21 meghökkentő történelmi tény

Összegyűjtöttem 21 olyan történelmi tényt, mely első hallásra talán túlzónak hat, de mégis igaz.

1. I. Ibrahim (Őrült Ibrahim) oszmán szultán elrendelte, hogy 280 ágyasát fojtsák bele a tengerbe, miután egyikük egy másik férfival hált.

2. A középkorban számos embert végeztek ki boszorkányság miatt, egy antropológus szerint számuk elérhette akár a 600.000 főt is.

3. Évente kislány gyermekek tízezreit hagyják magukra Kínában, mivel az ország az egygyermekes családmodellt preferálja, s a szülők fiú gyermeket szeretnének megtartani.

4. A 19. század közepe előtt gyakori volt, hogy a műfogsorokat elhunyt katonák szájából kivett fogakból készítették.

5. Az aztékok embereket is feláldoztak isteneiknek. 1487-ben 20000 embert mészároltak le, áldozatul a Tenochtitlanban található templom felszenteléséhez.

6. A jégkorszak bretonjai halottak koponyáit használták korsónak.

7. IX. Gergely pápa a macskákat az ördögimádathoz társította. Ezután egész Európában tömegesen irtották ezeket az állatokat. A macskák hiánya aztán magával vonta a patkányok tömeges elszaporodását, amelyek nagyban hozzájárultak a pestis terjesztéséhez. A 14. századi nagy pestisjárványban a becslések szerint Európa lakosságának 30-60% meghalt, kb. 75-200 millió ember.

8. Az aztékokhoz hasonlóan a maják is használtak emberáldozatot. Az áldozat során gyakran kitépték a még élő ember mellkasából annak szívét, s ezt ajánlották fel az isteneik számára.

9. 1212-ben egy István nevű pásztorfiú tűnt fel a francia király, II. Fülöp Ágost udvarában, s állítása szerint isteni sugallatra gyermekekből álló sereget kellett felállítania a Szentföld felszabadítására. A király elzavarta, de a fiú prédikációi hatalmas sikert arattak, így országos körútja során a szülők mintegy 30000 gyermeket küldtek seregébe. A seregből már indulása után is számos gyerek elszökött, míg a hajókra szállókról később jó ideig nem érkezett hír. Majd 20 évvel később egy pap azt állította, hogy ő a gyerekekkel volt, mikor 2 hajójuk elsüllyedt, a többi hajót pedig a szaracénok fogták el, s a gyerekeket rabszolgának adták el.

10. István csapatgyűjtő körútja után nem sokkal Németországban is feltűnt egy fiú, őt Miklósnak hívták. Az ő célja nem harc volt, hanem a Szentföldet uraló hitetlenek megtérítése. Az összegyűlt mintegy 20000 fő két útvonalon indult a tenger felé. Az első csoport egy részét Genovában családok fogadták magukhoz, a másik felét Palesztinába tartó hajók vitték magukkal. A másik csoport egy része szintén elhajózott Palesztina felé, másik részük hazaindult, de alig tértek vissza néhányan. Miklóst a pápa is fogadta, majd hazaküldte, de a fiú sohasem érkezett meg otthonába. A felzaklatott szülők nyomására Miklós apját kiáltották ki bűnbaknak, akit fel is akasztottak. A legújabb kutatások szerint sem a francia, sem a német gyermeksereg sem indulhatott útnak a fenti formában: Gyermekek keresztes hadjárata

11. Az ókori Egyiptomban a szolgákat mézzel kenték be, hogy inkább ők vonzzák a legyeket, s a fáraót ne zaklassák a bogarak. A szolgák sora amúgy sem volt túl fényes akkoriban, mivel gyakran, ha meghalt egy fáraó, vele együtt eltemették az összes szolgáját, háziállatát és ágyasát is.

12. Az 1444-ben íródott The Tale of Two Lovers (kb. Két szerelmes meséje) volt a 15. század egyik bestsellere. A történet az olaszországi Siena városában játszódik, a két szerelmes főszereplő pedig Lucretia, egy házas asszony és Euryalus. A latin nyelvű könyvet Aeneas Sylvius Piccolomini írta, akit 1458. augusztus 19-én II. Pius néven pápává szenteltek.

13. A 19. században feltalálók szabadalmaztattak egy olyan koporsót, melyben a tévedésből eltemetett tetszhalottak jelezni tudták volna a tévedést. A felszínről egy cső vezetett a szabadalom tervein a koporsóba, melynek segítségével a még élő ember kezelni tudta volna a felszíni jelzőeszközt.

A biztonsági koporsó segít a tetszhalottak jelzésére

14. Az 1861 és 1865 között dúló Amerikai Polgárháborúban megközelítőleg 750000 katona esett el, amely kb. 2,5%-át jelentette Amerikának abban az időben. A háború máig a legtöbb amerikai áldozattal járó háború az USA történetében.

15. A középkorban gyakori volt az istenítélet, ennek egyik példája volt, hogy a megvádolt személynek forrásban lévő vízbe kellett merítenie a kezét. Ha a kéz sértetlen maradt, azt isteni jelnek vélték az ártatlanság bizonyítására. A középkorban amúgy állatokat is gyakran bíróság elé állítottak, s az ítélet gyakran a halál volt.

16. A japán szamurájok gyakran a seppuko néven ismert öngyilkosságot követték el, ha a fogságba esés várt rájuk. A folyamat során a hasukba döfték a kardjukat, s gyakorlatilag kizsigerelték magukat.

17. Sztálin 1929 és 1953 között volt a Szovjetunió ura, ezen időszak alatt a becslések szerint 20-60 millió ember halála köthető közvetlenül vagy közvetve a cselekedeteihez.

18. 1525 és 1866 között kb. 12 és fél millió embert raboltak el Afrikából, s adtak el rabszolgának az Egyesült Államokban, Dél-Amerikában és a Karibi-térségben.

19. Az európaiak megjelenésével az Újvilág 1500-ban még 12 milliósra becsült őslakossága 1900-ra 237000 főre csökkent.

20. 1849-ben piacra dobták Amerikában a Mrs. Winslow’s Soothing Syrup nevű gyógyszert, melyet nagyon hatásosnak tartottak a síró csecsemők lenyugtatására, illetve a fogzó kicsik csillapítására. Az USÁ-ban és Egyesült Királyságban széles körben reklámozott szer morfint tartalmazott, s egészen 1930-ig forgalmazták.

original-6352-1395768069-11

21. A reneszánszkori Velencében egy erőszakot tévőnek kétféle büntetési lehetőséget kínáltak. Az első szerint börtönbe mehetett és büntetést kellett volna fizetnie, a másik szerint feleségül kellett vennie a megerőszakolt nőt. A férfi a házasságot választotta.

Forrás: 51 Historical Facts That Sound Like Huge Lies But Are Actually True

2 thoughts on “21 meghökkentő történelmi tény

 • 2017.01.04. at 18:45
  Permalink

  A Facebook hozzászólások kivezetése miatt törlődött Maradok Magamura következő hozzászólása:

  “”The Tale of Two Lovers (kb. Két szerelmes meséje)(…) A latin nyelvű könyvet Aeneas Sylvius Piccolomini írta” Miért kell pont angol nyelven feltüntetni egy olasz szerző által latin nyelven írt könyv címét??? Értem hogy angolból lett fordítva a cikk (nehogy már önálló munkát kelljen végezni), de akkor már akár németül vagy spanyolul is megadhatták volna a címet. Ez a mélyigénytelen “újságírás” klaszikus példája. Fogunk egy anglobutuska blogot, és lefordítunk egy cikket és tálaljuk mint valami falrengető kutatómunka eredményét.” (2016. december 27. 13:35)

  Reply
 • 2018.09.28. at 13:47
  Permalink

  A 9. nem igaz. Nincsenek erre hiteles források. Arra igen, hogy egy szedett-vedett keresztes had összeállt és elindult a Szentföldre, de a brigantikból álló “sereget” Könyves Kálmán szétverte, amint az országbon át kívánt haladni. Az őket követő lovagi hadat pedig átkísérte határtól határig. Nem tudtak fosztogatni…

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük