Történelem

Akik hegyeket mozgattak meg

Seattle a huszadik század elején

Seattle a huszadik század fordulójához közeledve azon kapta magát, hogy az Államok északnyugati csomópontja lett. A lakosság hirtelen növekedése a város terjeszkedését hozta magával, azaz csak hozta volna, hiszen a település geológiai adottságai miatt nem igazán volt erre alkalmas.

seattleregradeflip.jpg

Rengeteg kisebb hegylánc szabdalta volna nehezen átjárható részekre a terjeszkedő települést, éppen ezért a város vezető mérnöke R. H. Thomson elképesztő méretű tereprendezést álmodott meg.

Az 1889-es – a város belvárosát teljesen megsemmisítő – tűzvész utáni újjáépítést is eredeti módon álmodták meg. Nem bontották el a romokat, hanem a környező dombokat elbontva, egész egyszerűen egy körülbelül hat méter magas feltöltéssel megemelték a terep magasságát, alatta hagyva az eredeti utcaszintet.

Ha már belekezdtek a dombok elhordásába, akkor Thomson megragadta a soha vissza nem térő alkalmat arra, hogy a terjeszkedő város előtt utat nyisson a környező beépíthető területek felé.

A hegyek elhordása mellett tavakat töltöttek fel, folyókat és vízfolyásokat tereltek el. A harminc év alatt – amíg a gigantikus munka tartott -, csaknem 50 millió köbméter földet mozgattak meg, a kezdeti időkben kizárólag emberi erővel. Ideiglenes sínpárokat fektettek le, a vasutat hívva segítségül. Az alábbi képeken a hatalmas munka fotóit láthatjátok.

seattleregrade-22.jpg

seattleregrade-23.jpg

seattleregrade-26.jpg

seattleregrade-1.jpg

seattleregrade-16.jpg

seattleregrade-17.jpg

seattleregrade-18.jpg

seattleregrade-19.jpg

seattleregrade-2.jpg

seattleregrade-29.jpg

seattleregrade-30.jpg

seattleregrade-4.jpg

seattleregrade-5.jpg

seattleregrade-6.jpg

seattleregrade-8.jpg

seattleregrade-9.jpg

seattleregrade-11.jpg

seattleregrade-15.jpg

seattleregrade-12.jpg

seattleregrade-13.jpg

seattleregrade-14.jpg

via

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük