Történelem

Fiú a buborékban

Ma egy különleges fiút ismerhettek meg. A texasi David Vettert, aki rövid életét egy steril műanyag kórházi sátorban élte le.

bubbleboy11.jpg

David Phillip Vetter veleszületett immunhiányos betegséggel jött világra 1971. szeptember 21-én. Mivel bátyja tíz hónappal korábban ugyanebben a betegségben halt meg, ezért az orvosok már számítottak rá, hogy a kis David-nek is nagy az esélye, hogy hasonló rendellenességgel születik.

Éppen ezért steril körülmények közé helyezték a fiút, akiről hamarosan ki is derült, hogy sajnos ő is beteg, hiszen csak a lány utódokban nem jelentkezik a kór, a fiúknál pedig 50%-os az esélye.

bubbleboy12.jpg

Ahogy nőtt David, a steril inkubátor után egy nagyobb „lakóhelyre” lett szüksége, ekkor készült el a később bővített műanyag sátor.

bubbleboy8.jpg

bubbleboy1_f.jpg

bubbleboy4.jpg

bubbleboy5.jpg

Hat éves korában hagyhatta el először a buborékot, amikor is a NASA mérnökeinek segítségével egy szkafandert kapott. Ekkor játszhatott életében először a „szabadban”.

bubbleboy6.jpg

Édesanyjával a nagy eseményre készülve, az űrhajósruhába öltözés után.

bubbleboy7.jpg

bubbleboy7_1.jpg

untitled6.jpg

untitled.jpg

Ahogy nőtt, tudásszomja is jelentkezett. Magántanulóként, egy önkéntes tanítónővel tanult mindent a kórházban majd – miután hazaköltöztették – otthon.

bubbleboy.jpg

bubbleboy110.jpg

A tudomány fejlődésével – ahogyan a csontvelő-átültetés egyre inkább rutinná vált – javasolták a szülőknek a műtét elvégzését. Donornak David egészséges nővérét választották.

untitled4.jpg

A műtét előtti izgalom

A műtét sikeres volt, ám egy akkor még előre nem látható szövődmény jelentkezett. A korabeli orvostudomány nem volt képes az Epstein-Barr vírusra tesztelni a donorokat és sajnos David szervezetébe is jutott a vírusból.

Immunhiánya miatt szervezete nem volt képes legyőzni a betegséget és négy hónappal a beavatkozás után a 12 éves fiú meghalt.

zz.jpg

A Vetter fiúk sírja

zzz.jpg

Mára már a SCID-szindrómával született gyerekek teljes életet élhetnek, köszönhetően David vértestjeinek is, amiket a kutatók a fejlesztésekkor felhasználtak.

A cbsnews nyomán

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük