Napi érdekes

Napi érdekes 104.

„A mai nap válogatása mind Patty Allison munkáiból került ki. Ő fekete-fehér fotókat színez ki utólag és az eredmény egészen lenyűgöző. Nem tudom, hogy más hogy van ezzel, de számomra a közelmúlt története attól, hogy színes képeken látom, egészen más töltetet és jelentőséget kap.” – Sam. Joe

1a.jpg

Párizs felszabadítása, 1944. Az eredeti kép.

1b.jpg

Ez pedig Patty munkája után a színes változat.

2.jpg

Vannak itt Gengszterkorzó (Boardwalk Empire) rajongók? Atlantic City, Egyesült Államok 1901.

3.jpg

Akira Kuroszava és stábja a Hét Szamuráj forgatása közben, 1954-ben.

4.jpg

Megismeritek az urat? James Dean és a nagybátyja disznaja 1955-ben.

6.jpg

Rocky Marciano és Jersey Joe Walcott öklözik 1952-ben, Philadelphiában. Rocky a tizenharmadik menetben, ezzel a kiütéssel győzött.

7.jpg

Utcakép, 1936, New York. Nehéz nem észrevenni a bal oldalon az úriember jellegzetes bajszát, ami nem biztos, hogy véletlen. Akkoriban az Egyesült Államokban jelentős volt a fasiszta mozgalom, a Német-Amerikai Baráti Szövetség számottevő náci propagandát folytatott.

8.jpg

A Waddy’s Wagon nevű B-29-es bombázó és legénysége 1944-ben, Saipan szigetén. Az élen a parancsnok, Waddy Young kapitány, aki korának híres amerikai futball játékosa volt. Nem érték meg a háború végét, 1945 januárjában lelőtték a gépet a Nakajima repülőgépgyár bombázása után.

9.jpg

McDonald’s étterem. Des Plaines, 1955.

10.jpg

A fürdőruha rendőrség munkában, Washington, 1922. A háttérben a Washington Emlékmű.

11.jpg

A Ford Fairlane rajongóknak biztos ismerős: A Capitol Records jellegzetes épülete. Los Angeles, 1960.

12.jpg

Korának egyik legszebb asszonya: Rita Hayworthzipper

és az ő 1941-es Lincoln Continentalja.

13.jpg

A járókelők figyelik a friss híreket a normandiai partraszállásról a Times Square-en, 1944 június 6-án. Az épület mindössze tíz évig adott otthont a New York Times szerkesztőségének – melyről a tér is kapta a nevét -, de a Zipper becenevű futó fényfelirat 1928 óta mutatja a legfontosabb híreket. Természetesen az eredeti szerkezetet azóta már többször cserélték modernebbre. Az első hír a Zipperen arról szólt, hogy Herbert Hoover megnyerte az elnökválasztást.

15.jpg

Alsó-Manhattan a távolodó S.S. Coamo fedélzetéről 1941-ben. Az 1925-ben épített, 7057 tonnás gőzös 1942 decemberében nyomtalanul eltűnt, fedélzetén 186 fővel. A háború után derült ki, hogy az U-604 süllyesztette el egyetlen torpedóval miközben Gibraltárból haladt New York felé. A hajó egyedül haladt és nem kovojban, így igazán könnyű préda volt a német tengeralattjáró számára.

16.jpg

A Crow-Elkhart Motors szalonja, New York,1920. A cég 1909 és 1924 közt gyártott autókat az indianai Elkhart városában.

17.jpg

A Gremlin Hotel nevű XB-29-es bombázó. Ez volt a B-29-es harmadik prototípusa – innen az X. A szög pont olyan, hogy a képen nem látszik, hogy ez is négymotoros, mint a sorozatgyártású változatok, de az igen, hogy azokkal szemben nem négy-, hanem háromtollú légcsavarjai voltak. Eredetileg „Repülő Tengerimalac” volt a neve – a magyarázat szükségtelen -, de a legénység átnevezte a gépet. Az új név is hasonlóra utal, a korabeli repülős folklór szerint a gonosz manók felelősek az összes problémáért ami egy géppel előfordul.

 

[hirlevel]

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük