Napi érdekes

Napi érdekes 3.

1990. Az első moszvai McDonalds megnyitására váró tömeg..jpg

1990. Az első moszkvai McDonald’s megnyitására váró tömeg.

1990. január 30-án nyílt meg az első amerikai gyorsétterem Moszkvában, a Puskin téren. Az amerikaiak nem is aprózták el a dolgot, a moszkvai gyorsétterem akkor a világ legnagyobb McDonald’sa volt, mára még mindig a legnagyobb Európában. Ennek ellenére a nyitás utáni első napokban hatalmas sorok gyűrűztek az étterem előtt: mindenki részesülni akart az amerikai életmódot szimbolizáló hamburgerekből. A nyitás napján 30 ezer embernek sikerült vásárolnia valamit a McDonald’sban, és ez a látogatói szám azóta is a vállalat abszolút rekordja.

Magyarországon a cég első étterme 1988. április 29-én nyílt meg Budapesten, az V. kerületi Régiposta utcában; háttérüzemét Bábolnán állították fel. A nyitáskor tizenöt termékből lehetett választani; a legdrágább étel a Big Mac volt, ami 43 forintba került. A tizennégy órás nyitva tartás alatt percenként több mint tízen jutottak hozzá a kívánt ételhez.

1941. Messerschmidt Me-163 Komet. Az egyetlen valaha hadrendbe állított rakétahajtású vadászgép. 1164 kmh sebességet is képes volt elérni..jpg

1941. Messerschmidt Me-163 Komet. Az egyetlen valaha hadrendbe állított rakétahajtású vadászgép. 1164 km/h-s sebességet is képes volt elérni.

1958. Kubai Grand Prix. A forradalom már javában tart és azévben Havannát is eléri, mely Battista távozásával zárul le. De a kaszinók és szállodák itt még javában üzemelnek..jpg

1958. Kubai Grand Prix. A forradalom már javában tart, és azévben Havannát is eléri, ami Battista távozásával zárul le. De a kaszinók és szállodák itt még javában üzemelnek.

1940. Teherszállító kímélő üzemmódban..jpg

1940. Teherszállító kímélő üzemmódban. Ismeretlen helyszín.

1962. Fidel Castro Moszvában csúszkál..jpg

1962. Fidel Castro Moszvában csúszkál.

1970. New York Harlem. Fémgyűjtő, lovaskocsijával..jpg

1970. New York, Harlem. Fémgyűjtő, lovaskocsijával.

1978-ra a Hollywood felirat teljesen tönkrement, szükség volt a felújítására. Az egyik O betűt Alice Cooper fizette.

1976. A Négyek Bandája tagjait kiretusálták a kínai Mao megemlékezés fotóiról..jpg

1976. A Négyek Bandája tagjait kiretusálták a Mao-megemlékezés fotóiról.

1974. Washingtoni buszvezetők sztrájkja idején megháromszorozódott az autók száma a belvárosban. A parkolókból lehetetlen volt kiállni..jpg

1974. Washingtoni buszvezetők sztrájkja idején megháromszorozódott az autók száma a belvárosban. A parkolókból lehetetlen volt kiállni.

1975 és 1979 között a kambodzsai Pol-Pot vezette totalitárius kommunista rezsim idején milliókat végeztek ki. Betiltották a pénzt, a zenét, de még a városokat is megszüntették..jpg

1975 és 1979 között a kambodzsai Pol Pot vezette Vörös Khmer totalitárius kommunista rezsim idején milliókat végeztek ki. Betiltották a pénzt, a zenét, de még az egészségügyet és a városokat is megszüntették.

1975-től Pol Pot és társai nekiláttak az új „kommunista utópia” felépítésének. A Vörös Khmerek a klasszikus marxizmussal szemben a maoista álláspontot képviselték, vagyis a forradalom vezető erejének nem az ipari munkásságot, hanem a parasztságot képviselték, és egy olyan társadalmat tartottak ideálisnak, ahol mindenki falusi közösségekben, földművesként él. Ezt elegyítették a szélsőséges khmer nacionalizmussal, uralmuk vége felé már egyesen a „khmer faj felsőbbrendűségét” és etnikai tisztogatást hirdettek.

A maoista állam megvalósításához először a városokat kellett felszámolni. A nagyobb településeket (köztük a két és félmilliós fővárost) teljesen kiürítették, lakóit vidéki munkatáborokba telepítették. A társadalmat ezután két részre osztották: a megbízhatóbbnak ítélt hagyományos parasztságot „régi embereknek” nevezték és az eljövendő társadalom alapjának tekintették őket, míg a városokból kitelepített „új embereket” gyakorlatilag halálra ítélték. A rezsim nyíltan hangoztatta, hogy az „új embereket” teljesen értéktelennek tartja. Az haszontalannak ítélt emberekkel kapcsolatban kijelentették: „Ha megtartunk benneteket, azzal nem nyerünk semmit; ha elpusztítunk titeket, azzal nem vesztünk semmit.”

Ennek szellemében felszámoltak minden burzsoának tekintett intézményt, köztük az iskolákat, kórházakat, közhivatalokat. A kivégzendők listájára kerültek a buddhista szerzetesek és egyéb vallások papjai, minden értelmiségi és szakember, vagy akiket annak tartottak például azért, mert szemüveget viseltek, később pedig a vietnámi, thai és kínai származásúakat. Akiket nem végeztek ki azonnal, azok kényszermunkatáborokba kerültek, ahol betegségek vagy éhínség végzett velük. A Vörös Khmer még a totális diktatúrák között is egyedülálló módon nyíltan népirtást hirdetett: a rezsim vezetői a hivatalos rádióban kijelentették: a kommunista utópia felépítéséhez nincs szükség az ország nyolcmillió lakosára, egy-két millió ember bőven elegendő lesz. A kivégzések nagy részét a hírhedté vált „gyilkos mezőkön” végezték, többnyire botokkal és csákányokkal, hogy spóroljanak a lőszerrel.

Nem jártak sokkal jobban a „régi emberek” sem. A falvakban minden terményt és szerszámot köztulajdonban vettek, aki bármit megtartott magának, azt kivégezték. Rendszeresen folytattak koncepciós pereket, ahol rendszerint kínzással csikartak ki vallomásokat. Bár Pol Pot eltervezte, hogy országát a térség legnagyobb rizstermelő államává teszi, hamarosan éhínség ütötte fel a fejét. A terror és az éhezés következtében becslések szerint 1,7 millió ember, az ország lakosságának 21%-a halt meg. (HVG)

1940. Brookie a világ legnagyobb lova. A magasságát nem tudom, de a súlya 1550 kg volt..jpg

1940. Brookie a világ legnagyobb lova. Marmagassága 198 cm, testtömege 1550 kg volt. 1948-ban pusztult el 20 évesen.

1988. Tegnapi nap hunyt el Alec Reid lelkész. A képen 1988-ban egy felrobbantott brit katonának adja fel az utolsó kenetet Észak-Írországban..jpg

1988. A minap nap hunyt el Alec Reid lelkész. A képen 1988-ban egy felrobbantott brit katonának adja fel az utolsó kenetet Észak-Írországban.

1967. Felkelés Newark-ban USA..jpg

1967. Felkelés az amerikai Newarkban. A newarki felkelés júliusban kezdődött, amikor a rendőrök őrizetbe vettek, és a kerületi őrszobára hurcoltak egy taxisofőrt. A következő öt nap során a rendbontások leverésére kirendelt New Jersey-i rendőrség és a Nemzeti Gárda tizenháromezer tár töltényt használt el. Mire az erőszakos cselekmények véget értek, huszonhárman haltak meg.

1991. Mount Pinatubo kitörése elől menekülő kutatók..jpg

1991. Mount Pinatubo kitörése elől menekülő kutatók. A vulkán 1991-es ultra-plíniuszi kitörése a 20. század második legnagyobbja volt (a Novarupta 1912-es kitörése után), és legnagyobb azok közül, amelyek sűrűn lakott területet érintettek. A kitörés sikeres előrejelzése következményeként a vulkán 30 kilométeres körzetéből 30 000 lakost telepítettek ki, de a terület súlyos károkat szenvedett a piroklasztárak, hamulerakódások következtében, melyet később a lefolyó esővíz által elindított iszapfolyam súlyosbított. A folyam több ezer lakóházat és épületet semmisített meg.

1915. Las Vegas főutcája a szerencsejáték engedélyezése előtti időkben..jpg

1915. Las Vegas főutcája a szerencsejáték engedélyezése előtti időkben.

1953. Las Vegas az első kaszinók után circa 20 évvel..jpg

1953. Las Vegas az első kaszinók után cirka 20 évvel.

1975. Árvíz Las Vegasban. Nevada az államok legszárazabb, sivatagos állama egyébként..jpg

1975. Árvíz Las Vegasban. Nevada az államok legszárazabb, sivatagos állama egyébként.

1942. A másodk magyar hadsereg katonái orosz hadifogságban a Donnál..jpg

1942. A másodk magyar hadsereg katonái orosz hadifogságban a Donnál.

1949. 1949. Husao a telivér a chilei Vina del Marban 247 cm-t ugrott, és ezzel megdöntötte a magasugrás rekordját. A rekord 62 évig állt fenn..jpg

1949. Husao, a telivér, a chilei Vina del Marban 247 cm-t ugrott, és ezzel megdöntötte a magasugrás rekordját. A rekord 62 évig állt fenn.

1945. B-25-ös bombázó ütközött az Empire State Building-nek.jpg

1945. B-25-ös bombázó ütközött az Empire State Buildingnek

1944. Normandia. Civil kabátban menekülő SS tiszt elfogása és motozása..jpg

1944. Normandia. Civil kabátban menekülő SS-tiszt elfogása és motozása.

1965. A Swastika Mosoda 1987-ig létezett és a nácik előtt jóval alapították, 1917-ben. A jelkép eredetileg hindu eredetű és a jó szerencse jele..jpg

1965. Az ír Swastika Mosoda 1987-ig létezett és a nácik előtt jóval alapították, 1917-ben. A jelkép eredetileg hindu eredetű, és a jó szerencse jele.

1960. Brit ENSZ katonák menekülnek a felrobbanó muníció elől a kongói krízis idején..jpg

1960. Brit ENSZ-katonák menekülnek a felrobbanó muníció elől a kongói krízis idején.

1950. Motorverseny Tihanyban..jpg

1950. Motorverseny Tihanyban.

1953. Az első nukleáris töltet kilövésére képes ágyú. Nevadai kísérleti telep..jpg

1953. Az első nukleáris töltet kilövésére képes ágyú. Nevadai kísérleti telep.

 

[hirlevel]

 

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük