Napi érdekes

Napi érdekes 123.

001_1.jpg

Winganon űrkapszula

Az 1950-es évek végén egy betonkeverő balesetet szenvedett az oklahomai Winganon környékén. A rakomány belekötött a tartályba, úgyhogy a kocsit magát elszállították és kipofozták, a tartály ott maradt a baleset helyén. A helyiek pedig nem haboztak kreatívan újrahasznosítani. A Google Maps tanusága szerint mind a mai napig megvan, bár sajnos a hajtómű-fúvóka imitációk már hiányoznak. A nevét az Oolagh-tó túloldalán fekvő településről kapta, nem pedig a területről, ahol fekszik. Netán onnan valók voltak az „elkövetők”?

1880_az_1815-os_waterlooi_csata_veteranjai.jpg

1880. Az 1815-ös waterlooi csata utolsó brit veteránjai.

1905_kecske-akadalyverseny_ausztraliaban.jpg

1905. Kecske-akadályverseny Ausztráliában.

1907_sztalin_elso_felesegenek_a_tifuszban_elhunyt_kato_svanidzenek_temetese_a_jobb_szelen_sztalin.jpg

1907. Sztálin első feleségének, a tífuszban elhunyt Kato Svanidzének ravatala. A jobb szélen Sztálin és mellette valószínűleg az anyja.

005_1.jpg

006_1.jpg

1910. Postakocsi, Fairfax, Virginia, Egyesült Államok.

002_1.jpg

1912. Az első murmanszki robbanómotoros tűzoltószer, azaz hétköznapi nevén tűzoltóautó.

003_1.jpg

1920-as évek, kínai vitorlás talicskák . Sajnos további információ nem ismert róluk.

1939_richard_e_byrd_admiralis_amerikai_sarkkutato_harmadik_antarktisz_expediciojara_keszitett_specialis_jarmuve_framinghamban_20_merfoldes_dugot_okozott_a_bameszkodok_miatt.jpg

1939. Richard E. Byrd admirális, amerikai sarkkutató harmadik Antarktisz expedíciójára készített speciális járműve Framinghamban 20 mérföldes dugót okozott a bámészkodók miatt.

1942_buster_keaton_nemafilmsztar_az_amerikai_hadsereg_kaliforniai_evakuacios_osztaganak_kotelekeben_a_taxiseregnek_csufolt_egyseg_feladata_egy_esetleges_japan_invazio_idejen_a_csaladok_evakualas_lett_volna.jpg

1942. Buster Keaton némafilmsztár az amerikai hadsereg kaliforniai evakuációs osztagának kötelékében. A taxiseregnek csúfolt egység feladata egy esetleges japán invázió idején, a családok kimenekítése lett volna, elsősorban taxikon.

1942_egy_nover_az_ujszolottekkel_egy_naci_lebensborn_kozpontban_a_program_a_tiszta_faju_arja_gyermekek_szuletesi_ratajanak_emeleset_volt_hivatott_elosegiteni_ellenorzott_korulmenyek_kozott_onkentesek_bevonasaval.jpg

1942. Egy nővér az újszülöttekkel egy náci Lebensborn központban. A program a tiszta fajú árja gyermekek születési rátájának emelését volt hivatott elősegíteni, ellenőrzött körülmények között, önkéntesek bevonásával.

1945_a_hiroshimai_atombomba_robbanasakor_egy_ferfi_arnyeka_egett_bele_a_betonba.png

1945. A hirosimai atombomba robbanásakor egy férfi árnyéka égett bele a betonba. Pontosabban a beton mindenhol máshol megégett ott, ahová nem esett az áldozat árnyéka.

HowAreYouOneAVetésün? szerint:

„Nem az árnyék égett bele a betonba, hanem a beton fénynek kitett részén a felső vékony réteg változott meg.”

004_1.jpg

1957. Holt Motor Company, 8230 Van Nuys Boulevard, Los Angeles. Az egyik legelső Toyota kereskedés az Egyesült Államokban. A képen a legelső Toyota, amit forgalmaztak, a Toyopet.

007_1.jpg

1956, szeptember 30. Körülbelül hajnali 3 óra. Manhattan, St. Nicholas Avenue, közel a 191. utcához.

A 26 éves Tommy Fitzpatrick elköt egy egymotoros repülőgépet New Jersey-ből, a Teterboro reptérről, egészen pontosan egy olyan pilótaiskolától, amely mind a mai napig üzemel. Anélkül, hogy rádiókapcsolatot létesítene a toronnyal, vagy fényeket kapcsolna, sikeresen leszáll a fentebb említett időpontban az előtt a pub előtt, ahol az akció előtt iszogatott. A New York Times szerint „jó leszállás volt”. Tommy egyszerűen brahiból tette, amit tett. A gép tulajdonosa nem emelt panaszt, mert senki sem sérült meg és a gépben sem esett kár. (A képen már az látszik, hogy leszerelték a szárnyait az elszállításához.) Így az elkövető megúszta 100 dolláros pénzbírsággal, amit azért szabtak ki rá, mert tilos Manhattan utcáit leszállópályának használni. A teljesítmény nem akármilyen! Szűk helyen, sötétben, nem kevés ital után így leszállni, szinte megismételhetetlen.

Szinte. Tommy megtette újra!

Már az első alkalom elég volt ahhoz, hogy a kocsmafolklór része legyen, amikor „Fitz leszállt egy repcsivel odakint”, de két évvel később már akad valaki, aki nem hitte el a történetet. 1958 október 4-én, kicsivel hajnali 1 óra előtt, Tommy megismételte a mutatványt, hogy bizonyítson. Ugyanonnan szerzett repülőgépet mint az első alkalommal – arról nem szól a fáma, hogy ugyanolyat, esetleg ugyanazt, mint az első alkalommal, vagy valami mást –, de most máshol landolt, az Amsterdam sugárút és a 187-ik utca sarkán. Tommy kiugrik a gépből és felveszi a nyúlcipőt, de aztán feladja magát a rendőrségen, hiszen különben ki hinné el neki, hogy újra megcsinálta és nem valaki más volt? Ezúttal nem úszta meg a dolgot olyan olcsón, mint először: hat hónapos börtönbüntetést kap. Valószínűleg a gép tulajdonosa ezúttal sem tett panaszt – most sem esett baja senkinek és a gép sem sérült meg –, mert a hat hónapot azért kapta, mert „lopott tárgyat hozott a városba”. Fitzpatrik bácsi, 2009-ben, 79 évesen szenderült jobblétre.

1960_a_szinesz_woody_harrelson_apja_charles_harrelson_a_ketszeres_eletfogytiglanra_itelt_bergyilkos_rabositasi_fotoja.jpg

1960. A színész Woody Harrelson apja Charles Harrelson, a kétszeres életfogytiglanra ítélt bérgyilkos rabosítási fotója.

1965_a_szovjet_mihail_kalinyin_hajo_stockholmban.jpg

1965. A szovjet Mihail Kalinyin hajó Stockholmban. A kirándulóhajóként és menetrend szerint közlekedő utasszállítóként is közlekedő hajóosztálynak ez volt az első példánya, így a nevét is erről kapta. 18 további példány követte. 1958 és 1964 közt épültek keletnémet országban. A Mihail Kalinyin-t valamikor az 1990-es években Indiában szétvágták.

1970_augusztus_3_egy_kanadai_komp_a_queen_of_victoria_es_a_szovjet_szallitohajo_a_szergej_jeszenyin_balesete.jpg

1970. augusztus 3. Egy kanadai komp a Queen of Victoria és a szovjet szállítóhajó a Szergej Jeszenyin balesete.

1970_vlagyimir_putyin_egy_leningradi_hazibulin_osztalytarsnojevel_tancol.jpg

1970. Vlagyimir Putyin egy leningrádi házibulin osztálytársnőjével táncol

1971_paul_hogan_a_kesobbi_krokodil_dundee_a_sydney-i_harbour_bridge-t_festi.jpg

1971. Paul Hogan, színész és humorista, akit leginkább Krokodil Dundee szerepéről ismerünk, itt még a sydney-i Harbour Bridge-t festi. Színészi karrierje nem sokkal ezután, a hetvenes évek elején ívelt fel.

1983_stephen_king_dolgozoszobajaban.jpg

1983. Stephen King dolgozószobájában 

8.JPG

9.jpg

Velünk élő történelem. Régi, fent maradt – most is ott vannak, legalábbis amikor én arra jártam még megvoltak – házszámtáblák Budapestről. Csak a játék kedvéért: Hogy hívják most ezt az utcát és körutat?

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük