Mindennapok

Ingyenes pszichológiai segítség a Covid járvány idején dolgozó egészségügyi szakemberek számára

A Covid időszak jelentősen megviselte nem csak a koronavírussal megfertőződött egyéneket, hanem az őket ápoló egészségügyi dolgozókat is. A covid járvány elejént indult, a covid miatt nehéz helyzetbe került személyeknek nyújtott pszichológiai támogatás során hamar bebizonyosodott, hogy az egészségügyi szakemberek – köztük orvosok, ápolók és egyéb területen dolgozók – is jelentősen nehéz helyzetbe kerültek, nem csak fizikailag, de mentálisan is. Sokan küzdöttek a túlzott leterheltség és a kimerültség miatt, és folyamatosan a határaikon túl teljesítettek.

Ezt látva, és válaszul a beérkezett számos kérésre a Pszi Pont Alapítvány úgy döntött, hogy kiterjeszti a pszichológiai segítségnyújtást az egészségügyi területen dolgozókra is. Ennek értelmében, azonos platformon 2021 és 2023 között ingyenes pszichológiai támogatást kínáltak az egészségügyben dolgozóknak. Ennek keretében, számos pszichológus, pszichiáter és mentálhigiénés szakember állt rendelkezésre, hogy segítséget nyújtson azoknak, akik a járvány frontvonalában dolgoztak, és akiknek nagy szükségük volt erre a fajta támogatásra.

A segítségnyújtást az hívta életre, hogy a Covid-19 járvány nagyon sok embert hozott nagyon nehéz helyzetbe, amelyben az egészségügyi dolgozók is egyre inkább kimerültek és reményvesztettekké váltak. Megnövekedett a segítségkérések száma, amelyek jelezték, hogy az egészségügyi frontvonalban dolgozóknak elengedhetetlen a lelki segítség.

A folyamatosan növekvő igényekre reagálva a Pszi Pont Alapítvány kibővítette a korábban elindított pszichológiai támogató programot, amely innentől kezdve már az egészségügyi dolgozók számára is elér biztosította az alapítvány. A pszichológiai támogatás 2021-ben indult, és 2023-ig tartó projektben több száz pszichológia, pszichiáter és mentálhigiénés szakember vett részt.

Mindez körülbelül 5.500 embernek, közel 12.000 órányi segítséget, ingyenesen.

Az egészségügyi dolgozók számos nehézséggel szembesültek, többek között a folyamatos halállal való szembenézéssel, kiégéssel, alvászavarral, magányérzettel és családi problémákkal. A folyamatos stressz és a fizikai leterheltség csak fokozta a helyzetük nehézségét.

A projekt teljes mértékben saját finanszírozásból valósult meg.

Az alapítvány és a segítő szakemberek semmiféle pénzügyi támogatást nem kaptak és nem fogadtak el, se állami, se magán jellegű támogatást. A szakemberek (pszichológusok, pszichiáterek és mentálhigiénés szakemberek) és a szervezők önkéntes alapon dolgoznak, saját forrásaikból finanszírozva minden tevékenységüket.

A segítő szakemberek önként jelentkeztek, és ingyenesen kínálják a segítségüket.

A Pszi Pont Alapítvány oldalán a projektben részt vett szakemberek névsora megtalálható köszönetképpen számukra a segítséget.

Az egyéni konzultációk mellett csoportos foglalkozások is helyet kaptak a programban, így például gyászfeldolgozó és kríziskezelő csoportok is működnek.

Mindezeken felül segítőknek is szükségük volt támogatásra; ezért tapasztalt kollégák biztosították számukra a szükséges szupervíziót.

A program gördülékeny működése érdekében adminisztratív és koordinációs feladatokat is ellátnak a szervezők, ezt is önkéntes alapon, díjmentesen.

A program által nyújtott pszichológiai támogatás a Pszi.hu honlapon volt elérhető és itt található jelenleg a segítségnyújtás emlékoldala és a Pszi Pont Alapítvány egyéb tevékenységeiről is lehet tájékozódni.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük