Történelem

Az elsodort falu

1970. május 13-án a medréből kilépő Szamos folyó éjjel 11-kor érte el Nagygécet, és a falut teljes szélességében elöntötte. A település lakosságát evakuálták, ezt követően pedig többé nem is engedték őket vissza otthonukba. Az egykori falu teljes területén építési tilalommal biztosították be, hogy soha senki se térhessen vissza.

01_1.jpg

Az egykori lakók az árvíz után a közeli Csengerben, illetve Csengersimán telepedtek le. Az akkoriban 749 lélekszámú Nagygécen csak egy-egy téglaház, a magtár, illetve a templom maradt meg, a vályogházakat egytől egyig elsodorta a pusztító áradás. Nagygéc az egyike volt azoknak a szatmári falvaknak, melyeket a trianoni határ elvágott az árvízvédelmi töltéstől.

01.jpg

Ám az egykor ott élők visszaemlékezése szerint a katasztrófa nem természeti jellegű volt, az áradást a románok okozták, mikor hadseregük egy rakétabázis védelmének érdekében felrobbantott egy gátat a határ túloldalán.

A víz alá került Nagygécről a katonaság bevonásával menekítették az embereket, visszaemlékezések szerint a munkásőrök a buszokra egyszerűen nem engedték fel a férfiakat, kizárólag a nőket és gyerekeket.

02.jpg

03.jpg

11.jpg

12.jpg

13.jpg

Összefoglaló kisfilm az 1970-es árvízről:

A falut azóta benőtte a gaz, s csak az alóla egy-egy helyen kitűnő rozsdás kerítés darabok, egykor jobb napokat látott gémeskutak emlékeztetnek arra, hogy itt egykoron mozgalmas élet zajlott. Nagygécet 1981-ben Csengersima közigazgatási területéhez csatolták. A falu újjáélesztésére, emlékének ápolására a hajdani lakosok és a településhez kötődő környékbeliek 2008-ban közhasznú egyesületet hoztak létre, mely a Nagygécért Közhasznú Egyesület nevet viseli. A tervek között szerepel, hogy települést üdülőövezetté nyilváníttatják. Az egyesület hagyományőrző emléknapokat, illetve különböző kulturális rendezvényeket, összejöveteleket tart az egykori faluközpontban.

14.jpg

09.jpg

10.jpg

16.jpg

A templom és környéke a felújítás után:

17.jpg

Azért a román oldal sem úszta meg, az utolsó képeken a szatmárnémeti állapotokat láthatjátok. A teljes ’70-es árvíz mintegy 75.000 holdat érintett a Szamos, a Túr és Kraszna teljes magyar szakaszán, 30 ezer lakost fenyegetve.

18.jpg

19.jpg

források: 1, 2

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük