Munkaszüneti napok 2020-ban

2020-ban is számos állami és vallási ünnep munkanapokra esik, ezeken a napokon nem kell dolgozni menni. Ide tartozik az újév, a március 15-e, a húsvét, a munka ünnepe, a Pünkösd az államalapítás ünnepe, az 1956-os forradalom ünnepe, a Mindenszentek és a Karácsony.

Fontos tudni, hogy összesen 3 darab 3 napos hétvége, illetve 3 darab 4 napos hétvége is lesz. Emiatt 2 szombati napot munkanappá nyilvánítottak, ekkor a hétvége ellenére is dolgozni kell menni.

A munkaszüneti napok 2020 ban

A munkaszüneti napok 2020 listája itt érhető el: munkaszüneti napok 2020

Érdemes megnézni, hogy pontosan mikor lesznek a 3 és a 4 napos hétvégék, és sajnos a szombati munkanapok listája is már fix. Az elmúlt évtizedben egyénként felváltva voltak olyan évek, amikor több 3 vagy 4 napos hétvége volt, és amikor kevesebb. Ennek oka, hogy több vallási ünnep is mozgó ünnepnek minősül, melynek dátuma változó. Ilyen például a húsvét is, mely gyakran van már március végén, de szélsőséges esetekben akár május elejéhez is közelíthet.

A munkaszüneti napok listáját érdemes naptárba is feljegyezni, mivel ezeken a napokon nincsenek nyitva a boltok, nincs óvóda és iskola, így a gyerekek elhelyezéséről is gondoskodni kell.

Ugyanígy fontos a két szombatra eső munkanap megjegyzése, ugyanis ezeken dolgozni kell menni, ha valaki elfelejti, akkor annak könnyen fizetésmegvonás vagy kirúgás lehet a vége. A gyerekeknek is óvóda és iskola lesz ekkor, így, ha a szülő igazolás nélkül tartja otthon a kicsiket, amiatt az iskola vagy ódóva panasz tehet. Különösen bosszantó, hogy a munkanap áthelyezésekre eső szombatokon a parkolásért is fizetni kell, ezért, ha valami megszokásból parkol, könnyen több ezres büntetési csekket kaphat a mikuláscsomagban.

A fenti linken látható munkaszüneti napok 2020 lista amúgy végleges, az év közben már nem változhat, ezek elhelyezkedését törvény rögzíti. A 2021-re vonatkozó munkaszüneti napok listáját már idén ősszel érdemes megnézni, akkor már tudni lehet, hogy jövőre mely napokon nem, vagy mely napokon kell majd munkába menni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük