Az Astor House története

A régi képeket nézegetve akadt meg a szemem egy képen, mely alatt csak ez a felirat állt: Astor House and Broadway. A kép az 1904-es kiadású 160 Glimpses of Greater New York című könyvben jelent meg, a The Federal Engraving and Publishing Company kiadásában.

Ebben a bejegyzésben a fotón látható Astor House történetének járok utána.

 

Az Astor House volt New York első luxushotele, a Broadway és Vesey Street sarkán helyezkedett el. 1836-os megnyitása után hamarosan egész Amerikában jól ismert lett. Egy 1851-es képen így nézett ki:

Egy 1862-es képen pedig így:

Nevét John Jacob Astorról, kereskedőről, ingatlanmágnásról kapta, aki prémkereskedelemmel alapozta meg vagyonát, majd New York környékén felvásárolva számos területet, sikerrel spekulált a növekvő város fokozódó területigényével.

Az Astor House öt hat szintjén 309 szoba várta a vendégeket, a kiszolgáló személyzet a hatodik az ötödik emeleten lakott. A világítást az épület saját gázfejlesztőjéből származó gázzal működő lámpákkal oldották meg, s a szintenként elhelyezett fürdő- és illemhelyrészlegekbe gőzmeghajtású pumpák tolták fel a vizet.

A Wikipédia szerint az 1850-es évekre már elfogadottá vált, hogy néhány étteremben együtt étkezhettek a női és férfi vendégek, illetve egyes helyek speciálisan a hölgyek számára látogatható helyeket is fenn tartottak, az Astorba mégsem léphetett be női vendég egyedül. Ennek oka az volt, hogy tartottak a közeli bordélyokból származó örömlányok megjelenésétől.

Az épület előtt lovaskocsikat lehetett bérelni a vendégek számára. Az Astor Hotel egy 1905-ös képen:

A hotel évtizedeken át az ország legelőkelőbb hotelének számított, amit még külföldön is ismertek. A siker hatására a versenytársak is megjelentek, a St. Nicholas Hotelt például 1 millió akkori dollárból építették fel 1853. januárjára 600 szobával, majd bővítettek ki még ugyanazon évben 1000 szobásra.

A St. Nicholas jóval fejlettebb megoldásokat alkalmazott, például központi fűtéssel fűtötte a szobákat. Ekkoriban áldozott le az Astor Hotel elsőségének, 1852-ben megnyílt a Metropolitan Hotel, melyet a korábbi hotelek szolgáltatásait is felül múló Fifth Avenue Hotel követett 1859-ben.

Az 1870-es évekre az Astor Hotel már régimódinak tűnt, de az üzletemberek körében továbbra is népszerűnek számított.

Az épület déli részét 1913-ban a metróépítés miatt lebontották, ekkor tűnt el a hotel híres étterme is. Vincent Astor a Broadway 217. szám alatt 1915-16-ban újraépítette az épületet, ekkor készült el a hétszintes Astor House Building. A hotel fennmaradó részét 1926-ban bontották el, hogy a helyén a 44 szintes Transportation Building nevű irodaházat húzzák fel.

Az Astor House Building ma így néz ki:

5 thoughts on “Az Astor House története

 • 2017.05.07. at 19:02
  Permalink

  “Az Astor House öt szintjén 309 szoba várta a vendégeket, a kiszolgáló személyzet a hatodik emeleten lakott.”

  Az épületnek nem volt hatodik emelete, a korai képeken látható, hogy hat SZINTJE volt összesen, amiben a földszint az első szint, ergo a személyzet a hatodik szinten, magyarul az ötödik emeleten lakhatott. Az USA-ban a “first floor” az utcaszintet/földszintet jelenti.
  Nekem úgy tűnik, hogy a Wikipedia cikkének egy része lett jól-rosszul lefordítva, a korabeli képek is onnan lettek beillesztve. Igazam van, vagy igazam van…?

  Reply
  • 2017.05.07. at 20:28
   Permalink

   Miben van igazad? Leírtál 3 állítást 🙂 Akkor sorban:

   1. a szinteket tekintve igazad van, mindjárt javítjuk.
   2. a Wikipédia cikkből származó infók jól lettek leírva, bár nem fordításról van szó.
   3. a képek egy része a Wikipédiából származik, egész pontosan az 1862-es és az 1905-ös kép. A másik két kép egy több millió képet tartalmazó projektből, ahol 100-150 éves könyveket és újságokat digitalizáltak, így azok a képek igen ritkák. A kezdő képet is ott találtuk. S végül, az utolsó kép pedig a Google Street View képe.

   Reply
  • 2017.05.07. at 20:34
   Permalink

   Touché! És valóban, sikerült leírni, hogy a személyzet az öt szintes épület hatodik emeletén lakott. Fordítva kellett volna 🙂

   Reply
 • 2017.05.07. at 20:36
  Permalink

  Köszönöm a Wikipedia nevében, hogy legalább a hozzászólásban feltünteted, hogy a két kép és a tartalom nagy része honnan származnak.

  Reply
  • 2017.05.07. at 20:58
   Permalink

   A tartalom egyedi, csak a Wikipédia cikken alapul. Bárki írhat cikket a Wikipédia, de más forrás alapján is. Amúgy a Wikipédia cikk linkelve van.

   A képek pedig közkincs licenc alatt szerepelnek, tehát bármilyen célra korlátozás nélkül felhasználhatóak. Nem szükséges a képek forrásának linkelése, amely ez esetben úgysem ad semmilyen extra információt.

   Köszi, hogy konstruktívan szólsz hozzá a bejegyzésekhez!

   Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük