Történelem

Bombázás a kertvárosban – 1985

A philadelphiai székhelyű ‘MOVE’ fekete polgárjogi szervezet neve nem volt ismeretlen a helyi rendőrség előtt. A látszólag békés célokat maga elé tűző csoport 1978-ban már egyszer komoly összetűzésbe került a helyi bűnüldöző szervekkel.

Egy korábbi bírósági rendelet értelmében a MOVE tagoknak el kellett volna hagyniuk egy általuk elfoglalt épületet, ennek karhatalommal készültek eleget tenni a helyi hatóságok. Az ekkor elfajult lövöldözésben egy rendőr életét vesztette, további 18 ember, köztük rendőrök, tűzoltók, MOVE-tagok és bámészkodók szereztek lőtt sebeket. Az akkori eseményekért kilenc tagot ítéltek fejenként 100 év börtönre, közülük heten még mindig töltik büntetésüket, ketten már elhunytak.

A kilakoltatási eljárás 1978-ban

Amint látható, az akkori hatóságok nem bántak kesztyűs kézzel az ilyen szervezetekkel, de ami ezután következett, az a város igazi szégyenfoltja lett és a hozzá nem értő rendőri akció iskolapéldája. Talán csak a waco-i események mérhetőek hozzá.

[stextbox id=”grey” color=”FFFFFF” bgcolor=”000000″ bgcolorto=”454545″ mleft=”4″ mright=”4″ mtop=”4″ mbottom=”4″]

Wacói ostrom – a legrosszabb rémálom

A philadelphiai eseményeknél sokkal súlyosabb rendőri ostrom nyolc évvel később történt szintén az Államokban, amiben 84-en vesztették életüket!

1993-ban az amerikai rendvédelmi erők egy vallási szekta, a David Koresh által vezetett Dávidisták ellen léptek fel. A lövöldözésben első körben hat dávidista és négy ATF-ügynök vesztette életét (ATF: Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives). Ötven nap múlva, 1993. április 19-én FBI-ügynökök támadták meg a Mt. Carmel néven ismert ingatlant, ami a keletkező tűzben porig égett. Hetvennégy ember, köztük a dávidisták vezetője, David Koresh életét vesztette a tűzvészben.

[/stextbox]

 

A MOVE új főhadiszállás után nézett. Alapítójuk John Africa (eredeti nevén Vincent Leaphart) a csoport vezetője aki maga nem volt fekete, de saját bevallása szerint afrikai ősei voltak. Kissé zavaros szélsőbaloldali eszméket vallottak, ami szerint Afrika – mint a világ bölcsője – kell, hogy legyen a vezető hatalom.

MOVE-tagok az épület előtt, amiből kilakoltatták őket 1978-ban egy élet és 900 év börtön árán
John Africa feleségével

1985-re már új székhelye volt a szervezetnek. A nyugat-philadelphiai Cobbs Creek városrészbe költöztek, ahol a lakók folyamatos panaszokat nyújtottak be ellenük. Legtöbbjüknek a hangosbeszélővel volt problémája, amivel állítólag a csoport a környezetükben élőket zargatta, eszméiket fennhangon kántálva. Az a bizonyos a hangszóró a szervezet állítása szerint már hónapok óta rossz volt, így nem zavarhatták a környéken élőket.

További vádak is elhangzottak a csoport ellen, mint terrorizmussal való fenyegetés, feltételes szabadlábra helyezés szabályainak megsértése és illegális fegyvertartás.  A rendőrök már letartóztatási és házkutatási paranccsal szálltak ki a helyszínre, ahol nem tudtak bejutni a házba és bentről figyelmeztetések hangzottak el a rendőrök távozását követelve.

A kiérkező további rendőri erők és a helikopteres egység felfegyverzett embereket vélt látni a házban, így felszólították a csoport tagjait, hogy a fegyverviselési engedélyeiket mutassák be. Ez nem történt meg és a tetőn is fegyveresek jelentek meg. A levegőből jól látható volt egy a háztetőn létrehozott megerősített, páncélozott lőállás, amiből tüzet nyithattak volna a rendőri egységekre.

A sikertelen – könnygázzal támogatott – behatolási kísérletekre bentről lövések dördültek, így a hatóság komolyabb eszközök után nézett. Ekkor Gregore J. Sambor rendőrbiztos, az akció vezetője úgy döntött, hogy a levegőből robbanóanyagokkal támadják meg az épületet.

Két dinamitot tartalmazó bombát dobtak le a helikopterről elsősorban a tetőn lévő lőállást megcélozva, ám a második telibe találta a tetőn elhelyezett gázolaj generátort, az üzemanyag tartályokat és hatalmas detonáció rázta meg a környéket. Nyomában a felcsapó lángok rendkívül gyorsan terjedtek és attól tartva, hogy a házban lévők tüzet nyitnak, a tűzoltók nem kezdték meg az oltást sem.

Elképesztő, de 65 lakás égett le! Három teljes utcasor semmisült meg, 257 ember maradt fedél nélkül és vesztette el az összes személyes tárgyait! A szomszédokat idejében evakuálták, de a MOVE épületében tizenegyen égtek el elevenen, hat felnőtt és öt gyerek (7-13 évesek). A halottak között volt John Africa is.

Ketten sikeresen kimenekültek a már égő házból, a felnőtt Ramona Africa és a gyermek Birdie Africa égési sérülésekkel, de megúszták az ostromot. Az azonos vezetéknév nem takar rokoni szálakat, a csoport minden tagja felvette az Africa vezetéknevet a csatlakozásakor.

A döbbent közvélemény felelősöket akart. A vizsgálat ideje alatt az akciót vezető rendőrbiztos Gregore J. Sambor lemondott pozíciójáról, és a város polgármestere is nyilvános bocsánatkérésre kényszerült. Valódi felelőst nem neveztek meg az eljárás végén, senkit sem vádoltak meg a rendőrség köreiből.

Az egyetlen felnőtt túlélő, Ramona Africa 7 évet kapott lázadásért, összeesküvésért és fegyveres ellenállásért. Szabadulása után is a konszolidálódott szervezetben dolgozott és dolgozik ma is, ő az egyetlen komolyan vehető tagjuk. 1996-ban másfél millió dollár kártérítést ítélt meg neki a legfelsőbb bíróság az egykori események miatt.

A csoport még egyszer reflektorfénybe került 2002-ben egy gyilkossági ügy miatt. Az egykori vezető – John Africa – özvegye második férjével kapott össze, és közös gyermekük, a fiatal Zackary egy illegálisan tartott automata fegyverrel megölte apját, aki a mozgalom akkori vezetője volt.

A gyermekként túlélő Birdie Africa később Michael Moses Ward-ra változtatta nevét, 2013-ban egy karneválhajón a pezsgőfürdőkádba fulladt.

Átkozott egy történet…

Mentés

Mentés

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük