Történelem

Dr. Kellogg csodaterápiái

Néhol NSFW!

Bizonyára hallottatok már a Kellogg’s Cornflakes-ről. Nos a következőkben látható terápiás eljárások és eszközök mindegyike Dr. John Harvey Kellogg fejéből pattant ki. Hogy mi köze az említett doktornak a gabonapehelyhez? Ezt is megtudhatjuk a mai posztból.

00.jpg

Friss levegő sátor. Egyszerű, de nagyszerű megoldás, de mennyivel jobb, mint a nyitott ablak?

John Harvey Kellogg doktor (1852-1943) módszerei mai szemmel erősen megkérdőjelezhetőek. Egy szanatóriumot vezetett a michigan-i Battle Creekben és főleg holisztikus gyógyítással foglalkozott. A vegetarianizmus lelkes hívője és szószólója volt, hitt a mozgás és a helyes táplálkozás gyógyító és egészségmegőrző erejében.

Ugyanakkor a beöntés volt az általa leggyakrabban használt módszer csaknem minden nyavalyára. A dohányzást – mint testpusztító tevékenységet – elítélte. Arra intett továbbá, hogy mindenféle szexuális együttlét, beleértve a házastársak közötti légyottot, természetellenes és különösen egészségtelen. Úgy tűnik, hogy Kellogg követte saját tanácsát: ugyan negyven évig volt házas, nem volt semmilyen szexuális kapcsolat közte és a felesége között, sőt külön hálószobájuk volt.

Buzgón harcolt a maszturbáció ellen, ez a nézete egész életét jellemezte. Erősen hitt abban, hogy a maszturbáció képes halált okozni, azaz a beteg saját keze által hal meg. Nézete szerint a maszturbáció tönkreteszi az elmét és a testet.

Kellogg a maszturbáció teljes kiirtásán dolgozott, sokszor drasztikus módszereket alkalmazva, például csonkítást végzett mindkét nemen. Támogatója volt fiatal fiúk körülmetélésének, hogy csökkentse a maszturbációs vágyat és fenolt tett fiatal lányok csiklójára. Egyszerű tények Időseknek és Fiataloknak című könyvében így ír:

„A gyógyszer, ami majdnem mindig sikeres a fiúknál, a körülmetélés. A műtétet egy sebésznek kell elvégeznie érzéstelenítés nélkül, mert a fájdalomra mint büntetésre fognak emlékezni. A fájdalom, amely pár hétig tart, megakadályozza őket abban, hogy önkielégítést végezzenek és talán el is felejtik ennek gyakorlatát.”

Azt tanácsolta, hogy a gyermekeket meg lehet óvni ettől a „szokástól” a kezük bekötözésével, nemi szervük eltakarásával, különleges kalitkával, a fityma levarrásával és elektrosokkal.

A házaspárnak nem volt saját gyermeke, de több mint 40 (!) örökbe fogadott gyermeket neveltek fel – köztük hét afro-amerikait is – ezért is voltak furcsák faji nézetei, miszerint a faji elkülönítés szükséges és hitt abban hogy a bevándorlók „károsítják” a génösszetevőket. 1906-ban Irving Fisherrel megalapította a Race Batterment Alapítványt, ami az eugenetikai mozgalom egyik jelentős központja lett.

Ám amiről leginkább ismerjük Kellogg doktor nevét, az a gabonapehely.

1897 körül John Kellogg és testvére Will Keith Kellogg elkezdte gyártani reggeli tápláléknak szánt, teljes kiőrlésű gabonapelyhét. Abban az időben a gazdagok tojást és húst, a szegények pedig zabkását és más főtt gabonafélét ettek reggelire.

Később a testvérpár nem értett egyet a receptet illetően (Will cukrot akart tenni a pehelybe, hogy több embert vonzzon a fogyasztók körébe, ezt doktor Kellogg ellenezte). Ezért kenyértörésre került sor. Will megalapította saját üzemét 1906-ban, Battle Creek-ben, a mai Kellogg Company elődjét. Ekkor kezdődött el az évtizedeken át tartó családi viszály. A továbbiakban Kellogg doktor vállalata szójatermékek fejlesztésével és árusításával foglalkozott.

A gabonapehely ötlete nem Kelloggéktól származik. Az ötlet gazdája Dr. James Caleb Jackson volt, aki 1863-ban hozta létre az első száraz gabonapelyhet, amelyet „granulának” nevezett. Ez nem volt különösen sikeres, az igazi áttörést végül a Kellogg Company érte el az édesített gabonapehellyel.

John egyik páciense, Charles William Post saját pehelygyárat alapított, ezzel a Kellogg gyár riválisa lett. Dr. Kellogg azzal vádolta Charles Postot, hogy az ellopta az eredeti receptet a szanatórium irodájából. Ezt végül sohasem sikerült bizonyítani.

Most pedig óvakodjunk be doktor Kellogg Battle Creek-i szanatóriumába és lássunk néhány érdekes terápiás eszközt.

01.jpg

Fülgyógyító lámpa

02.jpg

Hidroterápia a fejre

03.jpg

Szintén egy lámpa a kopaszság kezelésére

04.jpg

A doktor saját, szabadalmaztatott elektroterápiás ágya. A súlyok a végtagok rángatózását csillapítják.

05.jpg

Elektromos ketrec

06.jpg

Oscillo-manipulátor. Ez a mai rezgő szalagos fogyigépekre emlékeztet.

186iexx95yxs3jpg.jpg

Ebben a teremben szintén a rezgő mozgásokkal gyógyulhattak

186if5fkeqee5jpg.jpg

Talpmasszírozó

186if5hjfng0ljpg.jpg

Szintén a talpat és a lábat gyógyító rezgő szék

90.jpg

Fényterápiás ágy

91.jpg

Vákuumos látásjavító berendezés

92.jpg

UV-fénnyel történő mellkezelés

93.jpg

UV-fénnyel történő mellkezelés

94.jpg

Fényterápia gyermekeknek

186if5reht69fjpg.jpg

Forró levegő fürdő, mint a mai mobil szaunák

186if5vcgxuzxjpg.jpg

Az egész testet frissítendő a forgó hengerre szerelt gumiszalagok csapkodták a pácienst

186if5zakl3vqjpg.jpg

Fogfehérítő és baktériumölő lámpa

z186if5tdfpcyrjpg.jpg

Lovaglógép és néhány szabadtéri fitnessz-eszköz

Aki esetleg Chicago és Detroit között jár félúton, megtekintheti az egykori szanatórium épületében berendezett múzeumot. A cím: 480 W. Van Buren St., Battle Creek, MI.

Kellogg doktor szanatóriumáról készült 1994-ben, a fekete humorral fűszerezett Promenád a gyönyörbe című komédia, amelyben Anthony Hopkins alakítja a fura doktort és mellett olyan nevek is feltűnnek, mint John Cusack, Matthew Broderick, Lara Flynn Boyle vagy Bridget Fonda.

A film jelenleg szabadon elérhető a YouTube-on:

1 rész       2. rész

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük