Mikor alakultak ki a szivattyúk?
Mindennapok

Mikor alakultak ki a szivattyúk?

Bár sokan a szivattyúra, mint modern találmányra gondolnak, a prototípusok valójában már több ezer évvel ezelőtt használatban voltak. Ennek a témának nézünk utána ebben a cikkben.

Az ókorban kezdődött a szivattyú használata

Az ókorban a mezőgazdasági területek öntözésének kivitelezése számtalan problémát vetett fel. Ezek közül az egyik legfontosabb a természetes víz eljuttatása termőföldek felé. Ott, ahol a víznyerő jóval alacsonyabban feküdt, mint ahol a termelés zajlott, a lakóknak még a gravitációval is meg kellett küzdeniük.

Az első szivattyú olyan szerkezet volt, amelyet általában állati erővel hajtottak. A vizet lapátok, vagy orsós-csavaros hengerek mozgatták felfelé, mégpedig úgy, hogy egyszerre minél több folyadékot tudjanak elszállítani. A veszteségek elkerülése érdekében a mesterek a szivattyúkat egy külső vázzal vonták be, ami nem engedte, hogy a víz kifröccsenjen.

A csavaros szivattyúk feltalálása óta nagyot változott a világ. Ma már rengetegféle szivattyú közül válogathatunk, attól függően, éppen mire van szükségünk. Ha vásárlás előtt állunk, de bizonytalanok vagyunk a termékek minőségét, funkcióját és teljesítményét illetően, mindig kérjük ki a szakemberek véleményét!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük