Gyorshír: Sikerült azonosítani az Árpád-ház uralkodóinak DNS-ét

Közelmúlt

A Göttingeni Egyetemről érkező tudósokkal együttműködve az Országos Onkológiai Intézetnek sikerült feltérképeznie az Árpád-ház DNS-ét. A vizsgálat alapját III.Béla király csontjainak elemzése adta. Az eredmény meglepő, mivel a sikeresen meghatározott apai ági, vagyis Y kromoszómális profil alapján a király és felmenői nem finnugor, hanem eurázsiai eredetűek.

III. Béla király maradványai mellett még 10 emberi csontvázat vizsgáltak meg, amelyek közül csak egy tartozott az Árpád-házba. Ő a király egyik közeli felmenője, nagy valószínűséggel az édesapja, II. Géza, vagy esetleg a nagyapja, Vak Béla lehetett.

* * * * *

Kövess minket Facebookon!* * * * *

III. Béla szobra Szentgotthárdon

Ha a jövőben elég forrás áll majd rendelkezésükre, a tudósok akár az Árpád-ház eredetére is fényt tudnak majd deríteni.

A mostani kutatási eredmények alapján azonban hamarosan kiderülhet az is, hogy a váci régészek által közel két éve feltárt sír, valóban I Géza király maradványait őrizte-e.

Köszönjük, ha megosztod a bejegyzést!
Címkék:

Hozzászólások

A hozzászólásokhoz nem szükséges regisztráció, de a hozzászólások minden esetben csak kézi moderálás után jelennek meg.

Felhívjuk a kedves látogatók figyelmét, hogy a hozzászólók által írt hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az oldal szerkesztőinek véleményét, azokért felelősséget nem vállalunk. A nem megfelelő hozzászólásokat töröljük!

1 hozzászólás

  1. Érdekelne az összehasonlítása a Karos temetők vezetői rétegének és az itt említett valószínűsíthetően Árpád-házi király(ok)nak…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címed nem lesz közzétéve.

*