Történelem

Atomrobbantás a kert végében – 1964

Ha az Egyesült Államok országon belüli nukleáris tesztrobbantásairól beszélünk, hajlamosak vagyunk Nevadára gondolni, a mindentől messze eső sivatagra, ahol kedvükre kísérletezgethettek a negyvenes-ötvenes években az új háborús játékszerrel. Kevesen gondolnák, hogy ezt egy sűrűn lakott országrészben is kipróbálták a hatvanas évek közepén.

Az 1964-re kiválasztott Salmon Site-i teszthelyszín határa Mississippi államban Baxterville-től alig 500 méterre kezdődött, de az epicentrum sem volt távolabb négy kilométernél. Természetesen földalatti robbantásról beszélünk és a tesztek (kettő is volt, a második 1966-ban) célja az ilyen nukleáris robbantások hang- és rezgési hatásainak vizsgálata volt, miszerint milyen távolságból észlelhetőek a felszín alatti detonációk. Ezért tucatjával állítottak fel mérési pontokat a teszt terület körül.

A robbantási helyszín. a sok fehér pötty a mérési helyeket jelzi
A Ground Zero még ma is szépen látható

Az 1964. szeptember 22-re kitűzött kísérletben egy 5.3 kilotonnás szerkezetet készültek felrobbantani 820 méter mélységben a Project Dribble (Csepegés) keretében. Ez a Hirosimára ledobott bomba erejének, kb. harmada volt.

A többszöri elnapolás. Újságírók várakoznak
A várakozás órái

 

A közelben lakókat értesítették a teszt időpontjáról, a nagyon közel lakókat – mintegy 400 főt – evakuáltak otthonaikból a detonáció idejére. Ők fejenként 10 dollárt kaptak a „kellemetlenségekért”. A gyerekeknek 5 dollárt adtak. A kedvezőtlen időjárásnak és pár technikai problémának köszönhetően többször elnapolták a kísérletet. Végül október 10-re minden adott volt, így délelőtt 10 órakor megtörtént a robbantás. A teszt sikeresnek volt mondható. A sórétegben, amiben a tesztrobbanás megtörtént egy harminc méter átmérőjű lyuk keletkezett. Ide a három hónappal később leeresztett szenzor még mindig 200 Celsius fok hőmérsékletet mért!

Helybéliek várják a nagy bumm-ot

Hivatalos mérési eredmények

 

A helyiek kíváncsisággal vegyes félelemmel várták a fejleményeket. Többen saját készítésű szeizmográfot fabrikáltak, mások megerősítették házuk egyetlen tégla épületrészét, a kéményt.

Megerősített kémény
Házi földrengésérzékelő

Ezeken a képeken láthatjuk milyen látvány fogadta az otthonába visszatérő – a legközelebb lakó – Horace Burge-öt:

A detonációt követő napokban tucatnyi család jelentett be anyagi kárt. Elsősorban eltört csövek, megrepedt falak, törött használati tárgyak és hirtelen kiapadt kutak szerepeltek a listán.

 

Fotók forrása:

MONCRIEF PHOTOGRAPH COLLECTION/MISSISSIPPI DEPARTMENT OF ARCHIVES AND HISTORY

Mentés

Mentés

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük