Mindennapok

Ajándékozni mindig szerettünk

Az ajándékozás története az emberi civilizációnk hajnalára nyúlik vissza. Bár az eltelt évezredek során a módszerek és a szokások jelentős változáson mentek keresztül, az ajándékozás központi üzenete a mai napig változatlan maradt. De miért is szeretünk ajándékozni, hogyan lepték meg egymást a régi idők emberei és miért örvend olyan nagy népszerűségnek manapság az ajándékcsomag? A cikk végén betekintést a világ ajándékozási szokásaiba is betekintést adunk. 

Az ajándékok szerepe az emberiség történelmében

Ha visszanézünk az időben, a különféle tárgyak cseréje már az ősi társadalmakban is fontos szerepet játszott, nem csak praktikus okokból adományoztak egymásnak ajándékokat, hanem a köztük lévő kapcsolatok megerősítése érdekében is. Egy vadász például, aki sikeresen elejtett egy állatot, megosztotta a húst a törzs azon tagjaival, akik valami oknál fogva önmagukban képtelenek lettek volna az élelemszerzése. Cserébe ruhákat, bogyós gyümölcsöket és más használati tárgyakat kapott. Az őskorban emellett csontokat, köveket és különféle természetes anyagokat ajándékoztak egymásnak. Ezeknek sokszor varázserőt is tulajdonítottak, így még nagyobb értékkel bírtak.

Az ajándékoknak az ókorban is kiemelt szerep jutott, sőt, egyesek még a halál után is élvezhették ezeket az anyagi javakat. A fáraókat például értékes tárgyak társaságában temették el. A későbbi évszázadokban, évezredekben földeket, pénzt, textíliákat és rangokat adtak egymásnak az emberek.

Az ajándékcsomag népszerűsége

Az ajándékcsomag értéke nem merül ki abban, hogy különféle tárgyakat rejtünk egy dobozba. A gondosan kiválogatott termékek az ajándékozó odafigyeléséről és szeretetéről tanúskodnak. Az ajándékcsomag lényege, hogy gyakorlatilag bármi belekerülhet, amit csak jónak gondolunk, legyen szó egy finom borról, valamilyen kézműves termékről vagy közös emlékekről.
A csomag összeállításakor csupán a megajándékozott személy ízlésére kell figyelnünk. Vásároljunk olyan finomságokat, amelyeknek egészen biztosan örülne. Az ajándékcsomag másik pozitívuma, hogy bármikor, bármilyen alkalomra adható. A céges rendezvényeken is gyakran találkozni vele.

Ha nem igazán van kézügyességünk, akkor sincs baj, hiszen online könnyedén megrendelhetjük azokat a csomagokat, amelyekkel szeretnénk meglepni a családtagjainkat, ismerőseinket. Ilyenkor profikra bízhatjuk a csomag összeállítását, sőt a csomagolást is. Nem kell törni a fejünket, vajon mi legyen az a tökéletes meglepetésem, amivel örömet szerezhetnék. A készen vásárolható, különféle ajándékcsomagokkal egészen biztosan nem tévedhetünk.

Ajándékozási szokások a nagyvilágból napjainkban

Bárhol is járjunk a nagyvilágban, az ajándékozási szokásokban mély kulturális hagyományok és érzelmek tükröződnek. Ezek az alkalmak egy közösség értékeit is hordozzák. Vegyük például Indiát, ahol az év egyik legnagyobb ünnepe a Diwali, vagyis a fények ünnepe. Ekkor az emberek nem csak gyertyákat gyújtanak, hogy elűzzék a sötétséget és a rosszat, hanem édességeket és ajándékokat is cserélnek egymással. Itt a szeretet kifejezése mellé egy ősi, vallási tradíció is társul.

Ezzel szemben Japánban az „Omiyage” egy igen különleges ajándékozási szertartás. Ha valaki elutazik valahová, legyen az egy másik város vagy akár egy másik ország, amikor hazatér, helyi csemegével vagy egyéb jellegzetes tárggyal lepi meg családját, barátait. Ezzel jelzi, hogy a messzi távolban is gondolt a szeretteire.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük