Mindennapok

A portugál – török háborúk a XVI. században

A portugál török háborúk rendkívül fontosak a fűszerkereskedelem szempontjából, hiszen a harcok kimenetele befolyással volt rá. A portugáloknak nem sikerült kiűzniük az iszlámot az Indiai – óceánról, 1538-tól a folyamatos támadásokkal kellett szembenézniük, amiben a törökök jelentős szerepet vállaltak. Az oszmánok előretörése dél felé nem sikerült. Ehhez jó flottára lett volna szükség.

A török birodalom félelmetes flottával rendelkezett, de az Indiai – óceánra csak a Vörös – tengeren keresztül juthattak ki, továbbá a hajózási technológiájuk földközi – tengeri volt. Szulejmán pasa Egyiptom kormányzója gályákkal foglalta el 1538-ban Ádent és ostromolta meg Diut, amit nem tudott bevenni. 1554-ben Piri Reisz gályákkal szállt szembe a portugálok óceánra méretezett hajóival, és vereséget szenvedett. Alinak, a költő – tengernagynak Baszrából induló flottáját a tenger Gudzsarát félszigeténél a partra vetette, ahol a parancsnok és a legénység elhagyták a hajókat.

1585-ben Mirali bég parancsnoksága alatt álló flotta eljut az afrikai aranypartokig és elfoglalja a Mogadisut, Baravát, Dzsumbót, Ampazát. A mombasai fejedelem aláveti magát a portának. A következő évben Mirali elfoglalja a part menti településeket. 1588-ban egy portugál flotta elveszett Arábia déli partjai előtt. 1589-ben Mirali bég mindössze öt hajóval támadta meg Thomé de Souza flottáját és beszorítja őt a Mombasa folyóra. Ennek az 1589-es török hadjáratnak a feketék lázadása vet véget, egyedül azok élték túl a lázadást, akik a portugál hajókra menekültek, köztük volt maga Mirali bég is.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük