Mik a téli gumiabroncsok?

Néhány ország ragaszkodik ahhoz, hogy a hideg idő közeledtével cserélje ki a nyári és a téli gumiabroncsokat. De mi a téli gumi? És miért kötelezőek egyes helyeken, másokon nem?

Hogy készülnek?

A téli gumiabroncsok magasabb természetes gumi-tartalommal rendelkeznek, ami puhább szerkezetet biztosít. A gumiabroncsok és az út kölcsönhatása a hőmérséklet emelkedésével megváltozik. Ez befolyásolja a gumiabroncsok tapadását. A nyári gumiabroncsok +7 ° C alatt edznek, míg a téli gumiabroncsok speciálisan kifejlesztett keveréke garantálja a rugalmasságot, +7 ° C alatt is.

A téli gumiabroncsok alacsony hőmérsékleten fenntartják a rugalmasságot

Téli gumiabroncsokra van szükség, ha

 • Olyan országban él vagy vezet, ahol kötelező
 • Helyi hőmérséklete gyakran +7 ° C alá esik
 • Távolról él, és kockáztathatja, hogy erős hóesés elvágja őket
 • Ön hideg időben megbízható a járműjén

Hogyan működik a téli gumiabroncsok?

A nevük azt sugallja, hogy téli gumiabroncsok, míg valójában hideg időjárású gumiabroncsok, amelyek optimálisan képesek teljesíteni eső, jég, hó és száraz, de hideg utakon. Lágyabb keverékük megkönnyíti számukra az utak megtapadását hidegebb hőmérsékleten, mint a nyári és a minden évszakban használható gumiabroncsok, amelyek keményebb keverékből készülnek.

téli gumi

Apró barázdáik hóba, jégbe és iszapba harapnak, gyorsan eloszlatják a vizet, biztosítva a jobb törést és nagyobb tapadást. Eközben a mélyebb futófelület-hornyok összegyűjtik és tartják a havat, hogy segítsenek megtapadni a csomagolt hóban, és segítsék a gumiabroncsokat a víz eloszlásában, hogy csökkentsék az aquaplaning kockázatát.

Milyen előnyei vannak a téli gumiknak?

 • A téli gumiabroncsok kiválóan alkalmasak hideg utak megfogására, legyen az nedves, száraz, havas vagy jeges.
 • Semmi sem fogja meg a havat, mint a hó. Tehát a kompakt hó esetén a téli gumiabroncsok hónal töltik fel a futófelület-hornyokat, és ez megfogja a havat az úton.
 • Különösen mély futófelületük képes több vizet eloszlatni, elősegítve az aquaplaning csökkentését és javítva a kezelhetőséget.
 • Mivel nagyobb biztonságot nyújtanak hidegen és fenntartják rugalmasságát, nehezebben viselnek, mint a nyári gumik, ezért költséghatékonyabbak.

Melyek a téli gumiabroncsok hátrányai?

 • Csakúgy, mint a téli gumiabroncsok jobbak hideg hőmérsékleten, mint a nyári gumik, a nyári gumiabroncsok jobbak is melegebb és mérsékelt körülmények között. Ha a hőmérséklet +7 ° C fölé emelkedik, akkor téli gumiabroncsait ki kell cserélni nyári gumiabroncsokra.
 • A teljes téli gumiabroncsok és a teljes nyári gumiabroncsok, beleértve a pótalkatrészeket is, költségesek lehetnek – nem csak vásárlás, hanem tárolás. Egyes országokban nincs lehetősége, míg másokban egyévszakos gumiabroncsok használhatók.
 • A téli gumiabroncs kiváló befektetés, ha szélsőséges időjárási körülmények között él. Enyhebb hőmérsékletek esetén, vagy azokban az országokban, ahol a téli gumiabroncsok nem kötelezőek, érdemes lehet a nyári vagy minden időjárási gumiabroncsot venni.

Mit jelent a szimbólum a téli gumiabroncsokon?

A téli gumiabroncsokon két szimbólum szerepel: M + S és hópehely a hegyen:

 • Az M + S a sárra és a hóra utal, és azt jelzi, hogy a gumiabroncs futófelületének mintázatát és keverékét úgy tervezték, hogy kiváló kezelhetőséget és fékezést biztosítson sárban és hóban, mint egy nyári gumiabroncs. Az M + S szimbólum jelenik meg a minden évszakos és téli gumiabroncsokon.
 • A háromcsúcsos hegyi hópehely (vagy 3PMSF) azt jelenti, hogy a gumiabroncsok teljesítették a minimálisan előírt teljesítményt a hóban, a 661/2009 / EU rendelet szerint. Ez a szimbólum csak téli gumiabroncsokon jelenik meg.

Mi a maximális sebesség?

A gumiabroncsok eltérő sebességgel rendelkeznek, amelyeket hozzá kell igazítani az autó sebességéhez. Ezt egy betű jelzi a gumiabroncs oldalfalán. Az AV például azt jelenti, hogy a gumiabroncs maximális sebessége 240 km / h, feltételezve, hogy az gumiabroncs megfelelően fel van töltve, és az autó nincs túlterhelt.

A téli gumiabroncsokhoz illeszthet alacsonyabb sebességű gumiabroncsokra, mindaddig, amíg feliratot mutat, a maximális sebességkorlátozással egyértelműen a vezető látóterében, és nem haladja meg ezt a sebességet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük