Történelem

Az amerikai autó története katalógusokban 7.

A második világháború utáni évekből nehéz valóban érdekes autókat mutatni, hiszen az autóiparnak is magához kellett térnie. Természetesen időbe tellett, míg új autókat terveztek és dobtak piacra. A köztes időszakban jellemzően a közvetlenül a háború előtti években fejlesztett autókat gyártották tovább – olyanokat mint az előző részben bemutatott Ford – kisebb-nagyobb ráncfelvarrásokkal. Azonban létezett egy autó, ami nem csak az amerikai autók rajongói számára afféle Szent Grál, hanem a története az összeesküvés elméletek híveit is lázban tartja: Az 1948-as Tucker.

017.jpg

Mi lett volna ha?

Nagyon egyszerű dolgom van, mert Preston Tucker és az ő autójának a történetéről kitűnő cikk olvasható, magyarul íródott és itt van egészen közel a szomszédban, pont egy kattintásnyira! Nem rövid anyag, de azoknak is szívből ajánlom, akik amúgy nem érdeklődnek különösebben a négykerekűek iránt, mert pont eléggé merül el a részletekben ahhoz, hogy beindítsa az ember fantáziáját az ügyben, hogy mi lett volna ha Tucker sikeres lesz és fel tudja venni a versenyt a Három Naggyal – Chrysler, Ford, General Motors –, de közel sem unalmas olvasnivaló. Külön jó, hogy kitér a Coppola jegyezte filmre Tuckerről. (A poszt kezdőképe ebből a filmből való.)

006.jpg

009.jpg

010.jpg

011.jpg

012.jpg

013.jpg

014.jpg

Az utolsó kép afféle magyarázat, mert nehéz megmondani, hogy a katalógus melyik oldala hanyadik, hiszen ilyen széthajtogatható formátumban készült. Tucker miért pont a reklámanyagokban ne lett volna rendhagyó?

Torpedo

Walter Sobchak az előbb linkelt cikkben használja a Torpedo nevet szinonimaként. Nos, ez nem egyértelműen rossz, vagy jó, de mindenképp alkalmat ad arra, hogy egy érdekességről beszéljünk. Tucker valóban Torpedónak akarta hívni az autót – a képekből egyértelműen kiderül, hogy miért – de végül elvetette az ötletet, mert úgy érezte, hogy ez a név fájó emlékeket idézne az éppen csak véget ért háborúból és az elriasztaná a vásárlókat. Szerintem nem tévedett, bár öt évvel később a Chevrolet már nem habozott egy hadihajó típus elnevezését használni frissen piacra dobott autójához. Hivatalosan az autót egyszerűen csak Tucker-nek hívták, esetleg Tucker Sedannak – hiszen nevesíteni kell a gyereket, hogy nem mondjuk kabrióról, van szó –, illetve hagyományosan a bemutatás évével azonosítják, azaz Tucker 1948.

A Torpedo mint név csak egyetlen brosúrában bukkant fel – lásd alább -, amely egy kétajtós kupé koncepciórajzaival van tele. Stephen King a borzongatás mestere a Hasznos Holmik című regényében emléket állít ennek is. Ott Talisman néven bukkan fel, és a fikció szerint Tucker megépített egy példányt a kupéból – ami sajnos a valóságban nem történt meg.

015.jpg

016.jpg

007.jpg

008.jpg

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük