Történelem

A McDonald’s bárka

McBarge-11-584x382.jpg

Az 1986-os vancouveri világkiállítás egyik érdekessége volt Robert Allan Ltd. – Kanada legpatinásabb hajózási tervezőirodája – által a nyolcvanas évek formavilágában megálmodott McDonald’s bárka, a McBarge. Nem is bárka, inkább egy uszály, mivel az éttermet egy folyami uszályra építették. A ‘barge’ szó egyaránt jelenthet bárkát, uszályt, úszó csónakházat. Az eredetileg Friendship 500 névre keresztelt hajó kialakítása látványos. Az étterem vendégei számára nagy üvegfelületeken át nyílt kilátás az öbölre és a városra.

Az EXPO után továbbra is úszó étteremként hasznosította volna a McDonald’s, ám Vancouverben nem találtak megfelelő helyszínt ahol engedélyezték volna az elhelyezését. Ahol a város szerette volna látni, ott az étteremlánc nem látta benne a fantáziát (mármint a dollárokat). Később az Egyesült Államokban is tervezték, hogy újra üzembe állítják. Először Seattle, majd Portland és legvégül Los Angeles is számításba jött. A kis merülésű, magas építésű, labilis uszályt azonban senki sem vállalta, hogy biztonságosan leszállítja. 1991-ben az egykori EXPO területének új tulajdonosa kényszerítette az étteremláncot, hogy szállítsa el az uszályt a partról.

mcbarge002.jpg

A McDonald's and a Barge Merge (1).jpg

A McDonald's and a Barge Merge (2).jpg

A McDonald's and a Barge Merge (3).jpg

mcbarge-01.JPG

mcbarge-02.jpg

A McDonald's and a Barge Merge (4).jpg

A McDonald's and a Barge Merge (5).jpg

A McDonald's and a Barge Merge (6).jpg

A McDonald's and a Barge Merge (7).jpg

mcbarge-03.jpg

mcbarge-09.jpg

Ekkor elvontatták beljebb az öbölbe, ahol a lehorgonyzott, őrizetlen „épület” szép lassan az enyészeté lett. A kiránduló hajósok, vizisportolók előszeretettel kötöttek ki az objektumnál. Az ajtókat feltörték és azóta szabadon bejárható az egykori étterem. A konyhában még a teljes rozsdamentes acél konyhagépek is láthatók.

Jelenleg elég rossz állapotban várja jobb sorsát…

A McDonald's and a Barge Merge (8).jpg

mcbarge003.jpg

mcbarge001.jpg

A McDonald's and a Barge Merge (9).jpg

A McDonald's and a Barge Merge (10).jpg

A McDonald's and a Barge Merge (11).jpg

A McDonald's and a Barge Merge (12).jpg

A McDonald's and a Barge Merge (13).jpg

mcbarge005.jpg

mcbarge006.jpg

mcbarge007.jpg

mcbarge222-584x438.jpg

A McDonald's and a Barge Merge (14).jpg

McBarge-9-584x394.jpg

A kétezres évek óta egy brit befektető tulajdonolja és a legutóbbi tervek szerint (2010) egy jacht- és hidroplánkikötőbe integrálnák, mint különleges éttermet. Remélhetőleg ez a különleges építészeti emlék nem lesz végleg az enyészeté.

100825-McBarge2.jpg

Sok forrás szerint a McBarge volt a McDonald’s első és egyetlen úszó étterme, ez azonban téves. 2012-ig működött St.Louis-ban a Mississippin, közvetlenül a Gateway Arch emlékmű előtt horgonyozva egy régi lapátkerekes gőzhajón kialakított étterem.

Mivel az Államokban a gyorséttermek bevételének jelentős százalékát – folyamatosan emelkedően – a drive-in eladások teszi ki és ezzel a hajó értelemszerűen nem tudott versenyezni, ezért 2012-ben bezárták. Búcsúzul egy fotó róla is, még fénykorából:

Floating_McDonalds.jpg1999. St. Louis Floating McDonald’s – by 48states

(via, via, az 1986-os képeket W. Pavlinec készítette)

 

A hírlevél feliratkozóknak ajándék privát bejegyzések

[mc4wp_form id=”12063629″]

 

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük