Történelem

Három kultúra – amely virágzott a Kr. e. 3. évezredben

Az ókori kultúrák nagyon sokrétűek és sokszínűek – sok nép figyelemre méltó történelmi hagyománnyal és múlttal rendelkezik. Sokszor ezek egymástól függetlenül, egymástól távol hatalmas építészeti, művészeti és mezőgazdasági kultúrát hoztak létre. Cikkünkben három olyan ismert civilizációt szeretnénk bemutatni, melyek a Kr. e. 3. évezredben jelen voltak.

A Minószi civilizáció

A minószi civilizáció a Kréta civilizációja volt, amely körülbelül Kr.e 3000-től nagyjából Kr.e 1100-ig virágzott – írja a Britannica.com. A kultúra Kr.e. 1600 körül érte el csúcspontját, ismert a nagy városairól és palotáiról, freskóiról, egyedi képzőművészetéről, kerámiáiról, labirintusszerű együtteseiről. A krétai hieroglifák Kr. e. 2000-1700 között keletkeztek, ezek máig megfejtetlenek.

Egyiptomi civilizáció

Az egyiptomi civilizáció csaknem egyidős a mezopotámiaival. Fénykorát a piramisépítők korában (régi birodalom) Kr.e. 2686-2181 között élte, ekkor épültek a legnagyobb, monumentális építészeti csodák, például a gízai-piramisegyüttes. Ebben az időszakban fejlődött a festészet, rengeteg piramis épült és feltalálták a fazekaskorongosságot. Az archeológusok szerint nyoma sincs annak, hogy ezen időszak alatt bármi megzavarta volna a kultúrájukat, hiszen a piramisok felépítéséhez hatalmas erőforrásgárda volt szükséges.

Norte Cicho civilizáció

Kr.e. 3000 – 1800 között virágzott Dél-Amerikában – a civilizáció leglenyűgözőbb vívmánya monumentális építészete volt. A Kr. e. harmadik évezredben Norte Chico lehetett a világ legsűrűbben lakott területe – a kutatók szerint rendkívül békés népség voltak, szinte semmiféle nyoma nincs háborúskodásnak, valamint erre utaló kulturális hatásnak.

A hajózás fejletlensége megnehezítette ezen kultúrák kommunikációját

A hajózás csupán Kr.e. 3000-re jutott el az emberiség történelmében valamivel fejlettebb szintre – az egyiptomi civilizáció a fent megnevezett időpontban már használt egyszerűbb vitorláshajókat, ezeket leginkább a Níluson történő közlekedésre és kereskedelemre használták. Az elképzelhető, hogy Kréta szigetére ellátogattak a kereskedők, viszont a Norte Cichoi civilizációval szinte biztos, hogy nem volt kapcsolatuk, hiszen ebben az időben még nem létezett kontinensek közötti kereskedelem – Amerikát Kolumbusz Kristóf fedezte fel 1492-ben, 5 évszázaddal előtte pedig egy Leif Eriksson nevű viking, azonban ezen eseményt nem tekintik jól dokumentáltnak.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük