Történelem

A magyar Matchbox

„Ismét egy vendégposzt van soron. Sam. Joe, aki rendszeres olvasónk – és a kisautók rajongója – küldte be a sztorit az egykori keleti-blokkban gyártott és vágyott mecsboxokról. A szó akkoriban a gyermekszlengben minden fém kisautót takart, nemcsak a Matchbox márkáét.” – Jtom

Nagyon kevesen tudják, hogy az 1980-as évek derekán, a legendás brit játékszermárka termékei Magyarországon is készültek, ráadásul hivatalosan!

DSCF6349.JPG

Javában dúltak a nyolcvanas évek, amikor a nyugat-európai játékgyártók fejében megszületett a nagy ötlet, hogy egyrészt csökkenteni kéne a gyártási költségeket és „ha már”, akkor meg kéne próbálkozni a vasfüggönyön túli piacokra történő bejutással. Az első fecske a márkák közül a nálunk közepesen ismert, Nyugatnémet illetőségű Siku volt – erről a történetről bővebben itt.

A második a hazánkban érdemtelenül ismeretlen, brit Corgi volt – erről pedig itt található bővebb infó – míg a magyarországi köztudatban leginkább ismert kisautómárka a Matchbox csak a harmadik a sorban.

Matchbox International Limited

Az Egyesült Királyságban uralkodó gazdasági helyzet megszedte az áldozatait a játékgyártók közül az 1970-es évek végén. A nálunk csak jobbára a gyűjtők által ismert Meccano (Dinky), Mettoy (Corgi) csődbe mentek.

Úgy tapasztalom, hogy a játékautókkal nem gyűjtői viszonyt ápolók közül is sokan tudják, hogy a Matchboxok gyártója a Lesney Ltd. volt, de azt már biztos nagyon kevesen, hogy a cég 1982 júniusában csődbe ment. A Matchbox márkanév, néhány szerszámgép és öntőforma, illetve egyéb cégvagyon az Universal Toys nevű cég birtokába került. Ugyanekkor a Lesney egyik alapítójához, Jack Odellhez is került a Matchbox szerszámok közül, aki Lledo – na, honnan jöhetett a márkanév? – név alatt, a Matchbox, Modells of Yesteryear sorozatához hasonló termékeket kezdett gyártani és forgalmazni.

Az új tulajdonos átszervezte a Lesney-t, a cég új nevet kapott. Bár egészen a 80-as évek közepéig maradt valamennyi gyártókapacitás az Egyesült Királyságban, az előállítás zömét Makaóba költöztették, aminek története egészen hasonló módon alakult, mint Hongkongé. Mára mindkettő a Kínai Népköztársaság, Különleges Közigazgatású Régiója, csak Makaó akkoriban Portugál fennhatóság alatt állt, mint ahogy Hongkong Brit alatt. Az a helyzet állott elő, hogy a két leginkább ismert brit játékautó márka – a Dinky és a Matchbox – ugyanahhoz a tulajdonoshoz került.

A Matchbox International azonban nem állt meg itt. Mivel a gyártás költségeit még Makaóban és Hongkongban is magasnak találták – illetve nem állt rendelkezésre elég képzett munkaerő sem – úgy döntöttek, hogy a Kínai Népköztársaságba is szerveznek ki gyártást. 1984 áprilisában Sanghajban hoztak létre egy közös vállalatot.

Ezzel egy időben zajlott az a folyamat, hogy a cég bár sokkal kisebb volumenben, de megszervezte a gyártás kelet-Európában, azt remélve, hogy ezzel megvetik a lábukat ezen a piacon is. Ne feledjük! Az, hogy Matchbox kisautókat lehetett kapni az állami üzletekben – még ha ez gyakran egyet jelentett a sorban állással és a „pult alól” árusítással – az csak és kizárólag Magyarországra volt jellemző a kommunista országok közül!

Magyar Matchbox

Mint az a fentiekből már kiderült, amikor a Matchbox International is szeretett volna gyártást beindítani Magyarországon, addigra a konkurensek valamelyest már kitaposták számára az ösvényt. A Corgi játékautók gyártásában már tapasztalatot szerzett, akkor még kevés embert foglalkoztató, főleg műanyag és fém trafikáruk gyártására szakosodott Metalbox GMK-ra esett a választás, mint gyártó partnerre.

A GMK a Külkerrel kötött bérmunka szerződés keretében elsődlegesen típusonként 100 darab próba, 10 000 darab széria kisautó próbagyártására kapott megrendelést. (A további legyártott mennyiségről nincsenek hiteles információk). A Matchbox a gyártásához szükséges gépeket a szerződésnek megfelelően 1986-ban rendben leszállította és októberben megindult a magyarországi gyártás, ami az 1988-as hivatalos befejezésig töretlenül folyt. A gyártás befejezésének oka gazdasági és stratégiai döntés volt egyben.

A Matchbox a vasfüggöny leomlásával nem látta biztosítottnak a gazdasági együttműködés feltételeinek – miszerint az elkészült darabokat csak a keleti blokk országaiban értékesíthetik – és a gyártás minőségi előírásainak maradéktalan betartását. Hogy a félelmükben volt is valami, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a Magyarországi gyártással egy időben, Bulgáriában is hasonlóan elkezdődött a Matchboxok gyártása. Viszont amikor a cég 1988 végén, 1989 elején nem csak tőlünk, de onnan is kivonult, az ottani partnerük nem szolgáltatta vissza az öntőformákat! Tulajdonképpen mind a mai napig bukkannak fel bolgár gyártású, abszolút mértékben kalóz Matchboxok!

Abszolút legenda szinten kering az a pletyka, hogy itthon a szerszámok visszaszolgáltatása után is folyt még egy rövid ideig a gyártás azokból a „véletlenül túl nagy mennyiségben legyártott” alkatrészekből, amik a raktárban álltak. Természetesen erre semmi bizonyíték nincs, pletyka az egész, de az is igaz, hogy felbukkantak hazai készítésű Matchboxok, mindenféle érdekes, nem a Matchbox előírás szerinti kerékkel.

A Magyarországon a Metalbox által gyártott Matchboxok:

    MB17-D/9-E AMX Prostocker (Ezüst, Arany, Sárga, Metál piros)

    MB20-B Range Rover Police Patrol (Vajszínű, Zöld) – mindegyik fekete-fehér pepita csíkkal

    MB23-A Volkswagen Camper Dormobile (Almazöld, Narancs, Fehér – Pizza tamponnyomással)

    MB25-A Ford Cortina (Fehér, Ezüst, Piros)

    MB27-A Mercedes 230SL (Ezüst, Metál piros)

    MB39-B Rolls-Royce Silver Shadow (Vörös, Metál piros)

    MB41-A Ford GT 40 (Sárga, Ezüst, Fehér, Piros, Kék) – mindegyik csíkkal a motorháztetőn

    MB45-B BMW 3.0 CSL (Kék, Narancs, Ezüstmetál) – 50%-ban BMW jel a motorháztetőn

    MB51-B Citroen SM (Zöld, Kék, Piros, Fehér)

    MB53-C Jeep CJ6 (Piros, Kék, Fehér)

A gyártott modellek minőségben elvileg nem különböztek a Matchbox máshol, egyidejűleg gyártott modelljeitől – eltekintve a fentebb már említett „érdekes” kerekű verzióktól –, azonban számos kerék, színárnyalat, és csomagolás variáció előfordult, főleg a CJ6, az AMX Prostocker, a VW Camper, Ford GT tekintetében. A festés minőségében is felfedezhető némi szórás, de még a leggyengébben sikerült példányokat sem neveznénk rossznak.

A korabeli köztudat ezeket a kisautókat – a valósággal ellentétben – igen jó minőségű koppintásnak tekintette, ami nem is lett volna példa nélkül való, hiszen a számos, rettenetes minőségű mellett, igencsak figyelemre méltó színvonalú illegális másolat is készült a korabeli kisipar produkciójában. Például ez a 928-as Porsche, ami már-már ráver az eredetire. Tulajdonképpen a tévhit nem alaptalan; az a csomagolás verzió, ahol Lada Niva, Dacia, Škoda és Zastava is szerepel a kártyán pont ezt sugallja. (Lásd fentebb a BMW csomagolását!)

Azoknak, akiket bővebben is érdekel a téma, a Matchbox Memories blogon található sorozatot, illetve a Hungarian Diecast blogot ajánlom a figyelmébe.

Szerző: Sam. Joe a www.matchboxmemories.hu-n megjelent cikk alapján

Képek: http://www.matchboxmemories.hu és http://hungariandiecast.blogspot.hu/

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük