Egy feldíszített karácsonyfa
Történelem

16 nagyszerű tény a karácsonyról

1. Az első mesterséges karácsonyfákat a németek állították, ahol fenyő helyett festett libatollakat használtak fel.

2. A legtöbb válást a karácsony előtti két hétben adják be. A legendákkal ellentétben viszont az öngyilkosságok száma rekord alacsony az ünnepek alatt, a legtöbben a tavaszi időszakban vetnek véget életüknek.

3. I. Gyula pápát 337 február 6-án választották meg, s egészen 352. április 12-én bekövetkezett haláláig be is töltötte a pápai tisztséget. Az egyik legemlékezetesebb cselekedete volt, hogy Jézus születésének ünnepét külön dátum alá helyezte.

A vízkereszt vagy epifánia ünnepén (január 6.) korábban a keresztények több dologról is megemlékeztek, így

  1. a napkeleti bölcsek imádásáról,
  2. Jézus a Jordán folyóban történő megkeresztelkedéséről,
  3. a víz borrá változtatásáról a Kánai mennyegzőn, mely Jézus első csodája volt, illetve
  4. magáról Jézus születéséről.

I. Gyula Jézus születését azonban áthelyezte december 25-re, így azóta a keresztény világ ezen a napon ünnepli a Megváltó megszületését.

Jézus a kereszttel és a szentírással

4. Az eddigi legmagasabb karácsonyfát 1950-ben állították a seattle-i Northgate Shopping Centerben, azóta is Guiness-rekordnak számít. A Douglas fenyő magassága elérte a 221 lábat, amely átszámítva több, mint 67 méternek felel meg!

5. A karácsony hagyományos színei a zöld, az arany és a vörös. A zöld jelképezi az életet és az újjászületést, a vörös Jézus vérét, míg az arany a fényt és a csillogást.

6. Az angolszász területeken karácsonykor népszerű felakasztani a harisnyát, melybe a Télapó az ajándékot hozhatja. (Magyarországon a Télapó ugyan más szerepet tölt be, s december 6-án jár.) A világ legnagyobb karácsonyi harisnyája 32 és fél méter hosszú, illetve 15 méter széles volt. Csak a súlya megegyezett öt rénszarvas súlyával, s több mint 1000 ajándékot rejtettek bele. 2007. december 17-én került kihelyezésre a londoni Children’s Society által.

7. A karácsonyfák általában 15 évig növekednek kivágás előtt. Az EU-ban évente 60 millió fenyőfa fogy az ünnepek alatt, Magyarországon kb. 2,2 millió. Utóbbi adat azt is jelzi, hogy Magyarországon a lakosság arányában sokkal több fenyőt állít, mint Európa legtöbb országa.

8. Az Egyesült Államokban évente kb. 20000 ünnepi Mikulás áll szolgálatba, akiket gyakran tréningeken készítenek fel. Az oktatás magában foglalja, hogyan őrizzék meg jókedvüket a nagy nyomás alatt, de olyan tanácsokat is kapnak, mely szerint kerüljék a hagymát, fokhagymát és babot tartalmazó ételeket munka előtt.

9. A spanyol nyelvterületen Szenteste tartják a Misa de Gallo-t. Ezen a misén a legtöbben egy kakassal vesznek részt, így emlékezve arra, hogy a kakas volt az első, mely tudtára adta a világnak Jézus születését.

Kakas az udvaros

10. Lengyelországban a karácsonyfákat pókokkal és pókhálókkal is feldíszítik. A legenda szerint ennek az az oka, hogy egy pók volt az első, amely takarót szőtt a kis Jézusnak. Emellett a lengyelek a pókokat a karácsonyi jólét és jógás szimbólumának is tekintik.

11. Az Egyesült Államokban Alabama ismerte el először karácsonyt ünnepként, 1836-ban. Az USA hivatalos ünnepei közé viszont csak jóval később, 1870. június 26-án került be. A legtovább Oklahoma húzta az elismerést, ott csupán 1907-ben történt meg a karácsony ünnepnappá nyilvánítása.

12. A druidák szentnek hitték a fagyöngyöt, mivel az még akkor is zöldellt és termést hozott, amikor már minden más növény halottnak tűnt. A növényt arany sarlókkal vágták ki, vigyázva, hogy ne érintse a földet. Hitük szerint az így megszerzett fagyöngy gyógyította a terméketlenséget, az idegrendszeri betegségeket és távolt tartotta a gonoszt.

13. A Twelve Days of Christmas (karácsony tizenkét napja) a nyugati kultúrákban Krisztus születésének ünnepe,  december 25-től, karácsony első napjától január 5-ig tart.

14. Theodore Roosevelt amerikai elnök 1901-ben kitiltotta a karácsonyfákat a Fehér Házból. Vele ellentétben az amerikaiak szerették ezeket a fákat, mely azóta sem változott.

2008-ban például 21000 karácsonyfa-farm volt az országban, csak abban az évben 45 millió újabb fát ültettek a már meglévő 400 millió mellé. Évente amúgy kb. 30-35 millió valódi fenyőt adnak el az USÁ-ban, nem számolva a műfenyőket és más megoldásokat a karácsonyfára.

15. A legenda szerint maga Luther Márton volt az első, aki karácsonyfát díszített. Annyira rabul ejtette a fenyőkön átsejlő csillagok ragyogása, hogy hazavitt egy fenyőt, melyet gyertyákkal díszített. Így kívánt megosztani a varázst a gyermekeivel is.

16. Egy korábbi számítás szerint világszerte 2,106 milliárd gyermekkel, háztartásonként 2,5 gyerekkel számolva, a Mikulásnak 842 millió megállót kell teljesítenie Szenteste. Ez már magában is 355 millió km-t jelent, de ha figyelembe vesszük, hogy a házak közötti távot 2/10000 másodperc alatt kell megtenni, akkor kijön, a szán átlagos gyorsulása 20,5 milliárd méter/szekundum. A gyorsulás közben rettenetes erő hat a Télapóra, így igazán szép dolog, hogy minden évben felkeresi az összes gyermeket 🙂

A Mikulás szemüveggel és sapkában

Mentés

Mentés

Mentés

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük