Őrült évek – 1961

Ha engem kérdeztek melyik év volt a legmozgalmasabb, legérdekesebb, mindazonáltal a legőrültebb a történelemben én 1961-re szavazok. Persze lehetne mondani sorsfordítóbbat, szörnyűbbet, vagy reményteljesebbet, de nézzétek mi minden történt 1961-ben! 18+!

00_0.jpg

“Mai naptól egy új sorozat indul, amelyben egy bizonyos évre fókuszálunk majd. Hogy milyen gyakran olvashatjátok majd azt még nem tudom, mert mostanra már egészen rendesen időhiánnyal küzdök. Talán észrevettétek, hogy voltak napok, amikor nem volt új poszt. Sajnos ilyen a jövőben is többször elő fog fordulni. Ha lenne a blogra napi nyolc órám, csodákat művelnék. Azért reméljük a legjobbakat, minden megoldódik, nyerek a lottón, vagy örökbe fogad valami milliárdos.” – Jtom

08_kennedy_a_harvardon.jpg

Elnöki beiktatása előtt néhány nappal J. F. Kennedy a Harvard egyetemen a hallgatók gyűrűjében. A testőröknek nehéz napjuk volt aznap (a Kennedy-hez közeli egyen-kalaposokat figyeljétek).

01_kennedy_beiktatasa.jpg

John Fitzgerald Kennedy, az Egyesült Államok 35. elnökének beiktatási beszéde.

02_trafalgar_london_ban_the_bomb.jpg

Atomhisztéria. “Ban the Bomb” atombomba-ellenes tüntetés Londonban a Trafalgar-téren.

03_kennith_gelpey_az_altala_keszitett_atombunkerben.jpg

Kennith Gelpey az általa készített atombunkerben. Családjával egy hétvégét is eltöltött az építményben reklámcélokból. A házi-atombunker biznisz ekkoriban kezdte el virágkorát élni.

05_gagarin_just_moments_before_he_took_off.jpg

Ember az űrben. Jurij Gagarin az első ember a világűrben.

Bombaként robbant a hír a nyugati világban. Az űrversenyben a Szovjetunió az élre tört. Az atombomba bevetése után magukat világelsőként számon tartó amerikaiakban megingott az országukba vetett hit.

05_vosztok-1_gagarin.jpg

A Gagarint szállító Vosztok-1 a földet érés után a Szovjetunióban.

05_xx_gagarin_brezsnyev_lenin_rend_es_hos.jpg

Gagarin Leonyid Brezsnyevtől (aki akkor még a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnökségének elnöke) veszi át a Szovjetunió Hőse kitüntetést és a Lenin-rendet.

06_lumumba.jpg

Patrice Lumumbát, a demokratikus Kongó első szabadon megválasztott elnökét törvényellenes módon és megalapozatlan indokok alapján – a térségben állomásozó ENSZ békefenntartók jelenléte ellenére – bebörtönözték és később kivégezték Moise Csombe katangai és belga katonái.

06_lumumba_egyiptomi_balosok_felgyujtjak_a_kairoi_amerikai_nagykovetseg_egy_autojat.jpg

Lumumba kivégzésének hírére az akkor erősen szovjetbarát Egyiptomban zavargások törtek ki. A képen a tüntetők éppen felgyújtják a kairói amerikai nagykövetség egy autóját.

07_1961_julius_4-en_a_hutorendszer_meghibasodasa_miatt_atomrobbanas_kovetkezhetett_volna_be_ami_nagyon_konnyen_vilagkatasztrofahoz_vezethetett_volna_a_k-19-es_legenyseg_tobb_tagja_eletet_adta_hogy_a_reaktor.jpg

A K-19-es szovjet nukleáris fegyverekkel ellátott atomtengeralattjáró tragédiája. 1961. július 4-én a hűtőrendszer meghibásodása miatt robbanás következhetett volna be, ami nagyon könnyen világméretű katasztrófához vezethetett volna. A K-19-es legénység több tagja életét adta, hogy a reaktor robbanását elkerülje. Bővebben is olvashattok róla a lemilen.

teddybear01 szerint:

“Atomreaktorban nukleáris robbanásról csak a legsötétebb zöldek beszélnek. Maximum leolvadni tud, nukleárisan robbanni nem.
Ha egy ilyen reaktorban történik is robbanás, az vagy kémiai, pl. hidrogénrobbanás mint Fukushimában, vagy fizikai, mint pont a K-19-ben, a beömlő hűtővíz a forróságtól gőzzé alakul. A sugárszennyezést meg a kijutó aktív reaktorelemek okozzák, pl. a moderátorként használt grafit mint Csernobilben.”

09_havanna_diszno-obol_utan.jpg

Az amerikaiak által támogatott – Castro-ellenes – kubai ellenállás csúfos Disznó-öbölbéli veresége után parancsra kiürült havannai belváros.

04_a_georgiai_egyetemrol_rendorok_menekitik_ki_az_elso_fekete_tanulot_az_integracio-ellenes_tuntetok_elol.jpg

A szegregáció kezd tarthatatlanná válni a “Szabadság földjén”. Az 1955 óta erősödő mozgalmakban a színesbőrűek egyenjogúságukért küzdöttek. A képen a Georgiai Egyetemről rendőrök menekítik ki az első fekete tanulót az integráció-ellenes tüntetők közül.

10_freedom_rider.jpg

A déli államokban megerősödött ún. Freedom Riders-mozgalom egy tagját tartóztatják le.

11_1961_junius_joan_trumpauer_a_feketek_jogaiert_kiallo_egyetemi_hallgato_rendorsegi_fotoja.jpg

1961. június. Joan Trumpauer a feketék jogaiért kiálló egyetemi hallgató rendőrségi fotója.

Joan és barátai letartóztatásuk előtt. Az úgynevezett “beülők”, akik fehéreknek fenntartott helyekre ültek be és felszólításra sem távoztak.

11_1961_majus.jpg

A Freedom Riderek által használt autóbuszt helybéli fehérek egy csoportja támadta meg és molotov-koktélt dobott rá.

11_1961_majus_pillanatok_elott_fotos_tommy_langston_megtamadta_majus_14-en_1961-ben_ez_a_loves_egyetlen_fotot_klansmen_tamado_szabadsag_rider_a_trailways_buszpalyaudvarra_birminghamben_alabama.jpg

1961. május 14. Tommy Langston által készített képen egy Freedom Riders-tagot inzultáló fehér csoport látszik. Pillanatokkal később a fotóst a tömeg megtámadta és súlyosan bántalmazta. Buszpályaudvar Birminghamben, Alabama.

12_george_lincoln_rockwell_az_amerikai_naci_part_gyulolet_busza_egy_benzinkuton_utban_alabama_fele.jpg

A George Lincoln Rockwell által vezetett amerikai náci párt Gyűlölet busza egy benzinkúton útban Alabama felé. Később Rockwell erőszakos halált halt.

13_nemzeti_garda_gyakorlatozik.jpg

Az amerikai Nemzeti Gárda gyakorlatozik. A gárdát a faji zavargások idején előszeretettel vetették be a katonaság és a rendőrség mellett.

18_ham_a_csimpanz_16_perc_39_mp_urrepules_utan_biztonsagosan_ert_foldet_azaz_vizet_az_atlanti-oceanon.jpg

Ham a csimpánz 16 perc 39 mp űrrepülés után biztonságosan ért földet, azaz vizet az Atlanti-óceánon.

14_chicagoi_lakberendezesi_vasar_bemutatojan_tunt_fel_ez_a_12_cm_vekony_szines_televizio_hozza_tartozo_programozhato_videomagnoval.jpg

Chicagói lakberendezési vásár bemutatóján tűnt fel ez a 12 cm vékony színes televízió, hozzá tartozó programozható videómagnóval.

Mivel a lapos képcső még igencsak gyerekcipőben járt (a plazmaképernyőt 1964-ben találták fel) ezért a képen egy nem működő ún. dummy látható, azonban több fórumon a kommentelők állítják, hogy működött. Ha tud erről a készülékről valaki bővebb infót szívesen venném.

15_seattle_jelkepenek_a_space_needle-nek_epitese_az_1962-es_vilagkiallitas_elokeszuletei_kozott.jpg

Seattle jelképének  a Space Needle-nek építése az 1962-es világkiállítás előkészületei idején.

16_muhammad_ali_es_alex_mitoff_merkozese.jpg

A boxlegenda Muhammad Ali és az argentin Alex Mitoff mérkőzése.

17_alan_shepard_leendo_urruhaja_teszteles_kozben_cape_canaveralban.jpg

Az amerikaik is belehúztak az űrversenyben. Alan Shepard leendő űrruhája tesztelés közben Cape Canaveralban. Kennedy bejelenti, hogy az évtized végére embert küldenek a Holdra.

19_a_nasa_lola-projektjenek_szimulatora_a_nagymeretu_makettek_segitsegevel_amik_kulonbozo_magassagokat_imitaltztak_a_holdraszallast_gykoroltattak_a_leendo_urhajosokkal.jpg

A NASA LOLA-projektjének (Lunar Orbit and Landing Approach) szimulátora. A nagyméretű makettek segítségével – amik különböző magasságokat imitáltak – a holdra szállást gyakoroltatták a leendő űrhajósokkal.

20_1961_oktober_algeriaiak_holtteste_parizs_utcain.jpg

1961. október. Algériaiak holtteste Párizs utcáin. Az egyre eldurvuló algériai helyzet miatt a francia főváros is erőszakos események színterévé vált. Az észak-afrikai ország a következő évben kivívta függetlenségét.

21_adolf_eichmann_a_jeruzsalemi_birosag_elott_a_haborus_buntettekert_keresett_eichmannt_az_izraeli_titkosszolgalat_rabolta_el_argentinabol.jpg

Adolf Eichmann a jeruzsálemi bíróság előtt. A háborús bűntettekért keresett Eichmannt az izraeli titkosszolgálat a Moszad rabolta el Argentínából, kalandfilmbe illő módszerekkel.

22_japan_ultra-nacioanlistak_tuntetese_tokioban_majus_elsejen_tobbek_kozott_a_beloldali_partok_betiltasat_koveteltek.jpg

Japán ultra-nacionalisták tüntetése Tokióban május elsején. Többek között a baloldali pártok betiltását követelték.

23_apacs_indian_kuldottseg_egy_tagja_csokol_kezet_a_vatikanban_xxiii_janos_papanak.jpg

Apacs indián küldöttség egy tagja csókolja meg a XXIII. János pápa gyűrűjét a Vatikánban.

24_polgari_vedelmi_gyakorlat_miatt_elneptelenedett_times_square_new_yorkban.jpg

Polgári védelmi gyakorlat miatt elnéptelenedett Times Square, New Yorkban.

25_jfk_a_laoszra_is_atterjedo_kommunista_veszelyrol_beszel_egy_terkep_segitsegevel.jpg

Kennedy-elnök a Laoszra is átterjedő kommunista veszélyről beszél egy térkép segítségével. Egyre közelebb a vietnami pokol.

26_a_ket_korea_hataran_levo_panmindzsoni_demilitarizalt_ovezetben_rovid_szovaltas_utan_verekedes_tort_ki_az_ensz_kepviseleteben_jelen_levo_amerikai_katonai_rendorok_es_az_ezsak-vietnami_hatarorok_kozott.jpg

A két Korea határán lévő panmindzsoni demilitarizált övezetben rövid szóváltás után verekedés tört ki az ENSZ képviseletében jelen lévő amerikai katonai rendőrök és az észak-koreai határőrök között.

27_megkezdodik_a_berlini_fal_epitese_ami_cskanem_harminc_evig_volt_kezzelfoghato_bizonyiteka_a_vasfuggonynek.jpg

Megkezdődik a Berlini Fal építése, ami csaknem harminc évig volt kézzelfogható bizonyítéka a vasfüggönynek, elválasztva egy várost és két világrendet.

28_egymassal_szemben_allo_szovjet_es_amerikai_tankok_berlinben.jpg

Egymással szemben álló szovjet és amerikai tankok Berlinben, az épülő Fal két oldalán.

29_bily_stanley_az_egyetlen_feher_tanulo_az_egyik_feketeknek_fentartott_iskolaban_baratai_koreben.jpg

Billy Stanley barátai körében, az egyetlen fehér tanuló az egyik feketéknek fenntartott iskolában.

30_wilma_rudolph_clarksville_ketszeres_bajnok_atleta_a_moszkvai_szovjet-amerikai_atletikai_talalkozon.jpg

Wilma Rudolph Clarksville kétszeres bajnok atléta a moszkvai szovjet-amerikai atlétikai találkozón.

31_del-vietnami_katonak_amerikai_fegyverekkel_harcolnak_az_eszaki_kommunista_vietkongok_ellen.jpg

Dél-Vietnami katonák amerikai fegyverekkel harcolnak az északi kommunista vietkongok ellen.

32_a_tasmaniai_hobartban_az_akkori_12_tagorszag_alairja_az_antarkrtisz_semlegessegerol_szolo_megallapodast.jpg

A tasmániai Hobartban az akkori 12 tagország aláírja az Antarkrtisz semlegességéről szóló megállapodást. A paktum szerint többek mellet tiltja a kontinens katonai felhasználását és szennyezését.

33_el_nem_kotelezett_orszagok_elso_csucstalalkozoja_belgradban.jpg

El nem kötelezett országok első csúcstalálkozója Belgrádban.

A híres harmadik út, amit igazán sosem találtak meg. Az el nem kötelezettek hivatalosan nem kötelezték el magukat sem az amerikaiak által képviselt kapitalista, sem a szovjet kommunizmus mellett. Jobbról a harmadik a jugoszláv államfő Tito marsall. Fontosabb tagországok Jugoszlávia mellett India, Kína, Egyiptom (akkor még Szíriával Egyesült Arab Köztársaság), Fülöp-szigetek. Fő céljuk a semlegesség és az egyéni szuverenitás mellett országaik és a harmadik világ kivonása a hidegháborúból.

34_nickelsburg_laszlo_az_utojara_kivegzett_56-os_ellenforradalmar.jpg

Az utoljára kivégzett ’56-os. Nickelsburg László halálos ítéletét – három másik társával együtt – 1961. augusztus 26-án hajtották végre,

35_sztalint_eltavolitjak_a_lenin_mauzoleumbol.jpg

Sztálin testét eltávolítják a Lenin mauzóleumból. Ezzel a szimbolikus tettel a hruscsovi vezetés – elismerve elődje hibáit – lezártnak tekinti a sztálinista diktatúrát és a szellemiséget, ami az előző évtizedeket meghatározta.

Korábbi válogatásokban már láthattátok:

Az amerikai műkorcsolyacsapat beszállás közben egy belga SABENA Boeing 707-be, útban a csehszlovák világbajnokságra. Egy órával később, még a brüsszeli repülőtéren lezuhantak, a teljes csapat, családtagjaik és a repülőgép személyzete is odaveszett.

Az épülő, de hatalmas csúszásban lévő operaház Sydney-ben. A leghíresebb ausztrál épület kálváriája egy korábbi bejegyzésben ITT olvasható.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük