Egy kis mobiltelefon történelem
Mindennapok

Egy kis mobiltelefon történelem

A mobiltelefonok már majdnem ötven éve velünk vannak, az elődjeik pedig már a II. világháborúban is fontos szerepet játszottak. De hogyan jutottunk el a hátizsákként hordható tábori telefonoktól addig, hogy már az egyik legnépszerűbb keresőkifejezés a Google-ben a Samsung Galaxy Note 10 tokok?

Ez utóbbi telefon ugyanis már gyakorlatilag egy nagy üveglap, melyet mindenképpen védeni kell a fizikai behatásoktól. A belsejében pedig olyan számítási teljesítmény található, mely több, mint ami a Holdra szálláskor az amerikai mérnököknek rendelkezésükre állott…

Az amerikai Signal Corps Lab 1938-ra fejlesztette ki az SCR-194-es típust, ez volt az első hordozható telefon. 11 kg-ot nyomott, s aktív részese volt az európai harcoknak.

A Signar Corps Lab SCR-194 hordozható katonai telefonja


A Motorola is aktívan részt vett a fejlesztésekben, s ezt megint csak az amerikai hadsereg pénzelte. Az SCR-536-os telefonjukból 130 ezer darab készült, s az amerikai katonák ezzel tartották egymással a kapcsolatot a II. világháború során. Már csak 2,5 kg-ot nyomott, s szárazföldön 1 mérföldes, vízen 3 mérföldes hatótávval rendelkezett.

A fejlődés ezután sem állt le, folyamatosan jöttek ki az újabbnál újabb telefonok, melyek mindig kicsit többet tudtak. Az 1950-es és 1960-as években azonban ezeket csak az ügyvédek, üzletemberek és orvosok engedhették csak meg maguknak.

1973-ban a Motorola kijött az első valódi hordozható telefonjával, melyet azonnal be is mutatott New Yorkban. A cég egyik mérnöke felhívta a nagy rivális, a Bell Labs egyik mérnökét, aki megszólalni sem tudott a meglepetéstől. A jól megszervezett eseményt a sajtó is végig követte:

A telefon a Motorola DynaTEC nevet kapta, s majdnem 4000 dollárba került. Akár egy órán át is lehetett vele beszélni, s 8 órán át volt készenlétben, mielőtt lemerült volna.

A rendszerváltás környékén Magyarországon is elindult a mobiltelefonos szolgáltatás, a Westel Rádiótelefon Kft 1990-ben indította el szolgáltatását, ezt követte a Westel 900 GSM Távközlési Rt. és a Pannon GSM Rt. 1994-ben, végül a Vodafone 1999-ben.

Közben olyan ikonikus telefonok kerülhettek az emberek kezébe, mint a Nokia 3210-es, a Nokia 3310-es és a Motorola RAZR. Végül pedig 2007-es bemutatásával az iPhone hozta el az érintőképernyős okostelefonok korát, újra felfedezve ezt a kategóriát.

Egy kis mobiltelefon történelem
Samsung Galaxy Note 10

A fejlődés nem áll meg, a telefonok viszont továbbra is egyre nagyobbak és törékenyebbek lesznek. Úgy tűnik, hogy még jó ideig nem lesz más vezető keresőkifejezése a Google-nek, mint a Samsung Galaxy Note 10 tokok.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük