Történelem

Az Astor House története

A régi képeket nézegetve akadt meg a szemem egy képen, mely alatt csak ez a felirat állt: Astor House and Broadway. A kép az 1904-es kiadású 160 Glimpses of Greater New York című könyvben jelent meg, a The Federal Engraving and Publishing Company kiadásában.

Ebben a bejegyzésben a fotón látható Astor House történetének járok utána.

 

Az Astor House volt New York első luxushotele, a Broadway és Vesey Street sarkán helyezkedett el. 1836-os megnyitása után hamarosan egész Amerikában jól ismert lett. Egy 1851-es képen így nézett ki:

Egy 1862-es képen pedig így:

Nevét John Jacob Astorról, kereskedőről, ingatlanmágnásról kapta, aki prémkereskedelemmel alapozta meg vagyonát, majd New York környékén felvásárolva számos területet, sikerrel spekulált a növekvő város fokozódó területigényével.

Az Astor House öt hat szintjén 309 szoba várta a vendégeket, a kiszolgáló személyzet a hatodik az ötödik emeleten lakott. A világítást az épület saját gázfejlesztőjéből származó gázzal működő lámpákkal oldották meg, s a szintenként elhelyezett fürdő- és illemhelyrészlegekbe gőzmeghajtású pumpák tolták fel a vizet.

A Wikipédia szerint az 1850-es évekre már elfogadottá vált, hogy néhány étteremben együtt étkezhettek a női és férfi vendégek, illetve egyes helyek speciálisan a hölgyek számára látogatható helyeket is fenn tartottak, az Astorba mégsem léphetett be női vendég egyedül. Ennek oka az volt, hogy tartottak a közeli bordélyokból származó örömlányok megjelenésétől.

Az épület előtt lovaskocsikat lehetett bérelni a vendégek számára. Az Astor Hotel egy 1905-ös képen:

A hotel évtizedeken át az ország legelőkelőbb hotelének számított, amit még külföldön is ismertek. A siker hatására a versenytársak is megjelentek, a St. Nicholas Hotelt például 1 millió akkori dollárból építették fel 1853. januárjára 600 szobával, majd bővítettek ki még ugyanazon évben 1000 szobásra.

A St. Nicholas jóval fejlettebb megoldásokat alkalmazott, például központi fűtéssel fűtötte a szobákat. Ekkoriban áldozott le az Astor Hotel elsőségének, 1852-ben megnyílt a Metropolitan Hotel, melyet a korábbi hotelek szolgáltatásait is felül múló Fifth Avenue Hotel követett 1859-ben.

Az 1870-es évekre az Astor Hotel már régimódinak tűnt, de az üzletemberek körében továbbra is népszerűnek számított.

Az épület déli részét 1913-ban a metróépítés miatt lebontották, ekkor tűnt el a hotel híres étterme is. Vincent Astor a Broadway 217. szám alatt 1915-16-ban újraépítette az épületet, ekkor készült el a hétszintes Astor House Building. A hotel fennmaradó részét 1926-ban bontották el, hogy a helyén a 44 szintes Transportation Building nevű irodaházat húzzák fel.

Az Astor House Building ma így néz ki:

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük