óraátállítás 2022
Mindennapok

Óraátállítás 2022: miért állítjuk át az óráinkat még most is?

Az egész egy viccnek indult. 1784-ben a híres amerikai közéleti személyiség, Benjamin Franklin diplomáciai kiküldetésben tartózkodott Párizsban. Nyolc év franciaországi tartózkodása után eleget tanulmányozta a párizsiak mindennapi problémáit, és gyakran kigúnyolta őket.

Francia barátai, különösen a Journal de Paris alapítója, Antoine Cade-de-Vaux kérésére a híres publicista gyakran névtelenül publikált kiadásában, ahol elküldte szatirikus feljegyzéseit „a nap témájáról”. Az egyikben Benjamin Franklin tájékoztatja az olvasókat arról a felfedezéséről, amelyet szolgája ügyetlenségének köszönhetően vett észre, aki éjszaka elfelejtette becsukni a redőnyöket.

A cikk írója reggel hatkor arra ébredt, hogy ilyen korán kel fel a nap. Úgy gondolta, ha egy órával előre tolnánk az óra mutatóit, ezt a nappali fényességet munkára használhatnánk, és esténként nem is kellene gyertyát gyújtani, hiszen naplemente után rögtön le lehet feküdni aludni.

Kiszámolta és megtervezte, hogy nyáron hajnalban ágyúlövésekkel és templomi harangszóval lehetne felébreszteni a város lakóit, amivel az állam nagyon sok pénzt megspórolhatna.

Később George Vernon Hudson új-zélandi entomológus és csillagász, valamint William Willett brit feltaláló tett javaslatot a nappali fény hatékonyabb felhasználására 1895-ben és 1907-ben. A kora reggeli golfrajongó William Willett azt javasolta, hogy áprilisban 80 perccel állítsák előre az óramutatókat (minden vasárnap 20 percet), szeptemberben pedig vissza, ami 2,5 millió font megtakarítást jelentett.

Benjamin Franklin szülőföldjén végül az első világháború idején vezették be az éves nyári időszámítást, de egészen 1966-ig az ország minden régiójának joga volt önállóan eldönteni, hogy mit kezd ezzel.

Óraátállítás 2022 Magyarországon

Magyarországon továbbra is érvényben van a nyári és a téli időszámítás. Az óraátállítás 2022 folyamán emiatt kétszer is megtörténik, annak ellenére, hogy már évtizedek óta meg akarják szüntetni.

A nyári időszámítás 2022. március 27-én kezdődik, amikor hajnali 2 óráról 3 órára állítjuk át az órát. A téli óraátállítás 2022. október 30-án indul, ekkor pedig hajnali 3 óráról 2 órára állítjuk vissza az órát.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük