Történelem

Élet az égi laborban

Érdekes fotókon az amerikai Skylab program űrhajósainak mindennapjai.

A Skylab 1973. május 14-én indult Cape Canaveral-ról és sikeresen Föld körüli pályára állt 450 kilométer magasságban. Az indításnál ugyan leszakadt egy napelemtábla és egy helyen sérült a hővédő burkolat is, ám ezeket az első csapat sikeresen rendbe hozta.

Három egymást követő küldetésen három, azaz összesen kilenc űrhajós élt és dolgozott a Skylab fedélzetén. Feladatuk sokrétű volt. Technológiai folyamatok vizsgálata űrrepülési körülmények között, különféle felszerelések, eszközök kipróbálása, a Napon végbe menő folyamatok megfigyelése, orvosi, biológiai megfigyelések (a tartós súlytalanság állapota milyen hatást gyakorol az emberi és állati szervezetekre, a sejtekre és az anyagcsere-folyamatokra), továbbá információgyűjtés a geológia, a földrajz, az oceanográfia, a környezetvédelem, a meteorológia, a mezőgazdasági termelés és a halászat számára. Ja és még a Kohoutek üstököst is megfigyelték.

A Skylab küldetései és űrhajósai:

Küldetés Űrhajósok Indulás Visszatérés Időtartam
Skylab–2 Charles Conrad
Joseph Kerwin
Paul Weitz
1973. május 25. 1973. június 22. 28 nap
Skylab–3 Alan Bean
Owen Kay Garriott
Jack Lousma
1973. július 28. 1973. szeptember 25. 59 nap
Skylab–4 Gerald Carr
Edward Gibson
William Pogue
1973. november 16. 1974. február 8. 84 nap

 

Persze a sok munka mellett is kellett hogy jusson idő a mindennapi tevékenységekhez, mint az étkezés, a fürdés, vagy például a hajvágás. Természetesen mindezt a súlytalanság állapotában.

A NASA Skylab fotóiból válogattam össze néhányat ezekből.

Owen Garriot kajál

Owen Garriot-tal kezdem, ő egy hatalmas figura! Már a kinézete sem volt „űrhajós” akkoriban. 2001-ben volt szerencsém személyesen is találkozni vele. Kétszer is járt az űrben, összesen hetven napot töltve fent. Mindig a viccelődésen jár az esze. Az egyik legnagyobb űrhajóstréfát is ő követte el éppen a Skylab küldetésen.

1973. szeptember 10-én, a misszió vége felé a földi repülésirányítóknak hatalmas meglepetésben volt részük. A Skylab-ról egy csábos női hang közölte velük, hogy hozott egy kis meglepit a kiéhezett fiúknak, olyasmit, amit már régóta nélkülöznek (na vajon mit?  ;)). Ezt tetézte olyan információkkal, amiket valóban csak az űrből lehetett látni, ezzel teljesen zavarba hozva az ügyeletes földi személyzetet.

Aztán Garriot felfedte, hogy nincs potyautasuk, csak nemrég feleségével folytatott beszélgetést a privát vonalon és megkérte, hogy mondja fel az ominózus monológot amúgy prostisan, hogy rögzíthesse és megtréfálhassa az irányítókat. Az asszonyka is megérheti a pénzét.

Joseph Kerwin ellenőrzi Charles Conrad fogait. Ők az első misszió tagjai voltak és 28 napot töltöttek a fedélzeten

Joseph Kerwin buborékot fúj

Charles Conrad vágja Paul Weitz haját, aki porszívóval előzi meg a hajszálak elkallódását

Ismét Owen Garriot, most a „vákuumbudin”

Alan Bean olvas hálóhelyén

Jack R. Lousma a vákuumzuhanyzóban. Az enyhe vákuumot termelő készülékből nem szabadulnak el a vízcseppek a súlytalanságban

Owen Garriot egyik űrsétáján az űrtávcsövet szereli. A Skylab asztronautái 10 űrsétájuk alatt összesen 42 órát töltöttek az űrhajón kívül

Az utolsó küldetés. Gerald Carr, parancsnok a Skylab 4 misszióján mutatja, hogy tudja egy ujjal megtartani a pilóta William Pogue-t. Elvadult űremberekké váltak a máskor jólfésült, frissen borotvált asztronauták

Az űrállomás felépítése

 

 

Viszlát Skylab! A fokozódó naptevékenységek miatt az utolsó küldetést (Skylab 5) törölték. A bázis fokozatosan vesztett a magasságából és 1979. július 11-én visszatért a légtérbe és elégve szétszóródott valahol Délnyugat-Ausztrália partjainál és ritkán lakott vidékén.

Mentés

Mentés

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük