Történelem

Ausztria 1953

Talán nem mindenki tudja, de a második világháború után Ausztria is négy megszállási övezetre volt osztva, mint Németország, Bécs pedig – éppúgy, ahogy Berlin – szektorokra. Ha a szovjetek kicsit tovább maradnak, 56-os menekültjeinknek nem lett volna esélyük nyugatra jutni.

00.jpg

Szovjet katonai kormányzat főhadiszállása Bécsben

A második világháború végóráiban a szovjet csapatok már Ausztriában jártak. Az amerikaiak Németország felől nyomultak be az országba elfoglalva a nyugati országrészt. Bár Ausztriát Sztálin nyugati befolyási övezetnek ismerte el, azért kihasználva az alkalmat a szovjet csapatok berendezkedtek Bécsben, Burgenlandban és Alsó-Ausztriában, kis részt Felső-Ausztriából is kiszakítva. A második világháború befejeztével a győztes nagyhatalmak csapatai tehát elfoglalták és egy évtizeden át, egészen 1955-ig megszállva tartották a négy megszállási övezetre osztott Ausztriát.

1400px-austria_1945-55_svg.png

Bécset – csakúgy mint Berlint – szektorokra osztották:

wien_besatzungszonen.png

Térképek: Wikipedia

Ausztriára – óriási szerencséjükre – a háború után nem Németországgal együttműködő, hanem Németország által leigázott országként tekintettek. Ez a magyarázata annak, hogy megtarthatta 1938-as határait, és nem kellett kártérítést fizetnie sem. A Marshall-segély 5,2%-a jutott az Ausztriának, akkori összegben 726 millió dollár.

A szovjetek 1955-ben vonultak ki Ausztriából, ahogyan a többi megszálló ország csapatai is, ekkortól számít újra önálló köztársaságnak.

A szovjet szektorban (de Salzburglandban, Tirolban és Karintiában is) a háború után megerősödött a kommunista befolyás. A kommunisták egyre csökkenő támogatottság mellett 1959-ig vettek részt az osztrák törvényhozásban.

Johann Koplenig az osztrák kommunista párt a KPÖ vezetője által szervezett (de a szovjetek által csak hallgatólagosan támogatott) 1950-es országos általános sztrájkkal – vértelen puccs kísérletével – próbálta meg átvenni a hatalmat. Miután másodszor, 1955-ben is kudarcot vallottak, a szovjetek végleg lemondtak Ausztria politikai befolyásolásáról és alig több mint egy évvel a magyar forradalom  leverése előtt elhagyták az országot.

A mai fotókat Irma Louise Carter készítette, akiről nem tudtam semmit kideríteni. Valószínűleg amerikai a hölgy és az amerikai szektorból utazott be Bécsbe. Páratlan színes képek jönnek.

01.jpg

A Bécsért vívott csata 17 ezer elesett szovjet katonájának emlékműve. Az 1955-ös kivonulásukkor a szovjetek beleíratták az osztrák államszerződésbe a szobor örökös sérthetetlenségét

14.jpg

Új lakások épülnek (becsibacsi hozzászólása szerint az épület valójában 1927 és 1930 között épült, a Wikipédia is ezt mondja) a szovjet szektorban. Hihetetlen, de a mai neve is Karl-Marx Hof

11.jpg

Bombatámadásban sérült épület mint reklámfelület

 

12.jpg

Romeltakarítás és újjáépítés a Donaukanal mentén

 

13.jpg

 Építkezés mindenütt

 

17.jpg

Szovjet katonai járőrhajók a Dunán

 

18.jpg

Belépés a szovjet zónába

 

02.jpg

Az újjáépített Parlament a Ringen

 

03.jpg

Városháza park

 

04.jpg

Burgring

 

05.jpg

Mozart-emlékmű

 

06.jpg

Az új és a régi találkozása

 

07.jpg

 A ma is létező Der Liebe Augustin, a legrégebbi fogadó Bécsben

 

08.jpg

 Rendőrzenekar felvonulása

 

10.jpg

Az új Westbahnhof

 

15.jpg

Schönbrunn

19.jpg

Schönbrunn

16.jpg

Cobenzl étterem

Forrás további képekkel

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük