Csepelek Tibetben 1956.

1954-ben magyar delegáció járt a baráti Kínában. A tárgyalások elsősorban gazdasági jellegűek voltak. A kínaiak érdeklődést mutattak a Csepel teherautók iránt és meghívták a magyar gyárat az 1956 őszén megrendezendő Tibeti versenyre.

_00.jpg

Addigra a kínai befolyás teljesen kiterjedt Tibetre, ám a fegyveres konfliktus még nem kezdődött el. A Dalai Láma is Lhászában (a tibeti fővárosban) élt 1959-ig.

Az említett versenyre a magyar gyár a D420-as motorral szerelt autóját nevezte, ám azt – a várható különleges magashegyi igénybevételt figyelembe véve – kissé átalakították. A motor a HD azaz “hegyi dízel” jelölést kapta. A verseny résztvevői meglehetősen illusztrisak voltak, hiszen a márkanevek ma is ismerősen csengenek, hiszen szovjet, amerikai, csehszlovák és kelet-német gyárak is neveztek: IFA, GMC, GAZ, Dodge, Prága és ZIS-150. A verseny Lancsauból indult. A cél a 2244 km-re fekvő Tibet fővárosa, Lhásza volt, melyet a karaván több helyen 4000 méter fölött haladva szeptember 25-én ért el.

A konvojt a teherautókon lógó kínai katonák kísérték az expedíciót védendő. A verseny a Kínai Kommunista Párt VIII. Kongresszusa idején zajlott, amelyen magyar küldöttség is részt vett a későbbi forradalom leverésében is szerepet vállaló Kádár János vezetésével.

Bár a versenyt megnyertük, a rendelést végül a Szovjetunió kapta meg (micsoda véletlen). Az autók október 23-án még Tibetben voltak, későbbi sorsuk ismeretlen, az itthon történő események elhomályosították az emléküket.

Szívesen vennék további információt, különösen a résztvevőkről, a verseny részleteiről és a kocsik további sorsáról.

_001.jpg

A Csepel autógyár kapuja az ötvenes évek elején.

00.jpg

01.jpg

Erről a képről több forrás állítja, hogy Nyugat-Afrikában készült, de ez is a tibeti verseny egyik kocsija. Kínai írásjelek az ajtón.

02.jpg

Útközben…

03.jpg

03_1.jpg

A magyar versenyzők a célban Tibet fővárosában Lhászában. Mindhárom teherautó célba ért.

05.jpg

A magyar versenyzők az ünnepélyes fogadtatáson a dalai lámával.

12 thoughts on “Csepelek Tibetben 1956.

 • 2017.07.20. at 08:55
  Permalink

  Vajon mi lehetett a versenyen részt vevő Csepelekkel? Ott maradhattak, s valahol még azóta is megvannak? Vagy hazatértek, s épp a forradalomba csöppentek?

  Reply
  • 2017.07.20. at 14:32
   Permalink

   Ha oktober 23-an meg Tibetben voltak a teherautok, akkor max. a forradalom leveresere erhettek vissza szerintem.
   En a soforok es a kisero szemelyek sorsara lennek kivancsi, ha szept 25-en ertek celba, akkor mi lett veluk a tovabbiakban?

   Reply
 • 2017.07.23. at 21:26
  Permalink

  Úgy tudom Csongor Barnabás sinológus részt vett az utazáson.

  Reply
 • 2017.07.23. at 21:53
  Permalink

  Egy hónapja látogattam meg egy eldugott kis hegesztő műhelyt Mumbai külvárosában, kb 30perc után vettem csak észre, hogy a mellettem álló sugárfurógépen ott a Csepel felírat, Made in Hungary, WM-es logó. Azonnal készítettem is vele egy képet. :))
  Elmondásuk szerint a régi magyar hagyományos megmunkálógépek a mai napig megbízhatóak.

  Reply
 • 2017.07.27. at 07:22
  Permalink

  Jtom-nak egyszer már ígértem (pár éve), hogy a Tibet című könyv képeit elküldöm, de akkor idő hiányában nem sikerült az adott szót megtartanom. Ez az a kiadvány, mi erről az expedícióról íródott és nyugodtan mondhatom, nagyszerű leírások és illusztrációk vannak benne. Örömmel jelzem, hogy azóta sikerült az összes képet beszkennelnem, így már csak azzal van gond, hogyan adjam át a hatalmas méret miatt. Javaslom a személyes találkozást egy megbeszélt időpontban. A megadott e-mail címen értekezhetünk…
  Üdv.: K Ati

  Reply
  • 2017.07.27. at 08:35
   Permalink

   Ati, hamarosan írunk egy levelet.

   Reply
 • 2017.07.27. at 07:26
  Permalink

  ja! egyébként ajánlom mindenkinek, mert várakozásaim ellenére nem a szocializmusról és annak dicsőítéséről szól a könyv… meg nem is csak a Csepelekről

  Reply
  • 2017.08.06. at 18:11
   Permalink

   Persze, hogy szabad, köszi!

   Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük