Történelem

Vasútépítés Békés megyében – halálra ítélt vasúti őrházak

Előszó: a következő cikket Adani készítette egy másik, azóta megszűnt weboldalunkra. A cikk írásának időpontja 2013.04.12., ekkor az említett Gyoma-Békéscsaba vasútvonalat épp átépítették. A pályaszakaszt 2014. december 17-én adták át a forgalomnak.

Adani ezen és még másik cikkeinek jelentőségét az adja, hogy a szerző azon kevesek közé tartozik, aki igazi vasút fanként nem sajnál sem időt, sem más erőforrást az eltünőben lévő vasúttal kapcsolatos emlékek dokumentálására. Még akkor sem, ha ehhez a munkához történetesen térdig gazban vagy sárban kell járni.

A cikkben látható őrházakat azóta elbontották, így Adani cikke talán az utolsó hely, ami eredeti állapotukban mutatja meg őket.

* * * * *

Folytatódik rendületlenül a 120-as vasútvonal Gyoma-Békéscsaba szakaszának átépítése. Nemzetközi közlekedési folyosó része ez a vasútvonal, 2006 óta zajlik a pályafelújítás Szajoltól Békéscsabáig. Tavaly elérte a felújítás Mezőberényt, idén pedig már majdnem Békéscsabát is, a már régóta csak rozsdásodó bal vágányt már felszedték az Északi ipartelepre vezető kiágazásig.

A pályafelújítás rengeteg előnnyel jár, de mint mindig itt is lesznek áldozatai a felújításnak. Az emelt pályasebesség miatt az előírások szerint meg kell növelni a két vágány közötti távolságot, zajvédő falak is épülnek lakott területeknél, emiatt a pályatesthez túl közeli épületeket bontani kell.

Főleg régi vasúti épületek tartoznak ide, melyeket vasúti üzemre már nem használnak, régi sorompó vagy váltó őrhelyek, őrházak, bakterházak stb. Rengeteg eredeti Tiszavidéki vasút által épített típusépület volt a vonal mentén, amelyeket már le kellett bontani Szajoltól-Mezőberényig.

Az idő múlásával funkciójukat vesztették, a bakter által kezelt karos sorompókat felváltották a vonat által vezérelt fénysorompók (vagy fény és félsorompók), a vonatjelentő térközőröket az önműködő térközbiztosító rendszer, a helyszínen állított váltókat az állomási biztosító berendezés. Néhány épület lakatlanná vált funkcióját vesztve, néhányat bérbe adott a vasút és laknak benne.

Csárdaszállás állomás közelében tavaly is történtek épület lebontások, az állomás két végpontján volt sorompóőrhelyek épületeit és volt szolgálati lakásokat bontottak le.

A most zajló pályafelújításnál Murony és Békéscsaba között 4 volt vasúti épületre mondták ki a halálos ítéletet, kiadva rájuk a bontási engedélyt, ezeket mutatom be a mostani fotóriportban, a képek nagy része megismételhetetlen lesz talán már egy hét múlva is.

Nézzük a képeket sorban haladva Mezőmegyertől Békéscsabáig.

55-ös számú őrház, Mezőmegyer

DSCF0362

Az egykori Tiszavidéki vasútvonal 55-ös őrháza. Később megálló létesült itt Dobozmegyer néven, később Mezőmegyerre keresztelték át a falu után. Az őrházat később bővítették egy váróteremmel. Az első világháború alatt a megnövekedett katonai forgalom miatt hadi kitérő is épült az akkor még egyvágányos pályán. Mezőmegyer megállóhely 1980-ban szűnt meg végleg, azóta nem állnak meg itt a vonatok, a peront is elbontották.

Később az itt lévő vasúti átjáró is fénysorompós biztosítást kapott, így a sorompóőrhelyi funkció is megszűnt. 2006 végén, mikor átadták a forgalomnak az új 47-es út nyomvonalát (Békéscsabát elkerülő szakasz részeként), a szintbeni vasúti átjáró is megszűnt, szó volt arról, hogy egy gyalogos aluljáró épüljön a volt átjáró helyén, de ennek még nyoma nincs a helyszínen (az előzetes terveken viszont szerepel).

DSCF0364

Pillantás Murony felé. Balra egy felsővezetéktartó oszlop, bekészítve a cserére. Minden jel szerint az őrház lakott, de a lakójával nem találkoztam, csak a kutyájával, jó kutyához méltón őrizte a házat gazdája távollétében, vadul ugatott a kerítésen belülről.

DSCF0366

A felszedett bal vágány helye, csak az ágyazat maradt meg belőle, idő kérdése és elkezdik lerakni az új, modern pályát. Békéscsaba felé nézünk, jobb oldalt a 47-es főút, bal oldalt pedig a régi vasúti átjáró helye.

DSCF0373

1991-ben készült el az új pálya a régi mellé. Új 54 kg-os sínekkel, nincs is velük semmi baj, a mai napig is 120 km/h sebességgel rohangálnak rajta a vonatok, a felújítás után is még valószínűleg évtizedekig fog szolgálni egy másik vonalban. A régi felszedett vágány 1960 körül készült 48 kg-os sínekből állt, még ezeknek a síneknek is örülne egy mellékvonal, de még a 3-as metróvonalra is megfelelne a 24. órában végrehajtott tömeges síncserékre.

DSCF0370

Az őrház a vasút felől. Bal oldalt volt a váróterem.

DSCF0375

Látszik a peron helye is az őrházhoz melléképület is tartozott.

DSCF0379

Tiszavidéki őrházakra jellemző ásott kút. Már nem használják.

56-os számú őrház

DSCF0383

Ez pedig már a következő őrház Békéscsaba felé, az 56-os. Elég nehézkesen lehetett az esős, latyakos időben megközelíteni. Jellegzetes Tiszavidéki vasút által épített bővített őrház. Ami különleges benne, hogy a két oldalsó szoba mindkét oldalon ki lett bővítve, nagyobbak mint a szabvány. Figyelmesen nézve a képet bal és jobb oldalon is látszik egy repedés, addig tartott eredetileg a szoba. Lakott őrház volt, kiadta bérbe a vasút, talán ez lesz az első áldozata a vasútépítésnek, a lakója már kiköltözött.

DSCF0386

Oldalnézetből a volt 56-os őrhely. Még jellegzetes MÁV betonkerítés is van itt, megmentésére tervek is vannak, jó kezekbe fognak kerülni ha sikerül elszállítani.

Update: A betonkerítéseket sikerült megmenteni már a leendő új helyükön vannak.

DSCF0388

Előtérben a melléképület, mögötte az őrház.

DSCF0391

Itt is van kerekes kút, lezárva nincs, de használatban sem volt.

DSCF0395

Leltári szám a melléképületen

DSCF0398

Az épület alápincézett, világítás hiányában nem néztem be ide.

DSCF0402

A középső szoba belülről, nem sok dolog maradt itt. A bal sarokban egy cserépkályha van, ezzel volt megoldva a fűtés.

DSCF0404

A toldás, fénykorában fürdőszoba volt.

DSCF0407

Úgy néz ki mint a fali gázzal működő vízmelegítő, érdekes, mert a gáz, ahogy láttam nincs bevezetve.

DSCF0410

Néhány kacat, még egy számítógép billentyűzet is.

DSCF0415

A másik szoba bentről, szinte semmi sem maradt itt.

DSCF0424

Látkép a padlásfeljáróról. Jobb oldalt a vasútvonal. Háttérben a felüljáró.

DSCF0429

A padlásfeljáró.

DSCF0430

A romos melléképület oldalnézetből. Balra egy pottyantós budi, jobbra disznóól.

DSCF0433

Másik szögből. A falon lévő T betű a pályatelefon helyét jelezte, mikor itt még vonatjelentő térközőrhely működött.

57-es őrhely, Békéscsaba

DSCF0442

Egy ugrás, immár Békéscsabán a Mokry utcában. Békéscsaba állomás felé nézünk, jobb oldalt a Békéscsabát elkerülő deltavágány található, régóta nem járt erre vonat, a Szarvasi úton le is van aszfaltozva a vágány, hadi célokra van fenntartva, ezen keresztül kerülhető el Békéscsaba állomás.

Szóba került már többször az elbontása a Baumax üzletláncnak voltak tervei a területtel, de a Magyar Honvédség nem adott engedélyt rá, katonai okokból szükség van a vágányra. Bal oldalon az Északi ipartelepre vezető vágány található, nem villamosított, a pályafelújítás során ez lesz majd a fővonal második vágánya.

DSCF0445

Az elágazás őrhelye, szintén veszély fenyegeti a pályafelújítás miatt. Előtérben a Villamos főnökség területére befutó vágány, itt állomásoznak a plafontapasztóknak is hívott felsővezeték szerelő és karbantartó gépek. Erről az őrhelyről kezelik a VVF telepre vezető és a deltavágány váltóit, valamint a Mokry utcai teljes sorompót is. Még nincs végleges döntés a bakterház sorsáról, de mivel nagyon közel van a vágányokhoz, valószínűleg útban lesz és le fogják bontani, az őrhely pedig megszűnik, a váltókat pedig távolról kezelik majd Békéscsaba állomásról.

DSCF0457

Ez már az 57-es őrhely. Közvetlenül a Villamos Vontatási Főnökség főnökség telephelye mellett található, vasúti funkciója már nincs, de még lakják. Ezt az őrházat Moldova György is megemlítette a vasútról szóló Akit a mozdony füstje megcsapott című könyvében.

1974-ben fejeződött be a 120-as vasútvonal villamosítása, akkor adták át a háttérben Villamos Vontatási Főnökség telephelyét. Az őrházba a szerző számára érthetetlen módon a kapcsolókerttől alig pár méterre lévő őrházba a vasút nem vezette be az áramot. Egy 9 gyerekes család lakta akkor az őrházat, a villanyt azóta bevezették az őrházba, ma egy nyugdíjas vasutas lakik benne.

DSCF0463

Az őrház homlokzata. A bontás csak idő kérdése.

DSCF0464

A kapcsolókert. A Szajol-Lőkösháza szakaszt innen látják el árammal.

58-as számú őrház

DSCF0474

A szarvasi úti felüljáró alatt útban a következő őrházhoz. A szerkezetből ítélve két különálló felüljáró épült, és a közelebbi épült később. Valószínűleg a két sávos utat bővítették utólag négysávosra és akkor épült a meglévő mellé egy másik felüljáró.

DSCF0475

A felüljáró lábánál található az 58-as őrház, lakott.

DSCF0482

Kerekes kút, elmaradhatatlan kelléke a Tiszavidéki vasút nyíltvonali épületeinek.

DSCF0486

Az őrház oldalnézetből.

Egy kakukktojás a végére

DSCF0493

Egy kakukktojás őrház a túra végén. Szabadkígyós és Békéscsaba között található a nyílt pályán, lakatlan, romos állapotban, csak erős zoomal szántóföldre begyalogolva sikerült lefényképezni, a napok óta tartó esőzés miatt megközelíthetetlen, csak földút vezet hozzá, ami az esőzések és a belvizek miatt járhatatlan, még gyalog is.

Ezzel véget is ért a fotós túra, a 24. órában sikerült megörökíteni a lebontásra ítélt őrházakat.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük