Mindennapok

Veszélyes a csatornalégy a kutyákra?

Ha a többi légyfajtát nézzük, akkor a csatornalegyek viszonylag ártatlanok. Alapvetően nem hordoznak betegségeket, és nem terjesztenek parazitákat sem. Mivel a csatornában lévő szerves anyagokból lakmároznak, ezért valamilyen szinten még hasznosak is.

Az egyetlen probléma velük, hogy a csatornából esetlegesen baktériumokat vagy más fertőzéseket hozhatnak magukkal. Bár ezek még nem biztos, hogy nagy feladatot jelentenek az immunrendszernek, azért senki sem szeretné viszont látni őket az ételeinken.

Különösen érdekes ez a kérdés, ha kutyák is élnek velünk, és így jelennek meg a csatornalegyek.

Jelentenek bármilyen veszélyt a csatornalegyek a kutyákra?

Számos rovarféle létezik, amely kifejezetten veszélyes a kutyákra. Van amelyik csíp, van, amelyik szúr, és van, amelyik parazitákat hord magával. A kutyák pedig általában be is kapják őket, így a betegség egyenesen a szervezetükbe kerülhet.

A jó hír, hogy a csatornalégy nem szúr és nem is csíp. Főképp idegesítően röpködnek az épületben, a fejlődésük első szakaszában pedig undorító, fekete színű kis férgekként árasztják el a vizes helyiségeket. Itt összetalálkozhatnak a kutyával is, akit valószínűleg ugyanannyira bosszantani fognak a repülő bogarak.

A lárvák mellett pedig peték is szép számmal megtalálhatók, ezek a kutya testére, tappancsára tapadhatnak, melyet ő lenyalva szintén fertőzéseknek teheti ki magát. Erre alapvetően kicsi az esély, de senki sem szeretné betegen látni a négylábú kedvencét, az orvosi számlák pedig sokszor magasabbak, mint egy ember tekintetében.

Mit lehet tenni, ha a kutya bekap egy csatornalegyet?

Ha a kutya mérgében bekap egy csatornalegyet, akkor jó eséllyel már nincs mást tenni, mint figyelni a négylábút az elkövetkező napokban. Levertség, láz vagy étvágytalanság esetén azonnal fel kell keresni az állatorvost, amúgy pedig rendszeresen ellenőrizni kell a székletét férgek után kutatva.

A csatornalegyeket pedig el kell tüntetni. Társasházakban, panelekben ez elég nehéz feladat, mert a hosszú csatorna hálózatban tobzódhatnak a csatornalegyek. Elsősorban a lakásban meg kell szüntetni minden vizességet, ha valahol állni szokott a víz, azt mindig szárazra kell törölni. A csatornába pedig forró vizet, hipót vagy külön erre a célra készített csatornatisztítót kell önteni. Már léteznek olyan 100%-ban bio gélek, melyek természetes úton ölik meg a csatornalegyeket és más élősködőket. Akár több hétre is szükség lehet a sikerhez, de a végén nem csak a mi életünk, hanem a kutyánk élete is könnyebbé válik.

Forrás: Are Drain Flies Harmful to Dogs?

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük