Romániai földrengés 1977

1977. március 4-én 21:22 perckor nagyerejű földrengés rázta meg Bukarestet. A több, mint egy percen át tartó a Richter skála szerinti 7,2-es földmozgás következtében több, mint 1.500-an haltak meg, 11.320-an sérültek meg és 32.900 lakás omlott össze, vagy vált lakhatatlanná. Több neves személyiség is a romok között lelte halálát.


A román nyelvű Wikipedia oldal 23 neves közéleti személyt sorol fel az áldozatok között. Van köztük író, költő, rendező, könnyűzenei- opera- és folkénekes, történész, fizikus, zongorista, festő, színésznő, építész, műfordító, sportoló és kaszkadőr is. De talán a legismertebb közülük az országszerte ünnepelt színész Toma Caragiu (képen) és barátja Alexandru Bocăneț rendező. Ugyanabban a bukaresti belvárosi házban volt lakásuk, amelyik teljesen megsemmisült a katasztrófa során. Az epicentrum közelében nem volt akkora pusztítás, mint a kelet-északkelet és nyugat-délnyugat felé terjedő lökéshullám útjában. Erdélyben például csak jelentéktelen károk keletkeztek. Románia szerte azonban nagy volt a pusztítás és összesen 32 900 épület dőlt össze, 35 000 család maradt hajléktalan és 200 000 épület rongálódott meg. Az emberi áldozatok száma 1570, a sérülteké 11 320. Az anyagi kár értéke elérte akkori értéken a 2 milliárd dollárt.

Bukarest belvárosában 32 tömbház és 2 szálloda dőlt össze. Március 5-én este már 508 halottat és több mint 2600 sérültet tartottak számon, de ezek a számok később még nagyobbra nőttek. 2900 veszélyeztetett lakást septiben evakuáltak. Ploieștiben egy 160 férőhelyes bentlakásos intézmény dőlt össze, amelyben 15-en haltak meg. A bulgáriai Szvistov városban három tömbház omlott össze, 100 embert temetve maga alá.

Az interneten fellelhető néhány filmfelvétel közül ezt választottam, mert ez az egyetlen, aminek nincsen Ceausescu propaganda íze, nem jelenik meg benne a kondukátor széles mozdulatokkal instruálva a helyreállításért felelős elvtársakat.

 

A hírlevél feliratkozóknak ajándék privát bejegyzések

[mc4wp_form id=”12063629″]

 

7 thoughts on “Romániai földrengés 1977

 • 2017.08.18. at 19:35
  Permalink

  Nagyon nyomasztó volt a képek alapján. Először azt hittem, hogy fekete-fehér fénykép…aztán csak pár ruha és a járművek színe árula el, hogy színes kép. Ennyi szürke épület között hogy maradt épp az ember elméje?

  Reply
 • 2017.08.18. at 22:13
  Permalink

  Én csak egy nyolc másodperces, 5,6-os földrengés “élvezője” voltam, a 7,2-es sokkal de sokkal erősebb és borzalmasabb érzés lehetett. Egy percen át, az nagyon hosszú, és gondolom az emberek még heteken át sokk alatt voltak, és nem csak az áldozatok miatt. Azt az érzést, a foldrengést, nem lehet leirni.
  Sajnos, a Kárpátok Géniusza nem volt az áldozatok között.

  Posztoló: a cimkeszavak között a Kárpátok Géniuszának a neve helyesen: Ceausescu.

  Reply
 • 2017.08.22. at 14:26
  Permalink

  Vajon az új és régi paksi erőmű kibirna egy ilyet?

  Reply
  • 2017.08.23. at 20:25
   Permalink

   Szerintem nem, de nem vagyok szakerto. De egy 7-esnel nagyobb foldrenges tuti szanaszejjel tori a rugalmatlan dolgokat, lasd aszfalt, cement, tegla, stb.

   Reply
 • 2018.05.26. at 18:22
  Permalink

  sebtiben az, azaz sebtében, sebbel-lobbal. b-vel, nem p-vel, mint a tepsiben 🙂

  Reply
 • 2019.03.05. at 09:55
  Permalink

  Egy kedves ismerősöm, aki erdélyi, éppen a városban volt a földrengés pillanatában. Egy szállodában aludt. Miközben arra ébredt meg, hogy mozog körülötte a világ. Pizsamásan menekültek ki az épületből, isten tudja hogy. Szerencséjük volt. Azóta is hangoztassa, mint igazgató, hogy a katasztrófák előtti felkészítők, a teendők begyakorlása mennyire fontos és életeket menthet, ha tudjuk miként viselkedjünk ilyenkor.
  Szülőfalujában nem tudták, hogy él e vagy meghalt. Abban az időben nem volt egyszerű az információcsere, és milyen nehéz lehetett az ilyen helyzetekben, amikor veszély van. Hazaindult, leszállt a buszról a faluban, megnyugodott végre. A buszmegállóban egy lila ruhás hölgyet látott, már majdnem elindult az otthona felé, mikor meggondolta magát és beszélgetésbe enyeledett a hölggyel. Azóta a felesége.
  Szép és megható történet, ezért is gondoltam, hogy megosztom veletek!

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük