Történelem

Cigányélet a két háború között

A vándorcigányok első európai megjelenésének idejéről nem sokat tudunk. Ennek legfontosabb oka az, hogy a cigányság mint olyan, soha nem alkotott egységes entitást.

Egyes elméleteket, hogy a cigányság valahol, valamikor önálló népként létezett, már régen megcáfolták. Genetikai vizsgálatok kimutatták, hogy a múlt évszázadok alatt Nyugat-Európában elterjedt nézet – miszerint a cigányság egyiptomi eredetű – alapvetően hibás, hisz a gének az India területén élőkhöz hasonlóak. Hogy miért, milyen megfontolásból indultak hullámokban Európa felé, arról csak találgathatunk. További megfejthetetlen rejtély, hogy miért nem sikerült soha, sehová teljesen integrálódni.

01.jpg

Cigány férfiak étkeznek. A szokásuk szerint a nők csak külön ehettek.

1912-ben és 1928-30-ban Belgium, Hollandia, Németország és Franciaország területein vándorló cigányokról készült az alábbi fotósorozat. A fotósok ismeretlenek (legalábbis én nem akadtam a nyomukra).

A képekről látszanak a cigány közösség mindennapjai, az eltérő kultúrából fakadó nevelési elvek (vagy éppen azok hiányai), de az ünnepnapokba is betekinthetünk.

Sajnos nem hagyhatom ki a képsorozatból a rendőrséggel kapcsolatos fotókat. Láthatóan már akkoriban is meggyűlt a bajuk a helyi hatóságokkal, sőt volt, hogy egy-egy csoport érkezését már a határon igyekeztek megakadályozni, de legalábbis igyekeztek szemmel tartani őket.

Mint mindig most is kérek mindenkit, hogy a túlzó megjegyzésektől tartózkodni szíveskedjen. A blog igyekszik a történelem nagyon sok szegletét bemutatni és ezt objektívan próbálja tenni. Amennyiben úgy érzi valaki, hogy sérti a mai tartalom, kérem keressen más olvasnivalót a régebbi posztok között, biztosan fog találni neki is tetszőt. Köszönöm.

03.jpg

Holland lakosok a frissen érkezett cigány tábor körül. Akkoriban még látványosságnak számított. Az asszonyok jósoltak, a férfiak kereskedtek velük.

04.jpg

Cigány iskola egy kocsiban. Inkább fiúk jártak, hisz a lányok mihelyst kicsit nagyobbak voltak anyjukkal és a család többi tagjával együtt kivették a részüket az élelemszerzésben és elkészítésében. Kéregettek, koldultak, de ha másként nem ment kisebb terménylopásokat is elkövettek.

05.jpg

06.jpg

Készül az ebéd.

07.jpg

A tábor körül egyre több lett a kosz és a szemét.

08.jpg

09.jpg

10.jpg

11.jpg

02.jpg

12.jpg

Igen, ez a WC és a fürdőszoba.

13.jpg

1930 körül, Hágában készült képek.

14.jpg

15.jpg

16.jpg

17.jpg

Vissza 1912-be. A rendőri ellenőrzés és jelenlét a tábor körül gyakori volt. Belga rendőrök.

18.jpg

19.jpg

Hollandiában is figyelték őket, amíg tovább nem vonultak.

20.jpg

Német határőr a német-belga-holland hármashatáron.

21.jpg

Hollandok a határkőnél. Háttérben az előbb látott hármashatárkövek.

22.jpg

A bokrokból figyelték meg az érkezőket.

23.jpg

24.jpg

25.jpg

32.jpg

26.jpg

27.jpg

1930. Franciaország Sainte-Marie

28.jpg

1930. Sainte-Marie. Cigány ünnepi körmenet.

29.jpg

30.jpg

 

[hirlevel]

 

Kapcsolódó linkek:

A köcsögmentesítés védőburok: http://index.hu/video/2013/05/15/a_kocsogmentesites_vedoburok/

 

Dobogós helyen Magyarország az egy főre jutó offshore pénzek listáján:http://privatbankar.hu/ado/dobogos-helyen-magyarorszag-az-egy-fore-juto-offshore-penzek-listajan-249199

Gyermeknyomor a két világháború között: http://epa.oszk.hu/00000/00003/00027/EK.htm

A magyar családok fele éhezik: http://hvg.hu/gazdasag/20140602_A_magyar_csaladok_fele_ehezik

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük