Történelem

Elfelejtett némafilmsztárok 2 – Buster Keaton

Buster Keaton (1895–1966) az amerikai némafilmkorszak híres színésze, filmproducere, forgatókönyvírója és filmrendezője volt.

buster-keaton.jpg

Keaton a legmerészebb gegeket is rezzenéstelen arccal tudta előadni s ezzel közönségét a hangnélküli fimben megnevettetni. Csak a legritkább esetben szorult trükkök segítségére, akkor is beépítette ezeket poénjaiba. Gegjei azonban üresek lennének Buster egyénisége nélkül.

Színészként 127 filmben játszott és 48 filmet rendezett. Klasszikus művei a Navigátor (1924), A generális (1927) és az Ifjabb Gőzhajós Bill (1928). Harold Lloyd-dal ellentétben Keaton sosem használt dublőrt. Két veszélyes jelenete is majdnem halálát okozta. Amikor egy kétszintes ház teljes homlokzata rádőlt és ő egy ablaknak köszönhette életét. E jelenetben az ablakpárkány végigkarcolta a hátát; majd csigolyatörést szenvedett a Generális című filmjében a fejére zúduló tonnányi víztömegtől.

A hangosfilm bevezetése gyorsan véget vetett karrierjének. Az MGM fizetett alkalmazottja lett és elveszítette alkotói szabadságát. 1932-ben Natalie Talmadge-dzsal kötött házassága is felbomlott. Élete utolsó 25 évében a megélhetésért küzdött.

Nehéz volt megélnie, hogy elfelejtették, de 1965-ben a csaknem hetven éves Keaton meghívást kapott a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválra, ahol zajos taps és ünneplés fogadta. Néhány hónappal később hunyt el rákban, de boldogan.

buster-keaton-old_thumb1.jpg

Most emlékezzünk gegjeire ezzel a best-of kisfilmmel:

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük