Történelem

Bolondok napja – TOP10

Az április elsejei beugratások eredete nem tisztázott. Több verzió is tartja magát, akit érdekel, hogy honnét ered a Wikin elolvashatja. Én minden évben várom, hogy mivel lepnek meg találékony embertársaim. Ma bemutatok néhányat a legjobb április elsejei tréfákból, amelyek tényleg sokakat szédítettek meg azaz tettek Április Bolondjává!

1974porky_sm.jpg

1135064_original.jpg

1962 április 1. Instant színes tévé

A hatvanas évek Svédországában az egyetlen TV csatorna fekete-fehérben közvetített. Az állomás technikai szakértője, Kjell Stensson egy nap bejelentette a hírekben, hogy egy technológiai újításnak köszönhetően a nézők a meglévő beállításaikat átkonvertálhatják színesbe- mindössze egy nejlonharisnyával kell “felruházniuk” a képernyőt. Stensson hozzáfogott az eljárás bemutatásához, emberek ezreit lépre csalva ezzel.

A svédeknek egészen 1970. április 1-ig (!) kellett várniuk a színes adásra és természetesen nem lehetett nejlonharisnyával átkonvertálni a képet színesre a régi tévéken.

Az eredeti adást megtekinthetitek itt:

1134833_original.jpg

1957 április 1. Spagetti szüret Svájcban

A brit BBC nagy nézettségű, mérvadó hírműsorában 1957-ben bejelentették, hogy az enyhe téli időjárás és a spagettibogár kiirtásának köszönhetően a helyi termelők örömére nagyon jó volt a svájci spagettitermés. A hírt egy bejátszás kísérte, amelyben látható, hogy a svájci parasztok a fákról húzzák le a hatalmas spagettiszálakat.

A híradást követően nézők tömege érdeklődött arról, hogyan kell spagettifát ültetni. A kérdésekre a BBC diplomatikusan csak annyit válaszolt, hogy ,,tegyünk egy szál spagettit paradicsomszószba, és reméljük a legjobbakat”.

Az eredeti híradórészletet megtekinthetitek itt:

110401SiddFinchSi-545x356_1.jpg

1985 április 1. Sidd Finch – a tibeti dobójátékos

1985. áprilisi számában a Sport Illustrated sportmagazin hírt adott az új, hihetetlenül tehetséges baseball-játékosról, aki a jövőben a Mets csapatát erősíti majd. A sportlap szerint Sidd Finch kiváló dobójátékos, az általa elütött labda pontosan 168 mérföldes sebességgel képes repülni – azaz 65 mérföldes sebességgel gyorsabban, mint amit valaha dobtak a játékosok. Mi több, Sidd Finch korábban soha nem játszott baseballt.

A hír szerint Finchet egy tibeti kolostorban tanította a dobás művészetére a nagy költőszent, Milaraspa Láma. Mellesleg Milaraspa valóságos személy volt, apró szépséghiba, hogy csaknem ezer éve élt. A Mets szurkolói kitörő lelkesedéssel üdvözölték, hogy a tehetséges Finch kedvenc csapatukat erősíti majd. Valójában a legendás játékos csak a cikk írójának, George Plimptonnak az agyában létezett.

1974porky_sm.jpg

1974. április 1. Mount Edgecumbe

Az alaszkai Sitka lakosai iszonyatos reggelt érhettek meg, a föléjük magasodó, Mount Edgecumbe, szunnyadó vulkán láthatóan kitörni készült. A helyi viccmester Porky Bickar több száz használt gumiabroncsot hordott a vulkán kráterébe, majd gyújtotta be azokat, a lakosság legnagyobb rémületére.

1976alignment.jpg

1976. április 1. A bolygó együttállás csökkenti a földi gravitációt

A BBC Radio 2 adóján a brit csillagász, Patrick Moore bejelentette, hogy este 9 óra 47 perckor a hallgatók különleges élménynek lehetnek részesei. A Plutó ekkor a Jupiter mögött halad át, amelynek következtében megváltozik a bolygók tömegvonzása, és átmenetileg csökken a földi gravitáció.

Moore azt ígérte a hallgatóknak, ha az együttállás pontos pillanatában ugranak egyet, szenzációs lebegő érzésben lehet részük. 9 óra 47 perctől égtek a rádióadó telefonvonalai, és több ezer hallgató számolt be lebegő élményéről, volt olyan, aki azt állította, hogy barátaival fotelestől lebegtek szobájukban.

1978iceberg_small.jpg

1974. április 1. A sidney-i jéghegy

Dick Smith milliárdos kalandor tréfálta meg az ausztrál nagyváros lakosságát. Ígérete szerint cége 10 cent ellenében jókora jégdarabokat szállít az antarktiszról az igazán friss és tiszta ivóvízre vágyóknak. Az első állítólagos szállítmány behajózását a város kikötőjébe újságírók és nézők sokasága figyelte. Majd eleredt az eső, és a poroltóhabból és borotvahabból készített megszilárdult jéghegy szépen elázott a publikum szeme láttára.

28capitol.jpg

1933 április 1. Összedőlt a Wisconsin Állami Kongresszusi székház

1933: A Madison Capital Times ünnepélyesen számolt be arról, hogy a Wisconsin Állami Kongresszusi székház romokban áll, egy titokzatos robbanás nyomán. a robbanás “politikusok több heti bőbeszédű vita keretében keletkezett gázának tulajdonítható”. A cikkben még egy kép is megjelent az összedőlt épületről.

Rengeteg ember bedőlt az álhírnek, többen fel is háborodtak, egyik olvasó tapintatlan és förtelmes tréfának  találta. Mindazonáltal, 1985-ben a The Science Digest az egyik legjobb álhírnek titulálta a cikket.

naked-ice-borer_480_poster.jpg

1995. április 1. A forrófejű meztelen jégfúró

Az amerikai Discover Magazin arról számolt be, hogy a neves biológus, Dr. Aprile Pazzo (olaszul Április Bolondja) új állatfajt fedezett fel az Antarktiszon. Az állat fején csontos kiszögellések vannak, amelyeket számos véredény táplál, így rendkívül magas hőmérsékletre képesek felmelegedni. E különleges szerv révén az állat nagy sebességgel olvasztja maga körül a jeget, így sikeresen vadászik pingvinekre.

Nem sokkal később Dr. Pazzo azt is felvetette, hogy a forrófejű jégfúró lehet a felelős Philippe Poisson legendás Déli-sark felfedező 1837-es rejtélyes eltűnéséért is. A Discover soha annyi e-mailt nem kapott még cikkel kapcsolatban, mint a mostani a felfedezésnél.

bk.jpg

1998. április 1. A balkezes Whopper

Az USA Today című amerikai lapban a Burger King 1998-ban egy teljes oldalon hirdette legújabb termékét, a Left Handed Whoppert, a 32 millió amerikai balkezesnek szánt hamburgert. A hirdetés szerint az új Whopper ugyanazt tartalmazta, mint a hagyományos (paradicsomot, salátát, stb-t), de alkotóelemeit a balkezes fogyasztók miatt 180 fokkal elfordították.

Másnap a Burger King elárulta, hogy a hirdetés csupán tréfa volt, ennek ellenére több ezer fogyasztó kereste fel éttermeiket, az új szendvicset kérve. Persze a többség maradt a már megszokott ,,jobbkezes” változat mellett.

sanseriffe2-425x545.jpg

1977. április 1. San Seriffe szigete

A brit The Guardian hétoldalas mellékletben emlékezett meg az Indiai-óceánban található San Serriffe állam tízéves fennállásáról. A mellékletben számos cikket közöltek e kevésbé ismert nemzet földrajzáról és kultúrájáról. Az ország két fő szigetből, Upper Caisse-ből és Lower Caisse-ből áll. Fővárosa Bodoni, vezetője pedig Pica tábornok.

A Guardian szerkesztőségének telefonja egész nap csörgött, az olvasók még több információt szerettek volna megtudni erről az idillikus üdülőhelyről. Csak keveseknek tűnt fel, hogy a szigettel kapcsolatos minden név a nyomdász terminológiából származott.

(Forrás: Museum of Hoaxes)

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük