Történelem

Sting

Gordon Matthew Thomas Sumner 1951. október 2.-án született Angliában. A kortárs egyetemes zenetörténelem egyik legnagyobb alakja. Profi zenei pályafutását 1977-ben a The Police-szal alapozta meg, majd a zenekar felbomlása után szólókarrierére koncentrál.

Az évtizedek alatt számos zenei stílusban kipróbálta magát. Több pengetős hangszeren játszik – akusztikus gitárt, basszus gitárt, csellót és lantot is láthattunk már a kezében– amellett, hogy csodálatos énekhangja van.

sting-sings.jpg

Sting

Produkciói változatosak mid stílusukban mind hangszerelésben. Szinte az összes neves zenésszel dolgozott már együtt, láthattuk már Bonoval, Eric Claptonnal, Phil Collins-szal, Stevie Wonderrel és Chris Bottival is fellépni. Zenekarának rendszerint állandó tagja barátja, Dominc Miller (gitár), Vinnie Colaiuta (dob), Rhani Krija (kézi dob) és vokálozni az elbűvölő Jo Lawry szokott.

sting-and-trudie-stylers-yoga-and-lute-inspired-vanity-fair-shoot.jpg

Sting és Trudie Styler jógapózban

(A teátrális kép apropója, hogy a házaspár rendszeresen jógázik)

Feleségével Trudie Stylerrel folyamatosan különböző humanitárius munkát végeznek. Kampányoltak már a dél-amerikai esőerdők védelmében és az őslakos indiánok jogaiért is.

sting.jpg

Sting és Raoni Metuktire kayapo törzsfőnökkel (2009)

Sting a mai napig aktív. Legutóbbi lemeze 2013-ban The Last Ship címmel jelent meg, amiből musical készült és a Broadway-n publikált.

Sting – Bring On The Night koncertfilm (1985)

Sting szólókarrierjének első albuma a The Dream of the Blue Turtles. A második a Bring On The Night címet kapta és a párizsi koncertről film is készült. 1987-ben a koncertfilmet Grammy-díjjal jutalmazták. A film kezdőjelentéiben elkalauzol minket Párizs nevezetességeihez; a reggeli órákban a Sacré-Cœur bazilikát, az Eiffel-tornyot, a Notre-Dame székesegyházat és a Szajnát láthatjuk.
Rendkívül közvetlen és személyes hangvételű film. Sting elmeséli, hogy kapta zenésztársától művésznevét és láthatjuk, mikor megszületik Trudie és Sting első gyermeke.

Sting & Phil Collins – Every Breath You Take (Live Aid, 1985)


Sting & Gil Evans – Roxanne (Umbria Jazz fesztivál, 1987)

Sting- Die Moritat vom Räuber Mackie Messer (1987)
(Angolul „Mack the knife” című dal)
Sting több nyelven énekel, hallhattuk már spanyolul, franciául és németül.
Sting – Ellas Danzan Solas (Chile 1990)
Sting többször adott koncertet Chilében. Az Ellas Danzan Solas című szám a Pinochet diktatúra bírálata.
Sting – Mad About You (1991)
Unplugged koncertjéről Newcastle-ben készült felvétel. A 44 perces előadásban hallhatjuk a legkedveltebb dalokat kellemes hangszerelésben.
Sting -Bring On The Night (1991)
40. születésnapját a Hollywood Bowl stadionban ünnepelte a közönséggel. A Két órás koncert dinamikus, jól összeválogatott dalokból áll, amik a művész addigi munkájának keresztmetszete.
Sting – Ten Summoner’s Tales (1993)
Sting szólókarrierjének egyik leghíresebb albuma. Ezen hallható először a Fields of Gold és a Shape of My Heart. A film sugározza magából az angolságot, az esős időjárással és az Erzsébet-korabeli házzal, ami a film helyszínéül szolgált.
Sting: Russians (1993)
Az utóbbi 25 évben egyre többször hallható, hogy dalait szimfonikus zenekarra hangszerelik. Sting többször adott koncertet Magyarországon, 2011-ben a Symphonicity Tour keretében a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekarral dolgozott együtt.
Sting, Josh Groban, Chris Botti és a Boston Pops Orchestra- Shape of My Heart
robert_downey_jr_hugh_jackman_and_sting.jpg
Robert Downey JR., Hugh Jackman és Sting (Harper’s Bazaar, 2002)
Sting & Branford Marsalis – Englishman in New York (Berlin, 2010)
Berlinben nagyszabású koncertestet adott a Royal Philharmonic Orchestra közreműködésével, aminek felvétele megjelent önálló albumként és koncertfelvétel is készült. Gitáron Dominic Miller játszik, és Sting mellett Jo Lawry vokálozik. Branford Marsalis-t pedig már a Bring On The Night koncertfilmben is láttuk.
A két felvétel között 25 év telt el.

 

 

 

 
Sting & Stevie Wonder – Fragile (2011)
60. születésnapi koncertje a NY Beacon Theatre-ben volt 2011. október elsején. Több híres zenész a saját stílusában adott elő egy-egy Sting dalt.
Sting – A Winter’s Night Durham Katedrális (2009)

 

 

 

 
A fenséges Durham Katedrális volt a helyszíne a másfél órás karácsonyi koncertestnek, ahol Sting zenésztársaival és a szimfonikusokkal együtt fellépett.
sting_winter_cover.jpg
Sting- A Winter’s Night
A Ritkán látható történelem az ünnepi estékre ezt a hangulatos koncertfelvételt ajánlja minden kedves Olvasójának és ezúton is Boldog Karácsonyt kíván!
Források:
Sting Youtube csatornája:
https://www.youtube.com/channel/UCHnAyf6OEgZ4tnBv1qO9D2A
Sting hivatalos Facebook oldala:
https://www.facebook.com/sting?fref=ts
D. David

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük