Történelem

A nagy chicagói tűzvész – 1871

Az 1871. október 8-án kitört tűzvész az Egyesült Államok nem a legnagyobb, de a legismertebb tűzvésze, amely az akkor 334 ezer lakosú nagyváros kétharmadát elpusztította.

001.jpg

Több mint 17 ezer épület égett le és 250 ember halt meg a katasztrófában, amelyre minden év október elején megemlékeznek az Államokban a tűzmegelőzési héten.

1871_map.jpg

A város vörössel jelölt területe semmisült meg, százezren maradtak fedél nélkül. A város közintézményei mind megsemmisültek

A népszerű legenda szerint a tüzet vasárnap kora este egy bizonyos Mrs. O’Leary tehene okozta, aki fejés közben felrúgta a lámpást, amitől kigyulladt a pajta, majd a város. Természetesen nem bizonyított, hogy valóban így történt volna, mások szerint cigiző fiúk okozták, de van egy olyan verzió is ami egy meteor becsapódását jelöli meg a tűz okaként.

Hogy hogyan terjedhetett ilyen gyorsan, arra a katasztrófák biztos receptje szerinti két ok a magyarázat: száraz, meleg, szeles napok és rengeteg fából épült ház.

Chicagót kevesebb mint negyven évvel előbb alapították, de a hihetetlen magas migrációs hullám és a munkalehetőségek miatt 1871-re már több mint 330 ezren lakták a várost, jobbára a fenyőből épült házakban.

A tűz hevességére jellemző, hogy a várost kettészelő Chicago-folyón átívelő fémszerkezetű hídon is átjutott a tűz és a túlparton is pusztítani tudott (a fotók közt az olvadt híd is látható).

Az infernó csaknem három napig tombolt, mire sikerült megfékezni a város kétszáz tűzoltójának és a kétségbeesett önkénteseknek köszönhetően. A pusztítás képe mai képsorunkban.

chicagofire-1.jpg

chicagofire-10.jpg

chicagofire-3.jpg

chicagofire-4.jpg

chicagofire-5.jpg

chicagofire-7.jpg

chicagofire-8.jpg

chicagofire-9.jpg

chicagofire2-1.jpg

chicagofire2-2.jpg

chicagofire2-3.jpg

chicagofire2-4.jpg

chicagofire2-5.jpg

chicagofire-11.jpg

chicagofire-12.jpg

chicagofire-13.jpg

chicagofire-14.jpg

Még égett a város, amikor a csaknem félezer kilométerre lévő Clevelandben már szervezték a gyűjtést  az újjáépítéshez

Érdekesség, hogy az Államok történetének legnagyobb kiterjedésű és legtöbb áldozatot követelő tűzvésze is ugyanekkor, 1871 október 9-én pusztított (a meteorhívők örömére). Az egyik elpusztult városkáról elnevezett, egyszerűen csak Peshtigónak hívott tűzvész Chicagótól északra ütött ki és hihetetlen mértéket öltött. A beszámolók szerint 50 kilométeres sebességgel terjedő tűzviharrá változott, ami elöl lehetetlen volt elmenekülni. A Michigan-tó partján mintegy 160 kilométer (!) hosszban tombolt, felégetve 6100 négyzetkilométert (kb. mint Pest megye), elpusztítva 16 települést és megölve 1152 embert.

85b81d153c.jpg

A térképen a Peshtigo kiterjedése

Köszönet a képekért a Kongresszusi Könyvtár archívumának

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük