Történelem

Coca-Cola a Harmadik Birodalomban

Nemrég láttam a világhálón az alábbi fotót. Feltöltője azt állította, hogy az 1936-os berlini olimpiai játékok idején ilyen Coca-Cola reklámokat lehetett látni a Harmadik Birodalomban. Természetesen a kép hamisítvány. Még ügyesnek sem nevezhető, hiszen bizonyára ‘ä’ karakter hiányában sima ‘a’ betűt használt a kép készítője a Getränk szóban.

00.jpg

De ne gondoljuk, hogy nem találkozhatott a birodalmi olimpiára érkező turista kóla reklámokkal. Dehogyisnem! Hiszen az első Coca-Cola palack 1929. április 8-án került le a szalagról, először bértöltésben az esseni „Essener Vertriebsgesellschaft für Naturgetränke” üdítőitalgyárban és már az első évben 5.840 rekesznyit gyártottak. 1930-ra megalakult a Coca-Cola GmbH, Max Keith vezetése alatt. 1933-ra 100 ezer rekesz felett termeltek. A nácizmus előretörésével a politikai hovatartozás is fontos lett. Az igazgató Max Keith nem lépett be az NSDAP-ba, ezzel felületet adva a támadásra.

afri-cola-palme-blechschild.jpg

Amire természetesen nem kellett sokáig várni. A – ma is létező – Afri-Cola cégvezetője, a náci szimpatizáns Karl Flach, egy amerikai Coca-Cola gyárlátogatáson ellopott néhány kupakot (szakszóval koronazárat) az üzemből, amire a „kóser” felirat volt festve (a Coca-Cola tervezte az amerikai zsidó családoknak szánt csomagolással is piacra dobni az italt). Flach a kupakokat Németországban arra használta, hogy „felnyissa a hatalom szemét” a Coca-Cola és az ellenséges zsidó nagytőke összefonódására. Természetesen ez nem sokat ártott az üzletmenetnek. Sőt, a Coca-Cola az 1936-os olimpiai játékokon is szerepelt, mint szponzor. A német kóla üzem a háború kitörése után is üzemelt.

1940 végére azonban az ellenségessé lett országokból beszerezhető alapanyagok utánpótlása akadozott. A gyártáskapacitást le kellett kötni valamivel, ezért  csak úgy mellesleg feltalálták a Fantát. Először tejalappal, de a háború után limonádéval és naranccsal készítették. 1942 novemberében teljesen leállt az üzem és csak 1949-ben indult újra.

fbd0097fe9401f752367f0ebe279ed39.jpg

fanta-nazi-german-world-war-2.jpg

Most pedig lássuk a korabeli Coca-Cola plakátokat, hirdetéseket:

01.jpg

02.jpg

03.jpg

04.jpg

05.jpg

06.jpg

„Nem olyan, mintha a harmadik helyen a fiatal Kádár János ügetne magyar koronás-címeres mezben?” -Jtom

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük