Történelem

Le Mans 1955 – A Tragédia

1955-ben a le mans-i 24 órás verseny rendkívül izgalmasnak ígérkezett. A kor legnagyobbjai készültek összecsapni. A Mercedes, a Porsche, az Aston Martin, vagy a Jaguar mind nagy névnek számítottak már az autósportban. A televíziózás még gyerekcípőben járt, közvetítések híján a nézők igen nagy számban jelentek meg a helyszínen. Ebben az évben csaknem 245 ezren jöttek el a pálya széléről szurkolni kedvenceiknek. A versenyt egy Jaguar D-type nyerte Ivor Bueb-el és Mike Hawthorn-nal a kormánynál, de ez a verseny nem erről vált híressé, hanem a motorsport történetének legnagyobb áldozatot követelő balesete miatt.

044.jpg

plakát.jpg

01start.jpg

A verseny harmadik órájában a későbbi győztes Hawthorn állt az élen Jaguarjaval, mögötte egy Austin Healey, harmadikként a Pierre Levegh vezette Mercedes 300 SLR. Amikor Hawthornnak rádión szóltak, hogy álljon ki a boxba tankolni – mivel későn jött az utasítás -, hatalmasat fékezett. 

040.jpg

A mögötte érkező Austin kikerülte a kisorolni készülő Jaguart, de a harmadikként érkező Levegh a Mercedessel az Austinnak ütközött. 

Szinte átrepült rajta és az azonnal felrobbanó autó, a belőle kiszakadó motor és egyéb alkatrészek kb. 200 kilométer/órás sebességgel, száz méter hosszan a nézők közé repültek, teljes csoportokat borotválva le. Nyolcvankét (más források szerint 80 vagy 87) ember lelte halálát a pálya mellett. A Mercedes motorházteteje három emelvényen álló férfi fejét egyszerűen levágta. A pánik óriási volt, mindenfelé halottak, kiabáló, vagy segítséget kérő, vérző, végtagjukat vesztett emberek (sok nő és gyerek is) hevertek. Akkoriban a pályát a nézőktől nem választotta el egy fakerítésen kívül semmi. A boxutca sem volt szeparált, egyszerűen a pálya szélre lehúzódva álltak meg a versenyzők tankolni, kereket, vezetőt cserélni, javíttatni.

041.jpg

046.jpg

A szörnyű balesetet a Mercedest vezető Pierre Levegh sem élte túl. 

045.jpg

058.jpg

047.jpg

052.jpg

055.jpg

A magnézium karosszéria égése közben valóságos szikraesőt produkált.

050.jpg

051.jpg

053.jpg

054.jpg

058_2.jpg

A három férfi az emelvényen a baleset előtti percekben. A fejüket egyszerűen levágta a Mercedes motorházteteje.

056.jpg

Több néző is a fejsérüléseibe halt bele.

057.jpg

059.jpg

089.jpg

090.jpg

1955PierreLevegh.jpg

Pierre Levegh 1905-1955†

A tragikus eseményt követően a Mercedes 30 évre felfüggesztette gyári motorsport programját. A biztonsági előírásokat a nézők védelme érdekében megszigorították. Bevezették a védőhálót a pályák mentén.

A következőkben a balesetről készült 12 perces angol nyelvű BBC dokumentumfilmet nézhetitek meg (nagyon látványos, 3D grafikával és szemtanúk elbeszéléseivel). Az angolul nem beszélőknek az alsó, pár perces összefoglaló British Pathé videót ajánlom, bár abban valamilyen érthetetlen okból tükrözve láthatóak az események.

 

A hírlevél feliratkozóknak ajándék privát bejegyzések

[mc4wp_form id=”12063629″]

 

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük