Mindennapok

Hogyan készülnek az ételek a nagykonyhákban?

Az ipari konyhák mindennapi működése nagyban eltér az otthonok konyháitól, hiszen az ételeket nagy mennyiségben kell előállítani, amihez egyedi gépek szükségesek. Erre jó példa a kombi sütő vagy az ipari gáztűzhely, mely teljesen más léptéket használ, mint amit a mindennapokban megszoktunk.

Mire való a kombi sütő?

A kombi sütő onnan kapta a nevét, hogy többféle tevékenység elvégzésére is felhasználható, melyek eltérő módon működnek. Ha megnézünk egy ilyen modellt, akkor azt látjuk, hogy az adott kombi sütő elektromos árammal működik, de egy vízbefecskendező egység gondoskodik a sütéshez megfelelő pára kialakításáról. Ezért kiválóan felhasználható a sütésre és a párolásra is.

Ezek a gépek már rozsdamentes külső és belső burkolatot kaptak, így nem csak könnyebb takarítani őket, de megfelelnek a nagyon szigorú élelmiszerbiztonsági előírásoknak és rendeleteknek. A kombisütő esetében a legtöbb esetben az is meg van adva, hogy melyik GN edényből hány fér el benne, és mekkora a távolság közöttük a behelyezésük után.

Mire való az ipari gáztűzhely?

Az ipari gáztűzhelyek hasonló elven működnek, mint az otthoni gáztűzhelyek, de sokkal nagyobb méretben érhetők el. Sokféleképpen lehet ezeket a modelleket csoportosítani, hiszen léteznek 4 égős ipari gáztűzhely modellek, de több égőfel felszerelt típusok is.

A főzősorokat tekintve elérhetők a 600-as főzősorral, 700-as főzősorral, 900-as főzősorral vagy másféle főzősorral ellátott gépek is. A tűzhelyek különlegessége, hogy a legtöbb esetben elektromos sütőrésszel rendelkeznek, mivel ennek az ételkészítési folyamatnak sokkal jobb az elektromos működési mód. Az elektromos árammal működtetett ipari gáztűzhely sütőrésze gyorsabban felmelegszik, könnyebb szabályozni, és a lekapcsolása után gyorsan lehűl. Ezzel szemben a gázzal működő sütőknél várni kell a bemelegedésre, a lekapcsolásuk után pedig még hosszabb ideig forrók, így figyelni kell az ételek túlkészülésére. Ez utóbbi tulajdonság akkor sem előnyös, amikor gyorsan kellene a hőfokok között váltani, és az ipar gáztűzhely lehűlésére vagy bemelegedésére kell várni.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük