Magyar vasúti balesetek

1980. Siófok

Siófoki autóbusz-baleset

Ez a cikk a Magyar vasúti balesetek című sorozat része. A sorozat további részei:

1980. június 30-án 20:53 perckor Siófokon történt baleset, amelyben a Nagykanizsáról Székesfehérvárra gépmenetben közlekedő, MÁV M62 sorozatú dízelmozdony elgázolta a Darnay téri, a baleset időpontjában közút felé vörös jelzést adó útátjáróban a Kapos Volán 2-es számú helyi járatú, Ikarus típusú, GF-22-68 forgalmi rendszámú autóbuszát. A balesetben 19-en haltak meg, 12-en szenvedtek súlyos sérüléseket.

1980. Siófok_4.jpg

A buszt vezető Kovács László autóbusz-vezető a Kapos Volánnál dolgozott. Minden évben beugróként dolgozott a nyári, telt házas autóbuszok továbbításában Siófokon. A busz vezetőjét kollégái csendes, szabályszerető emberként ismerték, panaszt soha sem hallottak rá. A baleset idején már 13 órája volt szolgálatban, ebből 6 órát vezetett.

A baleset idején fiatal, 2 hete vizsgázott mozdonyvezető gépmenetben közlekedett Nagykanizsáról Székesfehérvárra. A sebességmérő óraszalag (menetregisztrátum) szerint az engedélyezett 100 km/óra sebesség helyett csak 60 km/óra sebességgel haladt.

Bárdos Imre szerint:

A forrásul szolgáló Lococlubos anyagot én írtam évekkel ezelőtt, az akkor hozzáférhető anyagok alapján. Azóta viszont a baleset vizsgálati iratai is kutathatóvá váltak. Ezekből kiderül, hogy az autóbusz elütésekor a mozdonyvonatként közlekedő M62 146 nem 60, hanem 95 km/h sebességgel haladt, csak a számára kiadott vonatszám (1259/II) volt 60/60-as sebességű tehervonaté.

A busz vezetője megállt a 70-es út és a vasút között, majd ez utóbbitól 22 méterre felvette az utasait, bezárta az ajtókat, majd továbbindult. Valószínűleg egy pillanatnyi kihagyás miatt nem vette észre a fénysorompó vörös jelzését. A KRESZ tömegközlekedési járművekre előírta, hogy azoknak a vasúti átjáró előtt még a jól működő fénysorompó esetén is meg kell állniuk. Sajnos ő ezt sem tette meg. Hibájáért életével fizetett.

A baleset után a mozdonyvezetőt sokkos állapotban szállították kórházba, majd ott hónapokig kezelték, mert idegösszeroppanást kapott. A balesetben lefolytatott eljárás a Kapos Volán felelősségét állapította meg a balesetben, mivel nem gondoskodott idejében az autóbusz-vezető leváltásáról.

(Szöveg: Wikipédia, LocoClub)

1980. Siófok_cr.jpg

1980. Siófok_3_cr_cr.jpg

1980. Siófok_2.jpg

1980. Siófok_5.jpg

Az eset abszolút tanulsága, hogy a katolikus egyház egy sokmilliós templomot épített az elhunytak emlékére a siófoki Darnay térre, ami csak a nyári hónapokban üzemel, mert kihasználatlan (üdülőövezetben van).

Félsorompót sem a MÁV, sem a fent említett egyház nem finanszírozott meg az átjáróba, ezért, vagy ennek eredményeként egy újabb buszsofőr bambult el 2003-ban, és 33-an haltak meg egy – a fentire kísértetiesen hasonlító – újabb balesetben.

 

A hírlevél feliratkozóknak ajándék privát bejegyzések

[mc4wp_form id=”12063629″]

 

 

8 thoughts on “Magyar vasúti balesetek

 • 2017.09.20. at 19:47
  Permalink

  Mégis milyen demagógia az, hogy egy templom építését ellentétbe állítja az író a sorompó telepítéssel? Még jó, hogy nem váltotta át lélegeztetőgép egyenértékre…

  Reply
 • 2017.09.22. at 19:36
  Permalink

  biztos akartak temetőt is oda

  Reply
 • 2017.09.23. at 04:31
  Permalink

  ” fejlett országokban egyre többen jönnek rá erre és például ahol élek (Ausztria), ahol Magyarországhoz nem mérhetően magas volt a vallásosság (plusz a komcsi 40 év is kimaradt :)) a fiatalokat (18-30) teljesen hidegen hagyja a templomba járás”
  Ettől fejlett egy ország? Szerintem pedig szánalmas, énközpontú, pénzhajhász, anyagias és buta. Ezért fognak eltűnni nem is olyan sokára. Az idegen, de vallásos hordák megeszik őket. Te is jössz még menekültként Magyarországra. Lehet, hogy pont egy templomban találsz majd menedéket!

  Reply
  • 2017.09.23. at 06:50
   Permalink

   Téged pedig azok az okosabb emberek fognak megenni, akik értelmezni tudják az olvasott dolgokat, nem pedig csak azt meglátni benne, amit meg akarnak látni.
   1. Nem mondtam hogy én nem vagyok vallásos, ez miből jött át?
   2. Nem mondtam, hogy attól fejlett egy ország, hogy kevésbé vallásos, ez csak egy tény, hogy a nálunk gazdaságilag fejlett országokban a fogyasztói társadalom miatt háttérbe szorul a templomba járás. Ez vitán felül áll.
   3. Már újra Mo.-on vagyok és eddig nem kellett templomba rohannom menedéket kérni, de ha úgy hozná a sors BIZTOSAN nem egy katolikus csillogó hodályba mennék. De azért köszönöm, hogy ilyen szép jövőt kívánsz nekem és a családomnak, Te egy biztosan nagyon értékes ember lehetsz, aki – majd ha úgy hozza a sors – menedéket ad a menekülteknek…

   Reply
 • 2017.09.23. at 07:46
  Permalink

  Valószínűleg jól értelmeztem az egyház ellenes kirohanásaid, mert ezt már előttem többen szóvá tették. Mi a baj a “csillogó hodály”okkal? Nagy baj lehet veled, ha ilyen fórumokon szabadulsz meg a flusztrációdtól. Szerintem senki nem kiváncsi a katolikus egyház ellenes kirohanásaidra, célozgatásaidra. Kár elrontanod ezt a színvonalas oldalt ilyen kommentárokkal. Ha majd ilyeneket akarok olvasni akkor átmegyek valamelyik hitvita fórumra, ahol pro és kontra módon lehet ütköztetni a véleményeket.

  Reply
  • 2017.09.23. at 14:33
   Permalink

   Rövidre zárnám a vitát, Jtomnak köszönhetjük ezeket a színvonalas bejegyzéseket. Szerencse, hogy különbözőek vagyunk, és különböznek a véleményeink, különben unalmas lenne a világ a sok egyforma emberrel.

   Reply
  • 2017.09.23. at 14:52
   Permalink

   nem, nem jól értelmezted.
   szerzőtársam, vittore kérésére én is rövidre zárom. a csillogó hodályokkal az a baj, hogy mér rég nem arról szól a dolog, amiről kéne.
   de mielőtt abbahagynánk, áruld már el mi az a “flusztráció”, mert nem találom a szótárban…

   Reply
 • 2017.09.25. at 06:28
  Permalink

  Sok dolog már régen nem arról szól amiről kellene, de erről nem a ” csillogó hodály”-ok tehetnek. Ha neked a puritán és kicsi szobák tetszenek, ám legyen. Ezért nem fogok lándzsát törni feletted.
  Kérésedre idemásolom az értelmezést megkönnyítő magyarázatot: “frusztráció
  csüggedt vagy éppenséggel feszült, agresszív lelkiállapot, melyet a vágyak, törekvések meghiúsulása vált ki; csalódás, csalódottság, kielégületlenség; megkárosítás, megrövidítés; lat frustratio lásd frusztrál”
  Sok sikert a további cikkekhez !

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük