Történelem

TEGNAPELŐTTI HÍRADÓ: A Milltown temetői mészárlás – 1988

Nemrégiben írt bejegyzésemben kellőképpen kiveséztem a brit-ír konfliktus okait és fontosabb – vérrel írt – állomásait. 1988. március 16-án történt Belfastban a Milltown temetői mészárlás, ahol a kamerák előtt hajított a tömegbe kézigránátokat Michael Stone loyalista merénylő.

1988. Észak-írország, Belfast Milltown temetői mészárlás Michael Stone loyalista merénylő egy temetésen kézigránátot hajít a tömegbe a kamerák előtt. Hárman meghaltak..jpg

A temetés előzménye, hogy három IRA-tagot – akik Gibraltárban készültek autóbombás merényletre -, egy brit SAS egység a Flavius akció keretében agyonlőtt egy gibraltári benzinkútnál (az akció azóta is vitatott, mert a 3 fegyvertelen IRÁ-st tankolás közben minden figyelmeztetés nélkül lőtték le, de ez egy másik sztori). A holttesteket hazaszállították és annak rendje és módja szerint a belfasti Milltown temetőben készültek a családtagok és radikális IRA-tagok és -szimpatizánsok jelenlétében eltemetni.

article-2091591-11743893000005dc-856_634x420.jpg

A Flavius akció egyik halottja a gibraltári Shell kútnál

gib3.jpg

A három meggyilkolt IRA-tag

A ceremónia közben azonban egy loyalista merénylő Michael Stone kézigránátokat kezdett hajigálni az összegyűlt tömegbe. Egyszemélyes akciójának okaként azt a magyarázatot adta, hogy így akarta „lefejezni” az IRA és a Sinn Féin vezérkarát.

A robbanásnak három halálos áldozata volt és 60-an sérültek meg könnyebben, vagy súlyosabban. Két katolikus civil és egy IRA önkéntes lelte halált a robbanássorozatban. Stone-t a helyszínen, rövid üldözés után elfogták. Sok ír szerint az akció a britek által megrendezett volt, mert az üldözés első percében megjelent egy rendőrségi busz, amelybe még a felocsúdó tömeg haragja előtt betuszkolták Stone-t és gyorsan elszállították (lásd videó lent).

Mindenesetre egyedül vitte el a balhét. Stonet 1989-ben megvádolták és bíróság elé állították. A merénylethez egy korábbi hármas gyilkosság vádját is hozzácsapták, ezzel együtt 682 évet kapott, de 13 év letöltött büntetés után amnesztiával szabadult. A rossznyelvek szerint ez lehetett a vádalku része, hogy a korábbi gyilkosságai miatt képbe került Stone-t a brit titkosszolgálat vette rá a merényletre. Az igazság valószínűleg soha sem fog kiderülni.

Alább, ebben az elképesztő videóban a merénylet és Stone elfogása is látható:

A három Gibraltárban lelőtt IRA-tag és a három temetői áldozat emlékműve a milltown-i temetőben, Belfastban.

 

[hirlevel]

 

Kapcsolódó linkek:

Michael Stone: http://uda.4t.com/images/stonemural.jpg

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük