Párizsi Kommün – 1871

XIX. század

A párizsi kommün (párizsi községtanács, franciául: Commune de Paris) egyfajta szocialista államszervezet volt, melyet 1871. március 28-án kiáltottak ki Párizsban, és május 28-ára vertek le.

Barikád a Rue de la Bonne-on, a Montmartre-on

A kommün kikiáltását sok munkástüntetés előzte meg. Március 28-án megválasztották a kommün (PárizsiKözségtanács) tagjait (a tagok nem mind voltak kommunisták és marxisták, mert voltak köztük radikálisok, republikánusok is).

A kormány kilenc bizottságból állt (a magyar Frankel Leó volt a közmunkabizottság elnöke). Úgy gondolták, hogy Franciaország a „községtanácsok szövetsége” lesz majd.

Számos szociális intézkedést hoztak (például nyolcórás munkaidő), és államosították a gyárakat. A porosz hadsereg és a versailles-i kormánycsapatok együttes túlereje azonban felülkerekedett a párizsi munkásság erőin, így a kommünt leverték, az elfogott kommünárdokat kivégezték.

Barikád a Hôtel de ville előtt

A párizsi városháza romokban

Barikád és kommünárdok a Voltaire és Richard-Lenoir utca kereszteződésében

Utcai kockakövekből emelt barikád a Place Vendôme-ön

uj1.jpg

uj2.jpg

Óriási barikádkomplexum a Rue de Rivoli és a Place de la Concorde kereszteződésében

Rue Victoria barikád

* * * * *

Kövess minket Facebookon!* * * * *

Barikád a Rue d’Allemagne-on

Rue de Castiglione-i barikád és védői

uj3.jpg

uj4.jpg

uj5_Hötel_Crillon.jpg

Barikád a Hôtel Crillon előtt

uj6_Pantheon.jpg

Pantheon barikád

Franck,_Colonne_Vendôme,_1871.jpg

Colonne Vendôme

Lecomte and Clément-Thomas being shot in Montmartre.jpg

Lecomte és Clément-Thomas tábornokok kivégzése a Montmartre-on.

1024px-Disderi_1.jpg

Kommünárdok közszemlére tett holttestei.

Bár Karl Marx és számos kommunista vezető az első proletárdiktatúrának, így az első kommunista államnak nevezte a párizsi kommünt, a községtanács szándéka különbözött a valódi kommunizmustól.

A kommün alapelvei Louis Auguste Blanquitől és Pierre-Joseph Proudhon-tól, a francia szocializmus kiemelkedő alakjaitól származtak. Blanqui szerint a jogi és vagyoni egyenlőséget gyors államcsínnyel érheti el az összeesküvők egy csoportja, mely aztán diktatórikus eszközökkel kormányoz, Proudhon pedig az anarchisták előfutárának számított, és szerinte a társadalom működését szabadon együttműködő emberek közössége biztosítja.

A kommün szocialista intézkedései is ezek szellemében fogantak, azonban kimaradt belőlük a tulajdon kisajátítása, így nem nevezhetőek kommunistának.

A hírlevél feliratkozóknak ajándék privát bejegyzések

Iratkozz fel hírlevelünkre, ahol minden héten egy levélben megkapod a héten megjelent bejegyzéseket. Ez a legjobb módszer, hogy ne maradj le egyetlen érdekes cikkről sem. A hírlevél feliratkozás ingyenes és bármikor le lehet iratkozni.

A feliratkozók rendszeresen kapnak hozzáférést olyan cikkekhez is, amit más nem láthat. Ezekkel a privát cikkekkel köszönjük meg a feliratkozók bizalmát. Ha te sem szeretnél lemaradni az extra cikkekről, iratkozz fel még most!

 

Kapcsolódó linkek:

2011 május 16 -án Frankel Leóról, a Kommün egykori képviselőjéről, munka-, ipari- és kereskedelemügyi bizottságának vezetőjéről utcát neveztek el a XIII.kerületben: http://paris13.pcf.fr/11884

 

Köszönjük, ha megosztod a bejegyzést!

Hozzászólások

A hozzászólásokhoz nem szükséges regisztráció, de a hozzászólások minden esetben csak kézi moderálás után jelennek meg.

Felhívjuk a kedves látogatók figyelmét, hogy a hozzászólók által írt hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az oldal szerkesztőinek véleményét, azokért felelősséget nem vállalunk. A nem megfelelő hozzászólásokat töröljük!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címed nem lesz közzétéve.

*