Történelem

A legsúlyosabb osztrák lavinakatasztrófa – Blons 1954

1954. január 11-én az ausztriai Vorarlberg tartomány Bludenz-hez közeli ún. Großes Walsertal térségében több súlyos lavinakatasztófa is történt, a legsúlyosabb Blons települést érte, amelyet két lavina is letarolt. MEGRÁZÓ KÉPEK!

096.jpg

Ez és a további események százhuszonöt áldozatot követeltek a térségben, amely 1689 óta a legsúlyosabb lavinakatasztrófa, amikor is a Montafon-völgy falvait teljesen elpusztította egy hógörgeteg.

A közelmúltban (1999) történt galtüri katasztrófa, amiről a legtöbbször hallunk, ha osztrák lavinakatasztrófáról van szó, „mindössze” 31 áldozatot követelt, de a média jelenlétének – és a több országból érkezett síelőknek – köszönhetően nagyobb nyilvánosságot kapott, mint a korábban történt események. Az Indexen ITT olvasható összefoglaló Galtürről.

Az 1954-es év tragédiájára utaló jelekből nem volt hiány. A térségben óriási mennyiségű hó esett, alig másfél nap alatt 207 centiméter és nem volt jele javulásnak a következő napokban sem. A település ráadásul egy meredek hegyoldalban épült. A falu valamivel több, mint 300 fős lakossága egyre nagyobb aggodalommal figyelte az emberemlékezet óta nem látott mennyiségű havat.

Január 11-én rossz előérzetük beigazolódott. Délelőtt 10 óra 5 perckor lavina zúdult a falu Walkenbach nevű részére, mely az épületek nagy részét megsemmisítette, vagy megrongálta. A falusiak külső segítség nem lévén maguk álltak neki a romok alatt rekedtek kiszabadításának.

Az időjárás rosszabbodása további lezúduló hóval fenyegetett. A megmaradt lakosság kis része nekivágott a Bludenz felé vezető útnak. Akik maradtak a falu központjában az iskola- és a templom épületében, időnként melegedve váltották egymás munka közben. Sajnos a mentőcsapat (jobbára férfiak) 19 órakor, hallotta, hogy a település központi részét újabb lavina érte el. A legtöbben ekkor vesztették életüket. 57-en lelték halálukat a faluban, a település minden ötödik lakója.

001.jpg

A lavina útja. Sajnos nem a legjobb minőségű a térkép, de azért látható a pusztítás szélessége.

095.jpg

097.jpg

098.jpg

099.jpg

100.jpg

102.jpg

103.jpg

Anton Beckl halott gyermekével

ment05.png

Három halott kisgyermek, egyszerűen megfulladtak…

104.jpg

105.jpg

106.jpg

ment00.png

ment01.png

ment02.png

ment03.png

zz1.jpg

zz.jpg

ment04.png

200.jpg

A tragédia emlékére készült játékfilm az ORF támogatásával jött létre 2010-ben. A címe Der Atem des Himmels (A menny lélegzete)

201.jpg

Az eredeti helyszínen készült játékfilm forgatási jelenetei.

202.jpg

Talán kevesek tudják, hogy Ausztria a II. vh. után szintén négy megszállási övezettel rendelkezett, mint Berlin (Vorarlberg tartomány a francia övezetben volt). Ez az állapot 1955-ig állt fenn, csak ekkor alakult meg hivatalosan az önálló Ausztria. Így 1954-ben a „megszálló” hadseregek nyújtottak segítséget a mentésben és a későbbi helyreállításban. Na jó, mondjuk a szovjetek nem…

300_cr.jpg

A települést ma védő lavinavédmű

A mentésben a másnap már megérkező szervezett és önkéntes csapatok segítették a falusiakat. Az amerikai hadsereg az akkor még újdonságnak számító helikoptereivel légi mentésben és szállításban is segített.

Marlis Jenny kislányként a szerencsés megmenekülők között volt, de édesapja – amikor a kislány egyetlen babájáért a házba visszaszaladt – az éppen összeomló ház romjai alá szorult. Anyja vele maradt és a kislányt a szomszédok vitték tovább. Amikor másnap az olaszországi légibázisról megérkező amerikai helikopter a tető darabját leemelte a férfiről, akkor vérzett el.

A 2010-ben Reinhold Bilgeri rendezésében készült játékfilmben is a baba miatt hal meg a férfi. A 64 éves Marlis Jenny-nek ma babamúzeuma van. A legtovább életben maradt nőt, 60 óra után szabadították ki.

Volt, aki mindhárom gyermekét elvesztette. Tobias Müller feleségét, húgát és mindhárom gyermekét gyászolja a mai napig.

zz2.jpg

Marlis édesapja, Alfons Jenny és a Müller család nevei a halottak között

De az ezt a napot követő éjszaka sem múlt el tragédia nélkül. A hegyvonulat túloldalán, a texasi városra emlékeztető nevű Dalaas falucska vasútállomása is megszenvedte a kegyetlen időjárást. Nemsokkal éjfél után január 12-én 0 óra 5 perckor az állomásépületre is hatalmas lavina zúdult.

A háromszintes épület felét teljesen elsöpörte, valamint az állomáson várakozó, gőzmozdony által továbbított személyvonatot az oldalára borította és betemette három-négy méter magasságban. Az épületben hat, a szerelvényen további négy személy vesztette életét.

008.JPG

001.JPG

002.JPG

003.JPG

004.JPG

005.JPG

006.JPG

007.JPG

009.JPG

Szinte hihetetlen, de majdnem napra pontosan harminc évvel azelőtt is történt egy baleset az állomáson, egy ember halálát és komoly anyagi kárt okozva. Erről is találtam két fotót.

010.JPG

011.JPG

A 2010-es Der Atem des Himmels játékfilm megtekinthető német nyelven, az ORF Médiatékájában.

(Forrás: Landesbibliothek Vorarlberg, ORF, bahnarchiv.net)

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük