Történelem

A Repülő szárny 1948.

A második világháború alatt, de főleg utána az amerikai átlagember nagy reményeket fűzött a repüléshez. Annak ugrásszerű fejlődéséhez, amiket az akkoriban népszerűvé váló magazinok gerjesztettek a „már itt van az előszobában” típusú találmányok és fejlesztések bemutatásával. Ezeknek az „jövendöléseknek” nagy része persze nem valósult meg, általában gazdaságtalanságuk miatt.

A legnépszerűbb előrejelzésekben a távolságok nagy sebességgel történő gyors leküzdése mellett a komfort növelése volt az elsődleges. Mivel a katonai fejlesztések idővel a polgári életben is meghonosodnak, ezért az 1946-48 körül fejlesztett Northrop Flying Wings (Repülő szárny) katonai repülők polgári célra történő felhasználása szinte kínálta magát, hogy a jövőbe vetítsék egy megvalósítandó utasszállító gép prototípusaként.

00.jpg

Northrop cég által kifejlesztett YB-49 „Flying Wing”

01.jpg

02.jpg

03.jpg

Franciaország több gépre is adott megrendelést, ezért beindították a sorozatgyártást, azonban a franciák röviddel később törölték a projectet.

04.jpg

John Knudsen „Jack” Northrop  a cég első embere

Az elképzelés szerint tehát ennek a gépnek a polgári célú átalakításával változtatták volna meg gyökeresen a légiközlekedést. Azonban már az alábbi képekről is látható, hogy a már eleve nagy szárnyszélességű katonai verzióhoz képest az utasszállítónak legalább 2,5-szer nagyobbnak kellene lennie, ami hatalmas szárnyfelületet feltételez, nagy súllyal, de a szállítható személyek száma így is alacsony maradt volna. Az „observation deck”-ek pedig remekül néznek ki az alábbi bemutatóvideóban, de nagyon sok utas egyáltalán nem látna ki a gépből, a kilátó buborékokban utazók pedig balesetkor sokkal kiszolgáltatottabb helyzetben volnának.

06.jpeg

07.jpg

08.jpeg

 

[hirlevel]

 

Kapcsolódó linkek:

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük