Az amerikai lakókocsiparkokról

Még manapság is – az amerikai sztereotípiák szerint – a trailer parkok lakói a kulturálatlanság és a csóróság mintaképei. De valóban így van ez? Ha igen mióta? És valójában hányan laknak ilyen alacsony rezsijű lakókocsiparkokban az Államokban? Van-e előnye vagy csak hátránya az ilyen életformának?

A white trash, azaz fehér szemét kifejezéssel gyakran találkozhatunk az interneten. Ha erre a kifejezésre keresünk rá, szinte biztosan kapunk lakókocsis találatokat igazi redneckekkel, többnyire elhanyagolt, dohányzó, tetovált, mindig várandós feleséggel és egy pick-up-pal. De valóban csak ezek az emberek laknak lakókocsiparkokban? Egyáltalán mi a lakókocsipark?

A parkok általában magántulajdonban vannak és a kocsihelyeket a tulajdonos adja bérbe. A bérleti díj néha tartalmazza a helypénzt mellett a közüzemi szolgáltatásokat, jellemzően a vizet és a  szemétszállítást. Az áramért a szolgáltatónak fizetnek a bérlők. Ezek a mobil otthonok az európai elképzeléshez képest jóval nagyobbak, többnyire ezeket mozgatni is csak túlméretes szerelvényként lehet, de nagy részük sohasem mozdul el többé a telepítési helyéről. A kocsik általában a bérlőké, de vannak olyan parkok is, ahol a kész kocsikat lehet bérbe venni, vagy akár megvásárolni. Az első kimondottan ilyen célra létrehozott telepek már a negyvenes évek elején megjelentek.

1943. Baltimore. Lakókocsiparkok a negyvenes…

 

…és az ötvenes években

Alapvetően háromféle lakókocsiparkot lehet megkülönböztetni:

Az első csoportba az eredeti felhasználás szerinti parkok tartoznak, ezeket nyaralásra használják és tavak mellett, kellemes hegyvidéki övezetekben kerültek kialakításra, külön alfajtája a nyugdíjasoknak létrehozott ilyen jellegű közösségi kocsiparkok. Ezek többnyire kellemes égövű államokban, mondjuk Floridában vagy Kaliforniában helyezkednek el, fűteni nem igen kell bennük, itt gyakoriak az éven át lakó idős házaspárok is.

 

A második csoportba a kimondottan állandó lakásként használt kocsikat és/vagy helyeket értékesítő parkok tartoznak. Ezeknek a családoknak a jövedelme az átlagos USA családok jövedelmének körülbelül a fele. Így érthető, hogy kevés pénzért szeretnének lakhelyet vásárolni vagy bérelni maguknak és a fenntartása is az átlagos épületnél kevesebbe kell, hogy kerüljön. Ez a réteg valóban nem dúskál az anyagi javakban és kényszerűségből választja ezt az életformát. Szellemi képességeik is elmaradnak az átlagtól, így a fejlődő országok lakóihoz hasonlóan több gyermeket is vállalnak. Míg az átlagos amerikai családban 1.87 gyermek születik, egy Új-Mexikóban, lakókocsiparkokban élő családok között végzett felmérés szerint ott ez a szám majdnem eléri a 3 gyermeket.

Nagyváros-közeli lakókocsi park

Kertvárosi

A harmadik, legkisebb csoportba a karitatív szervezetek, de elsősorban az amerikai katasztrófavédelmi szervezet a FEMA lakókocsiparkjai tartoznak, ahová a katasztrófa sújtotta területekről telepítik ki ideiglenesen akár emberek ezreit.

FEMA-park New Orleans-ban 2006-ban, a Katrina hurrikán okozta árvíz idején

 

Lehet tudni hogy mennyi ilyen mobilház van az Államokban és hányan laknak ezekben? A népszámlálások idején ezek az információk is bekerülnek a statisztikákba, úgyhogy nagyrészt tudjuk.

Az Egyesült Államok területén, mintegy 8,5 millió mobilház van, ezeknek csaknem 88%-a van kocsiparkokba telepítve. Ezekben 20,5 millióan élnek! A teljes lakosság 6,5%-a. Közel negyedük nyugdíjas, csaknem 4,7 millióan. a lakók jellemzően keresetük 20-25%-át fordítják a lakhatásra és a rezsire. És igen, a lakók túlnyomó többsége (83% felett) fehér, vagy mexikói.

Nézzük meg mely államokban van a legtöbb mobilház és ez hány százalékát teszi ki a teljes lakásállománynak:

A vízszintes tengelyen a mobilházak aránya százalékban a teljes lakásállományhoz képest

 

A kocsiparkok és a mobilházas negyedek legnagyobb átka az elgettósodás, ezekben az otthonokban sokan drogfüggők és a legolcsóbb drogokat használják, mint a például a kristályos metamfetamin (chrystal meth), ami rövid idő alatt leépíti a használóit. A lepusztult környezetből nehéz a menekülés, sokak nem találnak maguknak új helyet a munkahelyük közelében, vagy egyszerűen nincs pénzük a lakókocsi speciális elszállíttatására.

Itt már nehezebb az élet…

Rossz környék

A helyzet kissé javuló tendenciát mutat. A kilencvenes évek végén évi 400 ezer új mobilház épült, 2005 után ez drasztikusan lecsökkent 55 ezerre, ám ez a szám csalóka, mert nem az igények lettek magasabbak, hanem a gazdasági válság miatt a hitelezési folyamatok változtak meg. Igény valószínűleg most is volna új mobilházakra, ám a piacon inkább a használt kocsik a keresettek, általában hellyel együtt.

 

Források: CIA World Fact Book, census.gov, bbc.com, Getty Images, Wikipedia, Pinterest

 

[hirlevel]

Mentés

13 thoughts on “Az amerikai lakókocsiparkokról

 • 2017.04.08. at 18:59
  Permalink

  Nekem anno egyik tanárom mondta az, hogy az ilyen lakókocsiparkok bizonyítják, hogy az USÁ-ban sem fenékig a tejfel. Az emberek sokszor nyugdíjas korukig sem tudják kifizetni a lakáshitelüket, így nyugdíjba vonuláskor eladják a házat, s vesznek egy lakókocsit a maradék pénzből. A lakókocsival meg utazgatnak, így töltik a nyugdíjas éveiket. Ami még lehetne izgalmas is, ha nem muszájból kellene megtenniük.

  Reply
  • 2017.04.08. at 23:05
   Permalink

   Finomítanék a kifejezéseken, még akkor is, ha a wikipedia a hivatkozási alap. A posztban a képeken kizárólag mobilházakat látni, amik a korai időkben hasonlítottak a lakókocsikhoz, csak éppen sem kormánykerék, sem motor, sem egyebek nincsenek bennük. Ezek mind-mind mobilházak. Nem tudok mind az ötven államról beszélni, de Kaliforniában nem lehet összemosni a mobilházakat a lakókocsikkal és kempingekkel, az ő parkjaik teljesen mások, teljesen más követelményekkel, hatósági és park-tulajdonosi előírásokkal stb.
   Szóval vannak a mobilház-parkok, ahová – legalábbis errefelé – a lakókocsik nem állhatnak be, egészen egyszerűen azért, mert nincs helyük rá. A mobilházak egymáshoz nagyon közel állnak, és bár elvileg „mobil”, gyakorlatilag állandónak tekinthető a helyük, és két mobilház közé csak egy ügyes sofőr tud beparkolni másfél autót (többnyire egy autóra van engedélyük bent parkolni, a második autó többnyire a parkon kívül kénytelen állni). A lakók 10+ éve beállított mobilházakat vesznek meg vagy bérelnek. Sok lakó közülük az úgynevezett „hippi-generácio”, a maguk 60 feletti évével, akiknek igényük sincs – vagy lenne igényük, de pénzük nem – egy normális lakóhelyre. A mobilházak szállítását csak speciális traileren és egyszeri útvonalengedéllyel és adott idő alatt lehet végezni, mozgatás előtt ezeregy dolgot kell végrehajtani a házon, a közművek kikötésétől kezdve a belső berendezés speciális rögzítésén keresztül, és magát a mozgatást egy erre szakosodott cég végzi (miután a magánemberekre nem jellemző a spéci trailer birtoklása, bérelni pedig nem tudsz, külön jogsi kell rá, stb.). Az útvonalengedély kötött, szóval nincs olyan, hogy jajmeggondoltammagam és Pitypang falu helyett mégis inkább a Pipacs faluban álljunk meg lakni. A mobilházakat nem állíthatod meg az út szélén, hogy akkor most itt leszünk egy hétig.
   És akkor ott vannak a valóban lakókocsi parkok (”RV-park”), ahová viszont nem állhat be mobil ház, kizárólag lakókocsik. Kicsik, és nagyok, akár csuklósbusz-méretűek is, de csak lakókocsik. Amire van DMV jogosítványod. Vannak lakókocsi parkok, ahol pl kikötik, hogy 10 évnél idősebb lakókocsi nem állhat be. Van, ahol azt kötik ki, hogy azonos lakókocsi nem parkolhat bent két hétnél tovább, és két beparkolás között legalább 1 hétnek kell eltelnie (tehát nincs olyan, hogy a lakókocsival kiugrasz egy félórára aztán visszaparkolsz). Van, ahol semmi kikötés nincs, csak annyi, hogy nem rúghatsz be. Van, ahol csak 55+ évesek lehetnek a lakók, van, ahol tilos labdajátékot játszani. Nagyon változatos 🙂
   Aztán vannak a kempingek, ahová az megy be, aki sátras vagy lakókocsis, de semmiképpen sem mobilházas, és ezek valóban a nyaraláshoz vannak, és ezért (a tópart/óceán part/kilátás/stb. miatt) jóval drágábbak is. Ezeken a helyeken általában lehet kis házat is bérelni, minimalis felszereléssel, wc-zuhany-kiskonyha van, egyik-másikban ágyneműt is adnak, mint egy motelben, a házak többnyire 2-3-4 ágyasak, nincs külön hálószoba-nappali.
   Munkám miatt megfordultam jónéhány ilyen helyen: a lakókat tekintve a mobilházas lakók a leg-lepukkantabbak, a legalacsonyabb végzettségűek, a legigénytelenebbek, pedig az újabb mobilházakban ücsörögve szinte elfelejted, hogy hol vagy, mert olyan 2-3 szoba-nappali-két fürdőszobás-nagy és modern konyhás-teraszos-parkettázott-napfényes, hogy a Havanna-lakótelepiek is megirigyelnék némelyiket.
   A lakókocsi-parkosok vegyesek: a lakók összetétele nagyban függ a tiltásoktól. Ahol tilos a 10 évnél idősebb lakókocsi, ott pl találkoztam egy közlekedési mérnökkel-egyetemi tanár házaspárral is, onnan járnak be dolgozni, az egyszem gyerek suliba. Nekik pl. házuk van Santa Monica-ban, de utálták a tömeget, ezért kiköltöztek Santa Clarita közelébe, egy RV parkba. Ők csak decemberben mennek vissza a városba a házukba (a karácsony és a rokonok miatt) Az ő lakókocsijuk pl csuklósbusz méretű, két oldalra szélesíthető, nyitott állapotban 2 nagy hálószobás+ 2 fürdőszobás + nappalis „lakás”, 400K dollárért vették 2014-ben. De találkoztam ilyen-olyan művészekkel is, akik pl az actoni erdő közepén az ihletet találták meg.
   Talán érdekes adalék, hogy Kaliforniában két héten át parkolhatsz az utcán is a lakókocsiddal (ha az egyéb tiltások – pl súlyhatár, ottlakók stb. – és az utcaseprős napok nem zavarnak be). Természetesen a szennyvizet nem eresztheted a kanálisokba, és tiszta vizet sem vehetsz az egyébként mindenhol ott levő tűzcsapokból sem.
   A mobilházasok állandó bejelentett lakóhelye többnyire lehet a mobilházuk, a lakókocsis „vándorlók” bejelentett lakhelye – ha nincs más – lehet egy speciális postafiók, pl. a PostNet nevű cégnél. Ez a cím teljesen úgy néz ki, mintha igazi apartmanház-cím lenne, pl. John Smith, 221 Horse St., apt.412, Los Angeles, 90046. Valójában csak a házszám és az utca valódi, egy üzlethelyiségben postafiókok vannak, az „apt 412” a postafiók azonosítója. Ezeken a helyeken csak hivatalos időben veheted fel a leveleidet (pl 10 és 18 óra között, szombaton 2-ig) – viszont ezt a címet elfogadja az összes hivatal, még az a DMV is, amelyik egyébként nem hajlando postai postafiókba („PO. BOX”) levelet küldeni. Egy ilyen cím és postafiók bérlése helytől függően 50-100 dollar/hó, ha egyben kifizeted egy évre, akkor kb 40%-kal olcsóbb.
   Bocsánat, ha félrepötyögtem valamit, nem nagyon áll rá a kezem az ékezetes billentyűzetre 🙂
   @Vittore: nem mindenki muszájból csinálja 🙂 Én még nem vagyok nyugdíjas korú, és a házam is ki van fizetve, ennek ellenére nagyon várom, hogy vehessek egy olyan lakókocsit, amibe márciusban beülnék és október végéig haza se jönnék. És a következő márciusban ismét elindulhatnék, és október végéig haza sem jönnék megint 🙂 És izgalmas lenne, és nem muszájból csinálnám, hiszen a saját házamba jövök majd vissza minden télen 🙂 A tanárod véletlenül nem a rothadó kapitalizmusról tanított titeket? 😀

   Reply
   • 2017.04.09. at 06:43
    Permalink

    köszönöm a sok érdekes kiegészítést! pár dolgot én is igyekeztem érinteni azok közül amit írtál, mint pl. a speciális költöztetés.
    amikor lakókocsiról írtam, akkor lakókocsira gondoltam. amiben kormány és motor van az a lakóautó (mint pl. amiben főzik a meth-et a Breaking Bad-ben). erről nem szól a cikkben semmi, természetesen a mobilházak voltak a célpontjaim ezeket neveztem lakókocsiknak is, lehet kicsit pongyolán… 🙂

    Reply
    • 2017.04.09. at 17:44
     Permalink

     Talan en vagyok szorszalhasogato 🙁 Itt, ami “lakokocsi”, annak van motorja, kormanykereke, sajat tengelyein sajat meghajto kerekei, stb. A lakokocsi “atlagos” mereture osszecsukhato (az oldalra kieresztheto izeeekre gondolok), es a ket tengelyes, par tonnanal kisebb osszsulyu lakokocsikat vagy vontathato lakokocsikat barki vezetheti kozuton, akinek ervenyes jogsija van, akar a friss jogsis 17 eves is, ha apuci megengedi. (a harom-es tobbtengelyesek, pl a csuklosbusz meretuek is vezethetok barki altal es utvonalengedely sem kell hozza, csak a jogsit kell letenni teherauto(kamion)vezetesbol. Azt hiszem, 9 tonna a hatar, de ebben nem vagyok biztos.
     A mobilhazaknak nem csak motorjuk es sajat tengelyuk es kerekeik nincsenek (nem is vontathatoak), hanem joval szelesebbek es sokkal hosszabbak meg egy teherautonal is, ergo az autopalyara nem mehetnek fel csak kiveteles engedellyel es kiseroautokkal, mert lassu jarmunek minosul es raadasul ket savot foglal el. Ezek az autopalyakra csak akkor mehetnek fel, ha az adott teruleten nincs mas kozlekedesi mod. A nem autopalyakon is kotelezo az utvonalengedely, eppen emiatt. Miutan se nem mozognak onalloan, se nem vontathatoak, ezert speci trailekre teszik fel oket. Es eppen ezert ezeket senki sem hivja lakokocsiknak, mert lako, de nem kocsi, nem jarmu. Ezek a mobilhazak.
     Egyebkent egyaltalan nem jellemzo, hogy ha a mobilhaz-tulajdonos el akar koltozni mondjuk egy 100 merfoldre levo varosba, akkor vigye magaval a mobilhazat. Mert a koltozes annyiba kerul, hogy jobban megeri eladni a regit es es az uj helyen venni egy ujat vagy masik hasznaltat. Szoval elmeletileg mobil, de gyakorlatilag egyszer leteszik valahova, aztan legtobbszor csak egy hurrikan viszi arrabb 🙂

     Reply
    • 2017.04.09. at 19:07
     Permalink

     Jol van, reggel van, a szemem nyitva, de meg nem ebredtem fel – az altalad irt erinteni szot erteni-nek olvastam.

     Reply
   • 2017.04.09. at 12:10
    Permalink

    Ez vicces, az utcaseprős szóhasználatodról jutott eszembe, hogy öt perc múlva tilos lesz az utcánkban parkolni, mert jön az utcaseprő autó. Átparkoltam, aztán már jöttek is a közteresek, egy autóst, akinek nem jutott ez eszébe, meg is büntettek.

    Reply
    • 2017.04.09. at 17:50
     Permalink

     Ahhhh, akkor felirom, hogy volt egy jocselekedetem, mert megmentettelek egy buntetestol 😀
     A mi utcankban kedden reggel az egyik oldalt, szerdan reggel a masik oldalt takaritjak – ezek a hajnali kelos napok 😀

     Reply
   • 2019.02.09. at 08:55
    Permalink

    ez nagyon érdekes volt, köszi!!!

    Reply
 • 2017.04.08. at 23:13
  Permalink

  RV parkok
  https://www.google.com/search?q=rv+park&newwindow=1&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjv89fX_ZXTAhUk4YMKHQ85A0kQ_AUICSgC&biw=1242&bih=589&dpr=1.1

  Mobilház-parkok
  https://www.google.com/search?q=rv+park&newwindow=1&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjv89fX_ZXTAhUk4YMKHQ85A0kQ_AUICSgC&biw=1242&bih=589&dpr=1.1#newwindow=1&tbm=isch&q=mobile+home+park

  Kempingek
  https://www.google.com/search?q=rv+park&newwindow=1&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjv89fX_ZXTAhUk4YMKHQ85A0kQ_AUICSgC&biw=1242&bih=589&dpr=1.1#newwindow=1&tbm=isch&q=camping+park

  Reply
 • 2017.04.09. at 09:14
  Permalink

  Akit érdekel a téma egy író szemszögéből, olvassa el John Steinbeck Csatalngolások Charleyval c. könyvét!

  Az író a ’60-as években egy lakóautóval bejárta az USÁ-t és többek között a lakókocsiparkokról és erről az életformáról is van egy fejezet a könyvben.

  https://moly.hu/konyvek/john-steinbeck-csatangolasok-charleyval

  Reply
 • 2017.04.13. at 19:35
  Permalink

  Jó kis cikk, érdekes téma. Egy mondat azért megütötte a fülemet: “Szellemi képességeik is elmaradnak az átlagtól, így a fejlődő országok lakóihoz hasonlóan több gyermeket is vállalnak.”
  Ez úgy hangzik mintha a többgyermekesek általánosan szellemileg alulmúlnák azokat akik nem vagy csak egy gyereket vállalnak, ami azért elég buta kijelentés.

  Reply
  • 2017.04.13. at 20:08
   Permalink

   Természetesen nem így értettem… Pl. Fekete-Afrikában és Ázsia egyes részein – főleg ahol a családonként 9-10 gyermek az átlag – sajnos a szülők szellemi képességei messze elmaradnak mondjuk egy skandináv szülő értelmi képességeitől. Ez nem az iskolázottságon múlik elsősorban. Sajnos ez tény és nincsen benne semmi rasszizmus vagy rosszindulat.
   Nézzük meg pl. ezt a listát:
   https://iq-research.info/en/page/average-iq-by-country
   Kb. a 60-ik helyen következik az első afrikai ország és a végén kullog az összes…
   Az ha valaki tudatosan vállal sok gyermeket nem keverendő össze azzal, aki ész nélkül “gyártja” őket a puszta semmire és mások jóindulatában reménykedik, hogy ne haljon éhen a családja… Jellemzően ezek az emberek azon országok lakói, amelyek a fenti lista végén szerepelnek.

   Reply
 • 2017.12.17. at 07:22
  Permalink

  Kit érdekel mi van OTT?…egy magyar blog,magyar nyelven,magyar értelmezéssel!

  Lakóautó:kormány,motor,tgk alvázra szerelt lakó felépítmény,magától mozog!

  Lakókocsi:trailer/utánfutóra szerelt lakó felépítmény,nem képes magától mozogni,úgy húzzák,nem “ház” formájú felépítménnyel.

  Konténer/Mobilház:,nincs kereke,fixen telepítik,daruval,nagy trailerrel szállítják.
  Tiny ház:könnyűszerkezetes,valódi házra hasonlító,kis m2 területű,utánfutó(trailer) vázra épített lakóhely

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük