite Palace Pipi-ként emlegette:

 

További egyszerűbb kivitelű vizeldék:

Ennek helyén az Ave. Victoria-n egy hirdetőoszlop áll

 

A végére hagytam a legpuritánabbakat. Itt semmi sem takarta a dolgát végzőket:

Erre is ráleltem a pont d’Arcole-nál. Helyén ma biciklitároló…

Bár az illemhelyzet ma sem mindig rózsás, azért jusson eszünkbe egyszer-egyszer hogy manapság már szerencsére nem egy paraván mögé kell beállnunk a nyílt utcán. 🙂

 

via

Mentés

Köszönjük, ha megosztod a bejegyzést!
Címkék:

Hozzászólások

Figyelem, változás! A hozzászólásokhoz kísérleti jelleggel nem szükséges regisztráció, de a hozzászólások minden esetben csak kézi moderálás után jelennek meg.

Felhívjuk a kedves látogatók figyelmét, hogy a hozzászólók által írt hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az oldal szerkesztőinek véleményét, azokért felelősséget nem vállalunk. A nem megfelelő hozzászólásokat töröljük!

Felhasználónevet továbbra is lehet regisztrálni, ezzel elkerülhető, hogy más hozzászóló visszaéljen egy bejáratott névvel. Regisztrálni itt lehet (új fülön nyílik meg)
A regisztrációról értesítő email azonnal megérkezik a megadott címre, amennyiben nem található, meg kell nézni a Spam vagy Levélszemét mappát, és ott Nem spamnek jelölni!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címed nem lesz közzétéve.

*