munkaszüneti napok felírása a naptárba
Mindennapok

Munkaszüneti napok 2020-ban

2020-ban is számos állami és vallási ünnep munkanapokra esik, ezeken a napokon nem kell dolgozni menni. Ide tartozik az újév, a március 15-e, a húsvét, a munka ünnepe, a Pünkösd az államalapítás ünnepe, az 1956-os forradalom ünnepe, a Mindenszentek és a Karácsony.

Fontos tudni, hogy összesen 3 darab 3 napos hétvége, illetve 3 darab 4 napos hétvége is lesz. Emiatt 2 szombati napot munkanappá nyilvánítottak, ekkor a hétvége ellenére is dolgozni kell menni.

A munkaszüneti napok 2020 ban

A munkaszüneti napok 2020 listája itt érhető el: munkaszüneti napok 2020

Érdemes megnézni, hogy pontosan mikor lesznek a 3 és a 4 napos hétvégék, és sajnos a szombati munkanapok listája is már fix. Az elmúlt évtizedben egyénként felváltva voltak olyan évek, amikor több 3 vagy 4 napos hétvége volt, és amikor kevesebb. Ennek oka, hogy több vallási ünnep is mozgó ünnepnek minősül, melynek dátuma változó. Ilyen például a húsvét is, mely gyakran van már március végén, de szélsőséges esetekben akár május elejéhez is közelíthet.

A munkaszüneti napok listáját érdemes naptárba is feljegyezni, mivel ezeken a napokon nincsenek nyitva a boltok, nincs óvóda és iskola, így a gyerekek elhelyezéséről is gondoskodni kell.

Ugyanígy fontos a két szombatra eső munkanap megjegyzése, ugyanis ezeken dolgozni kell menni, ha valaki elfelejti, akkor annak könnyen fizetésmegvonás vagy kirúgás lehet a vége. A gyerekeknek is óvóda és iskola lesz ekkor, így, ha a szülő igazolás nélkül tartja otthon a kicsiket, amiatt az iskola vagy ódóva panasz tehet. Különösen bosszantó, hogy a munkanap áthelyezésekre eső szombatokon a parkolásért is fizetni kell, ezért, ha valami megszokásból parkol, könnyen több ezres büntetési csekket kaphat a mikuláscsomagban.

A fenti linken látható munkaszüneti napok 2020 lista amúgy végleges, az év közben már nem változhat, ezek elhelyezkedését törvény rögzíti. A 2021-re vonatkozó munkaszüneti napok listáját már idén ősszel érdemes megnézni, akkor már tudni lehet, hogy jövőre mely napokon nem, vagy mely napokon kell majd munkába menni.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük